janek_vip Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Witam Router ZTE (LTE). Switch D-Link 16 portowy. Switch wpięty pod pierwszy port lan (WPA) w ruterze. Starszy laptop po podpięciu przez lan od razu próbuje uzyskać adres sieciowy i tak w kółko. PRzez wifi łapie w kilka sekund. Do switch mam wpięty smart tv i kamerkę. telewizor i kamerka działają bez zarzutów. Czy trzeba jakiś lepszy program do lana???:) RAz jak odpiołem wszystko od switch, to udało się uzyskać adres sieci lan na laptopie. W czymmoże być problem??? Coś trzeba skonfigurować???? pomóżcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzeerr Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 1. Podaj konkretny model routera i switcha.2. Podaj nazwę dystrybucji linuxa, którego używasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek_vip Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 1. Podaj konkretny model routera i switcha. 2. Podaj nazwę dystrybucji linuxa, którego używasz. D-Link DES-1016D LXDE ZTE MF283+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzeerr Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 LXDE to jest nazwa środowiska graficznego, mi chodzi o nazwę dystrybucji (np. Ubuntu 17.04).Napisałeś, że podłączyłeś pod pierwszy port lan ale nazwałeś to "WPA", czy chodziło Ci "LAN1" ? Powinineś swich podłączyć właśnie do któregoś z portów oznaczonych LAN http://www.komputerswiat.pl/media/2015/352/4226305/2-500.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 LXDE to jest nazwa środowiska graficznego, mi chodzi o nazwę dystrybucji (np. Ubuntu 17.04). Napisałeś, że podłączyłeś pod pierwszy port lan ale nazwałeś to "WPA", czy chodziło Ci "LAN1" ? Powinineś swich podłączyć właśnie do któregoś z portów oznaczonych LAN http://www.komputerswiat.pl/media/2015/352/4226305/2-500.jpg Moze podlaczyl pod port WAN a nie LAN Pod port Wan podlaczasz "wyjscie na zewnatrz" czyli np. internet. Pod LAN podpinasz komputery w sieci lokalnej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek_vip Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 LXDE to jest nazwa środowiska graficznego, mi chodzi o nazwę dystrybucji (np. Ubuntu 17.04). Napisałeś, że podłączyłeś pod pierwszy port lan ale nazwałeś to "WPA", czy chodziło Ci "LAN1" ? Powinineś swich podłączyć właśnie do któregoś z portów oznaczonych LAN http://www.komputerswiat.pl/media/2015/352/4226305/2-500.jpg podłączyłem do lan1 podłączyłem do lan1 Linux debian 3.2.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.2.54-2 i686 GNU/Linux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 1. Switch rzadko kiedy posiada funkcjonalność DHCP - nazwa na stronie dlink "16-Port Fast Ethernet Unmanaged Desktop Switch" wskazuje, że to zwykły switch 3 warstwy. 2. Router z drugiej strony bardzo często posiada taką funkcjonalność, stąd problemu szukać należy raczej na routerze. Nie ma tam aby jakiegoś MAC filtering włączonego? 3. Ale dla pewności - pomiń switch i sprawdź bezpośrednio na routerze. 4. Wykonaj w terminalu: dpkg --get-selections | grep -i dhcp cat /etc/*release ; cat /etc/debian_version ip addr ; nmcli nm && nmcli d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek_vip Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 isc-dhcp-client installisc-dhcp-common install PRETTY_NAME="Debian GNU/Linux 7 (wheezy)"NAME="Debian GNU/Linux"VERSION_ID="7"VERSION="7 (wheezy)"ID=debianANSI_COLOR="1;31"HOME_URL="http://www.debian.org/"SUPPORT_URL="http://www.debian.org/support/"BUG_REPORT_URL="http://bugs.debian.org/"7.4 1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00 inet 127.0.0.1/8 scope host lo inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000 link/ether 00:14:0b:3c:7a:4a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff inet 192.168.0.102/24 brd 192.168.0.255 scope global eth0 inet6 fec0::214:bff:fe3c:7a4a/64 scope site dynamic valid_lft 297sec preferred_lft 117sec inet6 fe80::214:bff:fe3c:7a4a/64 scope link valid_lft forever preferred_lft forever3: wlan0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc mq state DOWN qlen 1000 link/ether 00:16:44:1f:41:1d brd ff:ff:ff:ff:ff:ff inet6 fe80::216:44ff:fe1f:411d/64 scope link valid_lft forever preferred_lft foreverURUCHOMIONE STAN SPRZĘT-WIFI WIFI SPRZĘT-WWAN WWAN uruchamiany połączono włączone włączone włączone wyłączoneURZĄDZENIE TYP STAN wlan0 802-11-wireless rozłączono eth0 802-3-ethernet połączono Wypiołem switcha,wpiołem w to miejsce kabel z laptopem i na samym ruterze dziala od razu. Wpiolem switcha do rutera, a następnie laptop do gniazdka i od razu uzyskał adres. ww. logi są gdy uzyskał połączenie. PAmiętam,że wcześniej w to gniazdko wpinałem na próbe kamerkę na próbę. Kamerka działała. Później chciałem wpiąć laptopa i już nie mógł uzyskać adresu. Dopiero jak odłączyłem switcha i podłączyłem spowrotem,to zadziałało-laptop uzyskał adres. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 Czyli ip addr powyżej jest przy połączeniu bezpośrednio do switcha? Bo wynika z niego, że jak najbardziej dostałeś adres... Jak podpinałeś przez switcha - było do niego podłączone coś innego? Oprócz kamerki? Albo poprzez wifi coś było podłączone w sieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek_vip Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 powyższy adres jest po odłączeniu switcha i ponownym podłączeniu switcha do rutera. Teraz jak podpinałem do switch, to nic nie było do niego podłączone. Tv w tej chwili jest podłączony przez lan do switcha, ale tv jest wyłączony. Przez wifi jest podłączona komórka, ale ona sama się łączy bez problemu. Laptop przez wifi też się łączy bez problemu. podłączyłem kamerkę jeszcze raz pod to gniazdo, odłączyłem i podłączyłem laptopa i laptop działą,uzyskuje bez problemu adres. Nie wiem co jest grane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...