dobry_chlopak666 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Witam panowie od dawna już nie siedzę w kompach (zgredek ) Na dzień dzisiejszy posiadam 4670/MSI B85-G43/16 ramu (swoja droga ile to mniej więcej warte) Reszta gratów to SSD PX -128 M5S zasilacz to Silentium PC bodajże 500 oraz 6850. Wiec tak nie gram i to się już nie zmieni. Zastanawiam się nad wymianą na 7700 i tu nie wiem jaką wybrać płytę oraz pamieć (16g) nie ukrywam chciał bym się zmieści w 2500 Na chwile obecna nie będę podkręcał wiec bez chłodzenia , może kiedyś znajdę jeszcze chwile by się pobawić w OC , aczkolwiek totalnie zapomniałem co i jak Edytowane 1 Czerwca 2017 przez dobry_chlopak666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 Podstawowe pytanie - z jakich narzędzi korzystasz? Co do RAW? Czy Photoshop jest w użyciu? Jakie inne programy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry_chlopak666 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Oczywiście Rawy, jeśli chodzi o narzędzia to reguły Różdżka Pędzel , pędzel korygujący oraz łatka Stempel Wiadro z farbą oraz gradient Rozjaśnianie , ściemnianie Szybkie zaznaczenie Oczywiście dochodzą akcje masa warstwa ,masek itp.Oraz praca na tif w ps . Inne programy to raczej nie, pomijając internet ,muzykę oraz film Edytowane 1 Czerwca 2017 przez dobry_chlopak666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 Czyli Photoshop (gdzie lepszy jest Intel, gdyż PS jest głównie jednowątkowy). Co do RAW - używasz Lightroom? Capture One? DXo? Tutaj większa liczba wątków daje kopa przy eksporcie/imporcie (bo na raz analizowanych jest więcej zdjęć). Problem w tym, że zarówno 7700k jak i Ryzen 1700 zostawiają Ciebie z ~900zł ... za to może być problem kupić 16GB DDR4 (mocno podrożały) oraz sensowną płytę. Jeśli nie zakładasz OC wcale to do intela da się zanabyć coś na B250 ... W przypadku Ryzena 1700 się mieścimy. No i 7700k mocno się grzeje (nawet bez OC) - to wymusza ~150zł na chłodzenie. Jest jeszcze taka kwestia, że kiedyś w końcu Adobe zoptymalizuje oprogramowanie pod rdzenie (skoro Intel zaczął też przebąkiwać o "więcej rdzeniuff" dla mas) i w takim wypadku ciekawą opcją może być właśnie Ryzen 1700 (albo tańszy 1600 i jeszcze kupisz sobie większy SSD). Dodatkowo nie wiem, czy obecnie "pchałbym" się w 7700k ... to ostatnie procki na ten socket i rozbudowa znowu będzie oznaczała wymianę platformy. W przypadku AMD mamy nowy socket i jeszcze ze 2 generacje procków na niego ... Skoro nie grasz, to może jednak Ryzen 1700 + B350 Tomahawk + 16GB DDR4 ? Albo Ryzen 1600 + SSD ~250GB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 W przypadku Intela można zejść nawet na H110 , zawsze to trochę mniej kasy a jak autorowi nie przeszkadzają ograniczenia chipsetu lub płyty ( sporo ma 2 sloty ram , choć przy modułach 16GB to nie problem ) . Co do s1151 i tego że seria 7xxx to ostatnie procki na ten socket to się nie zgadzam , Intel ma za jakiś czas wypuścić nową rewizję CPU zwaną Coffe Lake , w tym procki z 6-rdzeniami , w niedalekiej przyszłości ma być 10 nm Canon Lake . Albo modernizować to co jest - zamienić I5 na jakiegoś I7 np. model 4790K ( ze względu na zegary ) . Ew. jakieś nowsze GPU czy to zwykłe AMD/NV czy coś profesjonalnego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) jak wyzej zmodernizowac i7K + kolejne 16GB ramu [taki sam jak masz - ram masz w 2 czy 4 kościach?] i ssdek przeczekać do kolejnej generacji intela [coffe lake czy jak to się ma zwać] ps socket niby ma byc ten sam ale nie wiadomo jak z biosami do płyt - na pewno najtańsze moga nie dostać wsparcia dla coffelejka - intel musi zarabiać ;) Edytowane 1 Czerwca 2017 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry_chlopak666 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 Dziękuję panowie za informację. Muszę się z tym przespać, albo kupię używkę I7 4790.Lub najprędzej poczekam do kolejnej wiosny i wtedy na będę nowe graty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Ze swojej strony mogę napisać, że u mnie 4790k się sprawdza. Pracuję na Capture One i importuję RAW z Sony A68 (24MP) ... różnica w wydajności w stosunku do 3570k@4.5GHz była bardzo duża. Jedna istotna sprawa - 4790 to gorące procki ... tutaj tez intelowy box może nie być najlepszym wyborem. Na Haswell Refresh pociągniesz spokojnie kilka lat - moim zdaniem bardzo fajna konstrukcja :) Kup 4790 (k), pomyśl może o większym SSD (praca z zaimportowanymi plikami przyjemniejsza, a 128Gb może być mało, chociaż może Tobie starcza) ... no i może Noctua D15 (niby overkill jak bez OC, ale nawet jak kiedyś zmienisz CPU to zapinkę zawsze dostaniesz na nowy socket) Edytowane 1 Czerwca 2017 przez barat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2017 Nie ma sensu brać chłodzenia za 200+ zł o D15 kosztującej prawie 400 zł już nie mówię . Jak box nie będzie wyrabiał to się wstawi coś pokroju Fery ew. Fortisa 3 . Inna opcja to czekać i zbierać kasę na X299 lub używane X99 , choć z Canon Lake za rogiem to ładowanie się w X99+ CPU 6C jest średnio sensownym pomysłem ( owszem trochę zyskasz - Quad Channel , obsługa większej ilości RAM czy procki z 8-10 rdzeniami ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry_chlopak666 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2017 Ten 4790 chodzi mi po głowie muszę spojrzeć w piwnicy gdzieś powinien mieć zalman performa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2017 Jeśli chodzi o niekręconego 4790, to mój 4790k bez OC działał OK na Fortis HE1225 czyli dość starej konstrukcji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry_chlopak666 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 Witam zrobiłem poszukiwania w piwnicy no niestety brak. Zdecydowałem o zakupie 4790 panowie jakieś chłodzenie tak do 150 zl co jest godne polecenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2017 obecnie najpopularniejsze do 150zł to chyba SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 Sprawdź na ceneo gdzie najtaniej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...