czytelnik050 Opublikowano 7 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Mój obecny zasilacz (Cooler Master G550M), chyba już odmawia posłuszeństwa - komputer sam się restartuje pod obciążeniem. Więc chyba trzeba go wymienić. Możecie polecić jakiś zasilasz 650W, do mniej więcej 350zł?Sam znalazłem takie:https://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs650-650w-120mm-fan-eu-version-cp-9020098-eu-663043/ http://allegro.pl/zasilacz-komputerowy-650w-corsair-cx650-80-bronze-i6801452941.html https://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g650m-650w-rs-650-amaa-b1-629139/ Dzięki. @Edit: Chyba, że do i5 4590 i R9 290, wystarczy 600W, bo 550W ewidentnie nie jest starcza. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez czytelnik050 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlacK_MagiC Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) To nie wina zbyt małej ilości watów, tylko te CM niestety tak mają. 550W wystarczy Ci spokojnie. Warto rozważyć Corsair RM550X. Edytowane 8 Czerwca 2017 przez BlacK_MagiC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2017 EVGA SuperNOVA G2 550W spokojnie powinien wystarczyć. Jeśli się upierasz przy 650 W to może Supremo FM2 Gold 650W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czytelnik050 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2017 Dziękuje za rady, wolałbym jednak kupić 650W. Jednak ten jeden polecony to tak średnio mi się widzi. 1 ocena i to negatywna. Co myślicie o tym, bo najbardziej mi się podoba z tych co znalazłem? http://allegro.pl/zasilacz-komputerowy-650w-corsair-cx650-80-bronze-i6801452941.html#as-parameters Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2017 Supremo FM2 Gold 650W dopiero co został wypuszczony na rynek, dlatego mało opinii. A przeczytałeś tą jedną opinię? Koleś twierdzi, że dostał uszkodzoną jednostkę, zawsze każdemu produktowi się to może zdarzyć i to nie jest zastrzeżenie do jego pracy. Poczytaj sobie test na PurePC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlacK_MagiC Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2017 650W co prawda bardziej przyszłościowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2017 Porządny zasilacz o mocy 550W wystarczy Mocniejszego nie ma sensu brać,szkoda kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2017 Czyli po prostu EVGA SuperNOVA G2 550W ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Możesz śmiało brać ten zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Z tym raczej wszyscy się zgadzają, że EVGA SuperNOVA G2 550W to jeden z najlepszych zasilaczy 550 W w przystępnej cenie. Problem jest wtedy jak ktoś chce coś mocniejszego. Jest albo Supremo FM2 Gold 650W albo trzeba dopłacić do RM650X 650W, tylko że wtedy to już lepiej od razu kupić RM750X 750W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Realnie nic mocniejszego nie potrzebujesz, ale masz jakieś chore "widzimisię". Ile jeszcze będziesz się zastanawiał na wyborem zasilacza, płyty i obudowy? Gorzej jak z babą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Ja już się nad zasilaczem nie zastanawiam, zależy ile kasy mi zostanie wezmę EVGA SuperNOVA G2 550W albo jak będę miał kasę to RM750X 750W. Płytę też raczej wezmę Asus PRIME X370-PRO. Teraz głównie w tym temacie zastanawiam się pomiędzy dwoma obudowami PHANTEKSa i mam tam podany mój przykładowy build. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qqrydza Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Weź pod uwagę, że zasilacze osiągają optymalną sprawność pod odpowiednim obciążeniem. Dobre zasilacze mają ten zakres większy ale można wziąć to pod uwagę. Uważam, że 750W to sporo za dużo. Nawet pod przyszłą rozbudowę. Może poprawka... myślę tu o zestawie opartym na jednym GPU. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez qqrydza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Na razie planuję taki build i do tego jedno GPU RX 580, GTX 1070 lub ewentualnie VEGA, te dwa pierwsze rekomendują zasilacz 500 W. Jednak komputer w przyszłości będzie rozbudowywany i może się skończyć na 1x NVMe, 2x HDD może nawet 2x SSD, jakiś procek 8 rdzeniowy albo więcej (zależnie jakie będą Zen+ i Zen2), prawdopodobnie 4 moduły DDR4, chociaż Ryzen nie lubi mieć 4 banków pamięci ale zobaczymy co będzie dalej. Raczej nie będę szedł w multi GPU, bo na razie wydajność tego rozwiązania jest nierówna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Jeste pewien że chcesz przepłacić za HDD i kupić SSD na TLC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) HDD akurat będę miał od znajomego, a dodałem go tutaj do koszyka, żeby było wiadomo że będzie w zestawie. A te TLC chyba jednak nie są takie straszne? I ten SSD Crucial MX300 275GB SATA3 nie ma przypadkiem lepszych osiągów i nie jest tańszy za GB? Sugeruje się tutaj tym co było powiedziane w tym wątku. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez neoHannibal 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Producenci owszem rekomendują zasilacz np 500W z zapasem mocy.Dyski czy to SSD czy HDD nie pobierają dużo energii.Zerknij również na zestaw testowy z daną kartą i popatrz na obciążenia podczas spoczynku i jak grasz czy OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 Znalazłem taki ranking zasilaczy na Tom'sHardware i niestety Corsair RM750X 750W, na którego już byłem praktycznie zdecydowany jest tam jako Tier 3. Natomiast EVGA SuperNOVA G2 550W jest jako Tier 1. Sam już nie wiem co zrobić i dodatkowo G2 nie na x-kom.pl gdzie chciałbym złożyć zamówienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 Jakie ty masz problemy. Dystrybutorami zasilaczy EVGA w Polsce są Komputronik i morele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) No jest to problem, bo nie mogę wszystkiego kupić w x-kom.pl Co myślicie o XFX XXX 650W Pro Modular, on też jest Tier 1 w rankingu zasilaczy Tom'sHardware. Dodatkowo wpisuje się w temat tego wątku, bo na morele kosztuje 355 zł, może to jest dobra alternatywa jak ktoś chce 650 W do 350 zł? Wygląda na to, że ma bardzo dobrą regulację napięcia stałego, ale znalazłem gdzieś że nie jest najcichszy. Edytowane 10 Czerwca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) XFX ostatnio palą się i ciągną za sobą płytę, nie poprawnie działają zabezpieczenia popatrz test na Purepc https://www.purepc.pl/zasilacze/test_zasilacza_xfx_xt_600w_pozornie_swietny_a_jednak Edytowane 10 Czerwca 2017 przez Setnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 W takim razie, może ktoś zaproponować jakiś dobry zasilacz z oferty x-kom.pl w cenie max 550 zł, bo Komputronik nie chce mi dać żadnej indywidualnej zniżki a x-kom owszem. Morele też tylko, że wolałbym odebrać osobiście w x-kom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 jprd... weź g2, bezproblemowy, więcej mocy nie trzeba. Mój i tak się przeważnie nudzi, pod max obciążeniem mam zdaje się poniżej 400W...Napięcia jak skała... 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) EVGA SuperNOVA G2 550W jest teraz na allegro za 327 zł + przesyłka od sklepu z salonami w całej Polsce. Ja już niestety zamówiłem w Komputroniku za 349 zł i chyba mi się nie opłaca anulować zamówienia. Nie wiem, może w Komputroniku mimo wszystko lepiej, skoro są oni oficjalnym dystrybutorem EVGA na Polskę, w końcu jest długa gwarancja to lepiej mieć jakiś sprawdzony sklep gdzie będzie ją można w razie czego realizować. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2017 Przedłużoną gwarancję uzyskujesz po rejestracji i realizujesz bezpośrednio u EVGA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Mi się już chyba nie opłaca wycofywać zamówienia, ale inni może skorzystają z tej oferty na allegro jest tam ponad 90 sztuk. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez neoHannibal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...