Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
janek_vip

Laptop z linuxem nie uzyskuje adresu sieciowego ze switcha

Polecane posty

Witam

Router ZTE (LTE).

Switch D-Link 16 portowy.

Switch wpięty pod pierwszy port lan (WPA) w ruterze.

Starszy laptop po podpięciu przez lan od razu próbuje uzyskać adres sieciowy i tak w kółko.

PRzez wifi łapie w kilka sekund.

Do switch mam wpięty smart tv i kamerkę.

telewizor i kamerka działają bez zarzutów.

Czy trzeba jakiś lepszy program do  lana???:)

RAz jak odpiołem wszystko od switch, to udało się uzyskać adres sieci lan na laptopie.

W czymmoże być problem??? Coś trzeba skonfigurować????

pomóżcie

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1. Podaj konkretny model routera i switcha.

2. Podaj nazwę dystrybucji linuxa, którego używasz.

D-Link DES-1016D

LXDE

ZTE MF283+

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

LXDE to jest nazwa środowiska graficznego, mi chodzi o nazwę dystrybucji (np. Ubuntu 17.04).

Napisałeś, że podłączyłeś pod pierwszy port lan ale nazwałeś to "WPA", czy chodziło Ci "LAN1" ? Powinineś swich podłączyć właśnie do któregoś z portów oznaczonych LAN http://www.komputerswiat.pl/media/2015/352/4226305/2-500.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

LXDE to jest nazwa środowiska graficznego, mi chodzi o nazwę dystrybucji (np. Ubuntu 17.04).

 

Napisałeś, że podłączyłeś pod pierwszy port lan ale nazwałeś to "WPA", czy chodziło Ci "LAN1" ? Powinineś swich podłączyć właśnie do któregoś z portów oznaczonych LAN http://www.komputerswiat.pl/media/2015/352/4226305/2-500.jpg

Moze podlaczyl pod port WAN a nie LAN

Pod port Wan podlaczasz "wyjscie na zewnatrz" czyli np. internet. Pod LAN podpinasz komputery w sieci lokalnej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

LXDE to jest nazwa środowiska graficznego, mi chodzi o nazwę dystrybucji (np. Ubuntu 17.04).

 

Napisałeś, że podłączyłeś pod pierwszy port lan ale nazwałeś to "WPA", czy chodziło Ci "LAN1" ? Powinineś swich podłączyć właśnie do któregoś z portów oznaczonych LAN http://www.komputerswiat.pl/media/2015/352/4226305/2-500.jpg

podłączyłem do lan1

podłączyłem do lan1

Linux debian 3.2.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.2.54-2 i686 GNU/Linux

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1. Switch rzadko kiedy posiada funkcjonalność DHCP - nazwa na stronie dlink "16-Port Fast Ethernet Unmanaged Desktop Switch" wskazuje, że to zwykły switch 3 warstwy. 

2. Router z drugiej strony bardzo często posiada taką funkcjonalność, stąd problemu szukać należy raczej na routerze. Nie ma tam aby jakiegoś MAC filtering włączonego?

3. Ale dla pewności - pomiń switch i sprawdź bezpośrednio na routerze.

4. Wykonaj w terminalu:

 

dpkg --get-selections | grep -i dhcp
 
cat /etc/*release ; cat /etc/debian_version
 
ip addr ; nmcli nm && nmcli d

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

isc-dhcp-client                    install
isc-dhcp-common                    install
 

PRETTY_NAME="Debian GNU/Linux 7 (wheezy)"
NAME="Debian GNU/Linux"
VERSION_ID="7"
VERSION="7 (wheezy)"
ID=debian
ANSI_COLOR="1;31"
HOME_URL="http://www.debian.org/"
SUPPORT_URL="http://www.debian.org/support/"
BUG_REPORT_URL="http://bugs.debian.org/"
7.4
 

 

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000
    link/ether 00:14:0b:3c:7a:4a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.0.102/24 brd 192.168.0.255 scope global eth0
    inet6 fec0::214:bff:fe3c:7a4a/64 scope site dynamic
       valid_lft 297sec preferred_lft 117sec
    inet6 fe80::214:bff:fe3c:7a4a/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
3: wlan0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc mq state DOWN qlen 1000
    link/ether 00:16:44:1f:41:1d brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet6 fe80::216:44ff:fe1f:411d/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
URUCHOMIONE     STAN            SPRZĘT-WIFI     WIFI       SPRZĘT-WWAN     WWAN      
uruchamiany     połączono       włączone        włączone   włączone        wyłączone
URZĄDZENIE TYP               STAN         
wlan0      802-11-wireless   rozłączono   
eth0       802-3-ethernet    połączono    
 


Wypiołem switcha,wpiołem w to miejsce kabel z laptopem i na samym ruterze dziala od razu.

 

Wpiolem switcha do rutera, a następnie laptop do gniazdka i od razu uzyskał adres.

ww. logi są gdy uzyskał połączenie.


PAmiętam,że wcześniej w to gniazdko wpinałem na próbe kamerkę na próbę.

Kamerka działała.

Później chciałem wpiąć laptopa i już nie mógł uzyskać adresu.

Dopiero jak odłączyłem switcha i podłączyłem spowrotem,to zadziałało-laptop uzyskał adres.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli ip addr powyżej jest przy połączeniu bezpośrednio do switcha? Bo wynika z niego, że jak najbardziej dostałeś adres...

Jak podpinałeś przez switcha - było do niego podłączone coś innego? Oprócz kamerki? Albo poprzez wifi coś było podłączone w sieci?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

powyższy adres jest po odłączeniu switcha i ponownym podłączeniu switcha do rutera.

Teraz jak podpinałem do switch, to nic nie było do niego podłączone.

Tv w tej chwili jest podłączony przez lan do switcha, ale tv jest wyłączony.

Przez wifi jest podłączona komórka, ale ona sama się łączy bez problemu.

Laptop przez wifi też się łączy bez problemu.


podłączyłem kamerkę jeszcze raz pod to gniazdo, odłączyłem i podłączyłem laptopa

i laptop działą,uzyskuje bez problemu adres.

Nie wiem co jest grane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

Aktualności

Artykuły



×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.