grzeg255 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 Następny nowy 1201, zaraz biorę się za aktualizację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taba19 Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2017 cz ktoś ma ustawienia ryzena x1700 ?? bo kurde pokasowałem po aktualizacji biosu swoje a nie zapisałem bo miałem wczesniejna 3925 ustawionego ale cos teraz po tej aktualizacji nie bardzo pamiętam jak to zrobiłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2017 Żartujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taba19 Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2017 no pewnie :) chciałem tylko dać pretekst do wrzucenia swoich ustawień co by było można porównać :) ewentualnie coś poprawić :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2017 OSTRZEGAM PRZED WGRYWANIEM NAJNOWSZEGO BIOSU 3203!!! Dzisiaj postanowiłem wgrać nowy bios (nowa AGESA, pomyślałem, że może jednak poprawili coś więcej niż tylko wgranie mikrokodu nowych CPU) i myślałem, że płyta mi padła. Cała procedura przebiegła jak zawsze - czyli pasek postępu doszedł do końca i restart kompa a po restarcie 5 minut czekania i totalna zima... Wyłączyłem komputer, włączyłem ponownie dalej to samo. Zresetowałem bios jumperem, dalej nic. Wyjąłem baterie i włożyłem ponownie, wciąż nic. Pomyślałem, że może to taka aktualizacja, że trzeba było czekać dłużej niż 5 minut po restarcie i przez to jednak jakoś uwaliłem bios. Wkładam więc DVD dołączone z płytą (zgodnie z opisem powinna wystartować procedura przywracania z płyty) ale dalej nic...zima. Zrobiłem pendrive z FAT32 i poprzednią wersją BIOS, wkładam do wszystkich portów USB po kolei i dalej nic. Już myślałem, że płytę będę musiał odsyłać na gwarancje...ale zacząłem wyjmować karty rozszerzeń i po wyjęciu jednej specyficznej (Epiphan dvi2pcie) komputer się normalnie uruchomił. Chciałem powrócić, do poprzedniego biosu (z poziomu EZ Flash UEFI) ale się nie da - wywala "Selected file is not a proper BIOS!", mogę ewentualnie wgrać tylko ten sam, co mam aktualnie 3203. Zacząłem szukać na necie, czy tylko ja mam taki problem i okazuje się, że nie jestem sam. Jeden z użytkowników ma taki sam problem, tylko w jego przypadku z kartą kontrolerem USB 3.0 (tak jak ja musiał wyjąć ją z komputera aby komp się uruchamiał). Także przestrzegam przed aktualizacją do następnej (miejmy nadzieje) poprawionej edycji. https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/7duoqx/asus_prime_x370_pro_bios_3203_update_failed/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterka Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2017 Widocznie miałem farta. Po wgraniu biosu 3203 na szczęście wszystko działa bez zarzutu a nawet ram odpalił na 3200MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losiek92 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2018 Cześć! Jestem świeżym posiadaczem Asua prime x370 pro. Na wstępie chciałbym wspomnieć iż mam już wgraną najnowszą wersję Biosu. Mam do Was kilka pytań: 1. Po wyłączeniu komputera podświetlenie RGB nadal świeci na różne kolory. Czy Wy też macie to samo? Da się to jakoś wyłączyć? 2. Kiedy włączam komputer, po chwili resetuje się on (podobnie tak jak byśmy zapisywali zmiany w Biosie) zanim zdąży załadować system po czym normalnie się uruchamia. Nie jest to regularne. Dlaczego tak się dzieje? Czy tak powinno być? Będę wdzięczny za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2018 Ad 1. w cmd z uprawnieniami administratora wpisz powercfg -h off Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losiek92 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2018 Niestety nie pomogło, nadal po wyłączeniu płyta główna mieni się na różne kolorki :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2018 W UEFI włącz dodatkowo ADVANCED>APM>ErP/EuP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losiek92 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2018 Przełączenie tej opcji wyłącza mi całkowicie oświetlenie led. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fitoro Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2018 jak naprawić to dziadowskie podświetlenie AURA? było i nie ma - podobno soft asusa coś psuje. robiłem już wszystko i nic nie pomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2018 (edytowane) Zainteresowany pozytywnymi reckami zdecydowałem się na podmianę R7 1700 na R7 2700X. Pierwsza "ciekawostka" stockowy Wraith Spire Led z pastą, która była firmowo nałożona na CPU bardzo mocno związała heatspreader z radiatorem. Już myślałem, że nie dam rady odczepić radiatora od starego CPU (ruszanie na boki nic...nawet nie drgnie a bałem się, że socket uszkodzę, do góry też nie chciało iść). Przy którejś z kolei próbie radiator udało mi się wyciągnąć... :D Radiator wyszedł z przyklejonym CPU. Brat będzie próbować z suszarką, bo mimo wyjęcia radiatora z przylepionym CPU wciąż nie mogę go odkleić... Wracając do 2700X instalacja przebiegła bez problemu. UP and running (: Szkoda, że we Wraith Prism montowanie jest do dwóch plastikowych zaczepów zamiast na 4 śruby jak w Wraith Spire Led (sporo lepszy docisk zapewnia, chociaż są też skutki uboczne z mocnym przylepieniem się CPU). Wydajność w Cinebench, w wynikach są też wartości dla moich poprzednich platform. W teście Linpack z AVX OCCPT stability test wszystkie rdzenie idą na ~3750MHz, chłodzenie niestety zaczyna się rozpędzać do 2900RPM i jest wyraźnie słyszalne (temperatura CPU 70C). W Wiedźminie 3 i innych grach zegar oscyluje w okolicach 4050MHz na wszystkich rdzeniach. Nie wiem ile daje XFR 2 i Precision Boost 2 ale jeżeli te procki max na 4,2 GHz śmigają po OC to taki wynik na Turbo jest dla mnie satysfakcjonujący (szczególnie na dołączonym do CPU coolerze). Jedyne na czym się zawiodłem a trochę jednak na to liczyłem to to, że przy ustawieniach z automatu moje memki G.Skill Flare X 3200MT/s wciąż nie są w pełni stabilne (wywalają się w teście Prime). Mam je więc ustawione jak na R7 1700 na 2933MT/s, nie miałem czasu aby się bawić w eksperymenty większe... Wyniki z testu pamięci AIDY 597 Odnośnie wrażeń to są pozytywne, procesor bez OC jest szybszy od podkręconego R7 1700 @3,9GHz. R7 1700 nie kręciłem ponieważ nie podobał mi się fakt trzymania procka na wysokim napięciu, poza tym nigdy nie ma pewności ile jeszcze jest zapasu stabilności. Automatyczne podkręcanie poprzez Turbo w nowej serii jest dla mnie idealne. Także jak ktoś na X370 Prime zastanawia się nad przesiadką to polecam (szczególnie ze słabszych Ryzenów pierwszej generacji). EDIT: Aha procka kupiłem w RTV Euro AGD (: Początkowo zarezerwowałem w Proline (mieli w przeddzień premiery na stronce dostępne i duży zapas by w dniu premiery zmienić na brak - w dostawie). W Euro było też, że dostępne na magazynie (dzień później sprawdzałem, czyli 20.04.2018). Zarezerwowałem i mi wyskoczyło, że następnego dnia do odbioru - i faktycznie tak było. Podoba mi się ten sklep. Edytowane 23 Kwietnia 2018 przez udam_u 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zrób mu UV, powinno poprawić jeszcze wyżej turbo dobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Odnośnie poprzedniego R7 1700 po OC, wystarczyło przy Vcore ustawić Offset mode . CnQ enabled oraz Ryzen balanced plan w planach zasilania win, by ci zrzucał napięcie oraz freq w idlu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterka Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 Tym razem trafiło na mnie. Wgrałem nowy bios 4008. Przy następnym uruchomieniu włączyło się sprawdzenie spójności danych na dysku systemowym. Przy kolejnym uruchomieniu podczas ładowania windowsa pojawił się błąd i brak jakiegoś pliku. Po restarcie płyta umarła. Kręcą się wentylatory, czarny ekran, nie działają porty USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2018 W dniu 2.05.2018 o 10:33, Peterka napisał: Tym razem trafiło na mnie. Wgrałem nowy bios 4008. Przy następnym uruchomieniu włączyło się sprawdzenie spójności danych na dysku systemowym. Przy kolejnym uruchomieniu podczas ładowania windowsa pojawił się błąd i brak jakiegoś pliku. Po restarcie płyta umarła. Kręcą się wentylatory, czarny ekran, nie działają porty USB. Jedyne co zrobiłeś to aktualizacja biosu? Nic więcej nie zmieniałeś? Aktualizacja przebiegła w 100% poprawnie? U mnie wyglądało to tak, że w UEFI do 100% pasek doszeðł, później restart był kompa i był czarny ekran z napisem, że jeszcze coś się aktualizuje. Po chwili jeszcze jeden restart i komp uruchomił się z defaultowymi ustawieniami UEFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 4 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2018 Panowie, wrzucił ktoś bios 4011 ? Może mi ktoś napisać, jak się sprawdza, jakaś znacząca poprawa, czy nadal nie ma już w opcjach EPU ? Po 4008 nie chce mi się już bawić, miałem problemy ze zbijaniem taktów i napięcia w idlu, więc wróciłem do 3805 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 5 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2018 22 godziny temu, grzeg255 napisał: Panowie, wrzucił ktoś bios 4011 ? Może mi ktoś napisać, jak się sprawdza, jakaś znacząca poprawa, czy nadal nie ma już w opcjach EPU ? Po 4008 nie chce mi się już bawić, miałem problemy ze zbijaniem taktów i napięcia w idlu, więc wróciłem do 3805 Na pewno to się EPU nazywa a nie TPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 6 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2018 Było EPU od oszczędzania energii, już zaktualizowałem , wydaje się już wszystko okej, napięcie spada w idle i co najważniejsze komp wstaje po uśpieniu, co kulało też u mnie na 4008. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 1 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2018 Jeżeli komuś nie działa (w ogóle się nie włącza) oświetlenie a próbował już aktualizacji programu sterującego i włączania/wyłączania w biosie to z dużym prawdopodobieństwem tak jak ja ma uszkodzony firmware. W internetach można znaleźć program do aktualizowania/zapisywania (link poniżej) w pakiecie z którym jest plik bin, niestety działa on tylko częściowo z tą płytą tzn zaczynają działać ledy na płycie ale nie działa sterowanie paskami. Aby to w pełni zadziałało potrzebny jest właściwy firmware. Prośba do dowolnego posiadacza tej płyty z działającą aurą: Ściągnij proszę program do aktualizowania/zapisywania firmware Aura: http://www.mediafire.com/file/xk898meivctutg1/aura_update_v01_c6h.zip uruchom z uprawnieniami admina polecenie które zapisze do pliku firmware aura_update.exe -s "working_x370_aura_fw.bin" udostępnij plik który powstanie Jak już będziemy mieli właściwy plik to wystarczy zmienić jeden przełącznik w poleceniu: aura_update.exe -p "working_x370_aura_fw.bin" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszfabio Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2018 Witam Zakupiłem ASUS ROG CROSSHAIR VII HERO i Ryzen 2700x jutro dopiero będę go składał dlatego mam pytanie na starej płycie Z370 używałem 2 slotów M2 oba dyski jeszcze na sata w instrukcji pisze że M.2_1 przy karcie graficznej na PCIe x16 działa w trybie x4 więc spoko ale już M.2_2 jest nie obsługiwane a żeby działały oba M.2 na x4 grafika musi chodzić w x8 i teraz pytanie wiem że głupie i jest to raczej oczywiste ale chciałem się upewnić czy oba dyski w M.2 na złączu sata nie będą zaniżać szyny z grafiki na x8 jak to ma miejsce przy dyskach x4? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaar3k Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam, pytanie może dość proste, ale nie mam styczności z podstawkami AM4 i procesorami AMD. Żeby nie przedłużać, czy Athlon 200ge + ASUS PRIME B450M-A pozwolą mi na podłączenie 6 dysków sata ? Port m2 będzie nie wykorzystany. Na stronie producenta widnieje informacja : Cytat AMD B450 chipset : 4 x port SATA 6Gb/s, Obsługa Raid 0, 1, 10 AMD Ryzen™ 2nd Generation/ Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics/ Ryzen™ 1st Generation Processors : 2 x port SATA 6Gb/s, Obsługa Raid 0, 1, 10 Nie bardzo jednak wiem jak to odczytać. 4 porty będą działać na pewno, a 2 dodatkowe tylko na serii Ryzen ? Z góry dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) płyta nie obsłuży innych procesorów jak ryzen :) [edit, racja trochę przesadziłem z klasyfikacją] fizycznie ten asus ma 6 portów sata na płycie, 4 na dole, poziomo zwrócone, dwa są wyżej przy prawej krawędzi. Te dwa będą nieaktywne, gdybyś podłączył dysk do żłącze m2 (nad złączem pci-e karty graficznej). Poczytaj uwagi na samym dole specyfikacji: Cytat 2*Gniazdo M.2 współdzieli przepustowość z gniazdami SATA_5/6, dlatego gniazda SATA_5/6 nie mogą być wykorzystywane, gdy jest zainstalowane urządzenie M.2. Edytowane 19 Lutego 2019 przez mrcszyman dopisek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaar3k Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Jeżeli wg. Twojego rozumowania Athlon = Ryzen to się zgodzę, ale ja nie jestem pewny czy na stronie producenta właśnie tak uważają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbe Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2019 Athlon 200GE będzie obsługiwany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio39 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2019 Witam Mam nadzieję że piszę w dobrym dziale. Mam problem z dyskiem Nvme, mianowicie z Adatą SX8200 PRO 512Gb. Dysk ma pracować z płytą ASUS B350 Prime Plus i Ryzenem 1700. Płyta ma wgrany najnowszy bios i wszystko śmiga, wszystko oprócz tego śmiesznego dysku. Jeżeli włożę dysk (nazwę tak tą adatę) pierwszy raz, włączę komputer to wszystko działa, można zainstalować system i normalnie pracować. Jeżeli wyłączę komputer i znów włączę go (nie uruchom ponownie tylko zwykłe wyłącz i włącz przyciskiem xd) to dysk już nie jest wykrywany przez płytę główną i nic nie mogę zrobić. Jedynym co mogę zrobić aby znów działał, to wyciągnąć go z portu M.2 i włożyć znów, wtedy zaczyna ponownie działać do kolejnego wyłączenia i włączenia. Dysk wysłałem na gwarancję i dostałem taką notkę : Cytat W związku z przeprowadzonym sprawdzeniem sprzętu odnotowano następujący wynik ekspertyzy: Nie stwierdzono wady. Ja myślę NO DYSK NIE DZIAŁA NO KURAAA. Na płycie głównej cały czas mam zainstalowany inny dysk M.2 i wszystko śmiga jak należy. Nie wiem czego to może być przyczyną. Kupiłem nawet adapter M.2 na PCIE i dalej to samo X D To albo dysk jest RIP (ale działa jak wyciągnę i włożę XD) albo płyta główna (no ale dysk który mam zamontowany jakis samsung na Nvme) działa normalnie ALBO jakieś śmieszne ustawienie na płycie głównej nie działa (a może zworki no ja sił i nerwów nie mam bo za chwilę to rozwale XD) Ehhh nie mam sił do tego... Nie pozostaje mi nic innego jak prosić o pomoc :V Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio39 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2019 Mam podłączone 2x HDD na SATA i 1x SSD (ten samsungowy NVME jak na razie odpięty jest). No i oczywiście ten na M.2 Tu chodzi o to że po wyłączeniu i włączeniu komputera dysk nie jest po prostu widziany w biosie ani system się z niego nie ładuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2019 W jakie sloty dyski wstawiasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio39 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2019 1/2/3 te które są cały czas włączone, po wpięciu M.2 wyłączają się 5/6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...