Forge Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 Mianowicie mam pewien dylemat. Byłem już w zasadzie zdecydowany ma GTX 1070 i Ryzen 5 1600, ale w ostatnim czasie znalazłem na purepc.pl testy https://www.purepc.pl/procesory/amd_ryzen_r5_1400_test_na_geforce_gtx_1060_i_radeon_rx_480?page=0,2 z których wynika, że karty NVIDII w trybie DX 12 osiągają zdecydowanie większą wydajność z procesorami Intela, a mniejszą z procesorami AMD Ryzen. I nie dzieje sie to przez to że Ryzen jest gorszy od Intela (bo tak nie jest), ale chyba po prostu karty NVIDII gorzej dogadują sie z procesorami AMD Ryzen niż procesorami Intela w trybie DX 12. Tego Ryzen 5 1600 chciałem wziąć, bo składam komputer na długi czas (5 lat albo i dłuzej bez wymiany podzespołów) i nie chciałem, aby procesorowi zabrakło po jakimś czasie wątków i rdzeni, a gry będą wykorzystywać coraz więcej wątków i rdzeni. Ale też coraz więcej gier bedzie działało w trybie DX 12 i może sie okazać że nawet gry wykorzystujące sześć rdzeni bedą działały lepiej w trybie DX 12 na czterordzeniowym i5 7600K i GTX 1070 niż na Ryzen 5 1600 i GTX 1070. Ktos mógłby powiedzieć, jak chcesz Ryzena to kup RX 580, albo poczekaj na RX Vega, ale patrząc na obecna dostępność kart z serii RX 500, plan wydawniczy AMD i długi czas produkcji HBM to dla normalnych konsumentów Vega będzie dostępna pod koniec roku, a ja tyle nie chcę czekać, więc wezmę tego GTX 1070. Tylko pytanie: z którym procesorem: Ryzen 1600 czy i5 7600K? Tak jak mówiłem komputer składam, aby bez wymiany podzespołów pograć na mim w gry przez dłuższy czas (co najmniej 5 lat). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 znalazłem na purepc.pl testy https://www.purepc.pl/procesory/amd_ryzen_r5_1400_test_na_geforce_gtx_1060_i_radeon_rx_480?page=0,2 z których wynika, że karty NVIDII w trybie DX 12 osiągają zdecydowanie większą wydajność z procesorami Intela, a mniejszą z procesorami AMD Ryzen. No nie do końca można powiedzieć, że to z tego testu wynika. BF1 tak, Deus Ex tak, Hitman nie, ROTTR już wyszedł patch poprawiający, Total War nie. Więc na 5 gier z tego testu obecnie tylko w 2 jest większa wydajność z Intelem ( chyba że będziemy sie kłucić o 0.3fps w Hitmanie). Ale w DX11 Ryzen wypadł gorzej w 4 z 5 gier więc gdzie tu wina DX12. Do tego ty chcesz porównać Ryzena 1600 z 7600K. To nie wiem kto pierwszy wyciągnie kryształową szklaną kulę i odpowie na pytanie jak to będzie w kolejnych grach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...