043645607238 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) x Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez ZZacny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UserProfile Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) Prawdopodobnie trafiłeś na słabszy egzemplarz. Świadczy o tym to, że po automatycznym podbiciu do 1,68 V pracuje stabilnie. Mam podobny przypadek ze swoim i7 2600K, który mogę ustabilizować na częstotliwości 4,5 GHz przy napięciu 1,39 - 1,4 V - dopuszczalny, ale jednak niezbyt przyzwoity rezultat. Jednak podbicie tej częstotliwości o 100 - 200 MHz więcej sprawia, że nawet napięcie 1,52 V nie jest dla niego stabilne. Rozważam jeszcze problemem z RAMem, dostawał wtedy trochę za niskie napięcie które później już przy 4,5 GHz skorygowałem, ale BSOD przy Prime sugerował, że to był jednak problem procesora.EDIT: Problem z RAMem prawdopodobnie jest specyficzny dla mnie, bo dałem 2 zestawy Dual Channel różnych firm, o różnych pojemnościach, różnej wydajności, a nawet pracującymi na innym napięciu. Parametrami jednak były nieco zbliżone, więc ostatecznie poszły tak jak chciałem przy odpowiednio wysokich ustawieniach na napięciu 1,6 V, kiedy stare chodziły na 1,65 V, a nowe na 1,5 V. Po prostu stare musiały dostać trochę więcej napięcia niż te nowe (1,6 V zamiast 1,5 V), aby chodzić na tych samych ustawieniach jak te nowe i to w Flex Mode, czyli częściowym Dual Channelu :P Edytowane 11 Czerwca 2017 przez UserProfile Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
043645607238 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) x Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez ZZacny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2017 Te procki na dobrej płycie i na powietrzu robiły stabilnie 3,4 - 3,5 GHz (mówię tu o napięciach 1,4 V i więcej), czasem trochę więcej. Płyty nie masz najwyższych lotów, więc pewnie to też trochę wpływa na oc, ale zmiana na coś z wyższej półki FM1 też wiele nie pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UserProfile Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2017 U mnie problemem był też poziom LLC właśnie chyba. Na wysokim poziomie przy niższym wykorzystaniu mocy dawał za niskie napięcie i miałem BSODy, mimo że Prime testujący procesor w 100% nie wykazywał problemów. Dałem niski poziom, chyba drugi i już jest ok - napięcie się obniża w ramach oszczędzania procesora, ale już nie aż tak dużo. Nie sądzę jednak, aby u Ciebie to było problemem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...