Jump to content
Sign in to follow this  
neoHannibal

Wątek o płycie Asus PRIME X370-PRO

Recommended Posts

jak naprawić to dziadowskie podświetlenie AURA? było i nie ma - podobno soft asusa coś psuje.

robiłem już wszystko i nic nie pomaga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainteresowany pozytywnymi reckami zdecydowałem się na podmianę R7 1700 na R7 2700X. 

Ryzen 2700X wjeżdża na parkiet

Pierwsza "ciekawostka" stockowy Wraith Spire Led z pastą, która była firmowo nałożona na CPU bardzo mocno związała heatspreader z radiatorem. Już myślałem, że nie dam rady odczepić radiatora od starego CPU (ruszanie na boki nic...nawet nie drgnie a bałem się, że socket uszkodzę, do góry też nie chciało iść). Przy którejś z kolei próbie radiator udało mi się wyciągnąć... :D

IMG_20180422_100938.thumb.jpg.6f1b1a3b3b71704d4239774540c43260.jpg

Radiator wyszedł z przyklejonym CPU. Brat będzie próbować z suszarką, bo mimo wyjęcia radiatora z przylepionym CPU wciąż nie mogę go odkleić...

Wracając do 2700X instalacja przebiegła bez problemu.

IMG_20180422_101744.thumb.jpg.9d21a813a6123736b3b7b655e3c07816.jpg

 

IMG_20180422_103610.thumb.jpg.5b7c8c8e825686a9fd1ea578884c4997.jpg

UP and running (:

IMG_20180422_105106.thumb.jpg.a320d63758ddaa95dfa94345c60c02aa.jpg

Szkoda, że we Wraith Prism montowanie jest do dwóch plastikowych zaczepów zamiast na 4 śruby jak w Wraith Spire Led (sporo lepszy docisk zapewnia, chociaż są też skutki uboczne z mocnym przylepieniem się CPU).

Wydajność w Cinebench, w wynikach są też wartości dla moich poprzednich platform.

cinebench.thumb.png.3688c175c361ea53b723166949562362.png

W teście Linpack z AVX OCCPT stability test wszystkie rdzenie idą na ~3750MHz, chłodzenie niestety zaczyna się rozpędzać do 2900RPM i jest wyraźnie słyszalne (temperatura CPU 70C). W Wiedźminie 3 i innych grach zegar oscyluje w okolicach 4050MHz na wszystkich rdzeniach. Nie wiem ile daje XFR 2 i Precision Boost 2 ale jeżeli te procki max na 4,2 GHz śmigają po OC to taki wynik na Turbo jest dla mnie satysfakcjonujący (szczególnie na dołączonym do CPU coolerze).

Jedyne na czym się zawiodłem a trochę jednak na to liczyłem to to, że przy ustawieniach z automatu moje memki G.Skill Flare X 3200MT/s wciąż nie są w pełni stabilne (wywalają się w teście Prime). Mam je więc ustawione jak na R7 1700 na 2933MT/s, nie miałem czasu aby się bawić w eksperymenty większe...

Wyniki z testu pamięci AIDY 597

cachemem.png.20b4cacbb168db8f863b7c4d92c0cf66.png

Odnośnie wrażeń to są pozytywne, procesor bez OC jest szybszy od podkręconego R7 1700 @3,9GHz. R7 1700 nie kręciłem ponieważ nie podobał mi się fakt trzymania procka na wysokim napięciu, poza tym nigdy nie ma pewności ile jeszcze jest zapasu stabilności. Automatyczne podkręcanie poprzez Turbo w nowej serii jest dla mnie idealne. Także jak ktoś na X370 Prime zastanawia się nad przesiadką to polecam (szczególnie ze słabszych Ryzenów pierwszej generacji).

EDIT:
Aha procka kupiłem w RTV Euro AGD (: Początkowo zarezerwowałem w Proline (mieli w przeddzień premiery na stronce dostępne i duży zapas by w dniu premiery zmienić na brak - w dostawie). W Euro było też, że dostępne na magazynie (dzień później sprawdzałem, czyli 20.04.2018). Zarezerwowałem i mi wyskoczyło, że następnego dnia do odbioru - i faktycznie tak było. Podoba mi się ten sklep.

 

 

Edited by udam_u
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie poprzedniego R7 1700 po OC, wystarczyło przy Vcore ustawić Offset mode . CnQ enabled oraz Ryzen balanced plan w planach zasilania win, by ci zrzucał napięcie oraz freq w idlu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tym razem trafiło na mnie. Wgrałem nowy bios 4008. Przy następnym uruchomieniu włączyło się sprawdzenie spójności danych na dysku systemowym. Przy kolejnym uruchomieniu podczas ładowania windowsa pojawił się błąd i brak jakiegoś pliku. Po restarcie płyta umarła. Kręcą się wentylatory, czarny ekran, nie działają porty USB.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 2.05.2018 o 10:33, Peterka napisał:

Tym razem trafiło na mnie. Wgrałem nowy bios 4008. Przy następnym uruchomieniu włączyło się sprawdzenie spójności danych na dysku systemowym. Przy kolejnym uruchomieniu podczas ładowania windowsa pojawił się błąd i brak jakiegoś pliku. Po restarcie płyta umarła. Kręcą się wentylatory, czarny ekran, nie działają porty USB.

Jedyne co zrobiłeś to aktualizacja biosu? Nic więcej nie zmieniałeś? Aktualizacja przebiegła w 100% poprawnie? U mnie wyglądało to tak, że w UEFI do 100% pasek doszeðł, później restart był kompa i był czarny ekran z napisem, że jeszcze coś się aktualizuje. Po chwili jeszcze jeden restart i komp uruchomił się z defaultowymi ustawieniami UEFI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie, wrzucił ktoś bios 4011 ? Może mi ktoś napisać, jak się sprawdza, jakaś znacząca poprawa, czy nadal nie ma już w opcjach EPU ?

Po 4008 nie chce mi się już bawić, miałem problemy ze zbijaniem taktów i napięcia w idlu, więc wróciłem do 3805

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, grzeg255 napisał:

Panowie, wrzucił ktoś bios 4011 ? Może mi ktoś napisać, jak się sprawdza, jakaś znacząca poprawa, czy nadal nie ma już w opcjach EPU ?

Po 4008 nie chce mi się już bawić, miałem problemy ze zbijaniem taktów i napięcia w idlu, więc wróciłem do 3805

Na pewno to się EPU nazywa a nie TPU?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było EPU od oszczędzania energii,

 już zaktualizowałem , wydaje się już wszystko okej, napięcie spada w idle i co najważniejsze komp wstaje po uśpieniu, co kulało też u mnie na 4008.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli komuś nie działa (w ogóle się nie włącza) oświetlenie a próbował już aktualizacji programu sterującego i włączania/wyłączania w biosie to z dużym prawdopodobieństwem tak jak ja ma uszkodzony firmware. W internetach można znaleźć program do aktualizowania/zapisywania (link poniżej) w pakiecie z którym jest plik bin, niestety działa on tylko częściowo z tą płytą tzn zaczynają działać ledy na płycie ale nie działa sterowanie paskami. Aby to w pełni zadziałało potrzebny jest właściwy firmware.

Prośba do dowolnego posiadacza tej płyty z działającą aurą:

Jak już będziemy mieli właściwy plik to wystarczy zmienić jeden przełącznik w poleceniu: aura_update.exe -p "working_x370_aura_fw.bin"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam tego dość! Asus trafi na nieodwoływalną czarną listę. Poprzednia ich płyta była 3 razy w serwisie, łącznie ponad 9 miesięcy! Było to dawno i myślałem że się poprawili więc dałem im szansę. Ale nie...

Od czasu aktualizacji biosu do Wersja 4207 (2018/12/14) komputer w losowych momentach (dziś np trzy razy pod rząd, był i tydzień dobrze) zawiesza się całkowicie tj: gaśnie ekran, nie odpowiada klawiatura i myszka, czasem gaśnie podświetlenie klawiatury i myszki (prawdopodobnie wyłącza się USB), nie reaguje na przyciski resetu lub wyłączenia nawet przytrzymane przez 20 sekund. Aby go uruchomić ponownie trzeba wyłączyć wyłącznikiem zasilacza a następnie odczekać aż zgasną wszystkie diody na płycie, jeśli się spróbuje uruchomić wcześniej, nie wystartuje!

Nie pomogło:

  • resetowanie biosu ani cofnięcie do na której wcześniej działał prawidłowo
  • aktualizacja biosu do nowszej wersji po czyszczeniu, wyjęciem baterii i ustawieniu domyślnych
  • wymiana pamięci ram
  • wymiana procesora
  • wymiana zasilacza

Wsparcie na stronie kazało wysłać płytę na serwis ale przez sprzedawcę bo bezpośrednio nie przyjmują (dzięki Komputronik za bezcelowe trzymanie jej u siebie przez tydzień!). Płyta spędziła ponad miesiąc w serwisie Asus i wróciła z opisem że jest dobra. Zawiesiła się tego samego dnia zaraz po instalacji.

Dodajmy do tego:

  • brak poprawnej obsługi pamięci, pomimo 2 lat poprawiania biosu. Nawet takich z listy zgodnych czy najlepszych Samsungów typ-B
  • oświetlenie które przestało poprawnie działać 3 miesiące po kupieniu
  • i absolutną niezdolność asusa do podania co zmienia w kolejnych wydaniach biosu

Nigdy więcej.

 

Edited by Outlander
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.