Skocz do zawartości
sensei

Radosław 9500 nonPRO powraca ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam all

No i zaczelo sie ... po kilku miesiacach wzglednej posuchy dostawcy sprzetu znowu uraczaja nas magiczna karta zdolna przekroczyc 15k w 3DMarku2001 za mniej niz 1000 zł ... temat byl juz wielokrotnie walkowany na forum, aczkolwiek zastanawia mnie jedno. Z jednej strony juz dawno pojawily sie informacje ze ATI wycofuje sie z 9500 i zabronilo montowac kart nonPRO w ukladzie 256 bit, teraz nagle Saphire wypuszcza "limintowana serie"... ciekawi mnie bardzo odsetek kart ktore beda podatne na mooding. A poniewaz sam powalczylem sporo z tym tematem podejrzewam ze cudow nie ma i znowu trzeba bedzie polowac na dobry egzemplarz. Niestety mam wrazenie ze niektore firmy chca sprzedac niemodowalne karty jako modowalne dlatego proponuje zawsze 8 razy zastanowic sie nad kupnem po super okazyjnej cenie egzemplarza ktory potem okazuje sie byc niemodowalny. Trzy przyklady i trzy rozne podejscia do sprawy :

1) allegro - tu mozna kupic karte albo od firmy albo od zwyklego usera. Jesli karte nonPRO oferuje zwykly user to na 99% pewne ze jest niemodowalna, co wiecej moze byc grzebana co wiaze sie z utrata gwarancji - takie karty najczescie sprzedaja goscie ktorym firmy nie chca przyjac zwrotow niemodowalnych egzemlarzy - SZCZERZE ODRADZAM. Kupowanie od firmy na allegro - do tej pory nie spotkalem sie z oferta gdzie firma gwarantuje 100 % modowalnosci na aukcji, wiec mozna podejrzewac ze albo liczymy na szczescie albo (co gorsze) na aukcje trafiaja egzemplarze niemodowalne. A poniewaz nie mam doswiadczenia ze zwrotem towaru firmir w przypadku zakupu na allegro wiec rowniez radze sie zastanowic ...

2) firma z Wadowic na eS ;) - tu sytuacja jest wzglednie jasna (nie chwalac sie mialem w to swoj spory wklad). Dostajemy do wyboru karte z loterii za 8xx zł badz 100% gwarancje modowalnosci za 10xx zl. Jesli zdecydujemy sie na tanszy wariant to przed zakupem jestesmy ostrzegani co kupujemy. I UWAGA - sa spore problemy ze zwrotem takiej karty (pomimo klauzuli o 10 dniowym okresie mozliwosci zwrotu towaru) dlatego rowniez warto sie zastanowic nad kupnem ...

3) firma zwiazana z benchmark.pl - jak u konkurencji karty_zdrapki po 8xx zl i za 9xx modowalne ... karty drozsze sa przerabiane hardware`owo i maja 12 miesiecy gwarancji firmy. Moim zdaniem troche dziwne posuniecie jesli dostepne sa rozwiazania programowe, no ale nie wiem, moze to ma przyciagnac klienta (w mniemaniu wielu hard mod jest pewniejszy niz soft mod <- nie znam sie, nie wypowiadam). Niestety nic nie wiemy na temat zachowania sie po moddingu w kwesti uwalonych potokow - pozostaje wiec zaufac badz co badz renomowanemu serwisowi jaki prowadzi W.K. ze sytuacja jest kontrolowana, jednak ja bym wolal jakas oficjalna notke poparta testami - mam nadzieje ze cos takiego sie pojawi.

Moze ten post ma wydzwiek pesymistyczny, ale ma to na celu zwrocenie uwagi na fakt ze jesli nie ma sie znajomosci w hurtowni/firmie z Radkami

to sytuacja jest identyczna jak kilka miesiecy temu - albo placimy swoje i mamy albo probujemy oszczedzic i roznie moze byc ... a poniewaz przez moje lapki przewinely sie w sumie 3x 9500 nonPRO (2x Saphire i jeden SuperGrace) wiec uwazam ze obecnie oferowane "limitowane serie" to chwyt reklamowy. Mysle ze byloby fajnie gdyby dopisaly sie tu osoby ktore OBECNIE zakupily takiego Radka z informacja jakiego, gdzie, za ile, jak zmodowany i jak sie sprawuje po modzie (szczegolenie mnie ciekawia te szafiry ze zlotymi wentylami)

P.S. Chcialym tylko nadmienic ze nie jestem zwiazany z zadna z wymienionych tu firm ( no moze troche z allegro ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Mniej zaawansowany user natnie sie na to jak na zboze - sligany typu "wydajnosc 9700 PRO" i takie tam ... pozatym ciekawe ze maja na Infineonach 3.0 kiedy wszyscy oferuja na 3.3 no ale moze taka partia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...