airborne82 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2017 Jak w tytule. Szukam dysku HDD 2-3 TB , mało awaryjny. Dysk na dane, może czasem jakaś gra ale z przewagą na dane. Ważne by był mało awaryjny. Co teraz jest na topie i mało awaryjne ? Hitachi ? Toshiba ? Może jednak Seagate lub WD . Jak wiadomo wśród tych modeli są i awaryjne dyski i te mniej awaryjne. Które dokładnie wybrać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a602820922 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Zewnętrzny czy wewnętrzny, 2.5 czy 3.5 Sent from my SM-N920F using Tapatalk Edytowane 18 Czerwca 2017 przez a602820922 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takafotka Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2017 Szukam dysku HDD 2-3 TB , mało awaryjny. Toshiba P300 2TB HDWD120UZSVA Toshiba P300 2TB HDWD120EZSTA Toshiba P300 3 TB HDWD130EZSTA Toshiba P300 3 TB HDWD130UZSVA różnica w kodach to: EZSTA = Retail = zapakowany w ładne, czerwone pudełeczko . UZSVA = Bulk = zapakowane tylko w folię. Są lepsze od nich, ale są i gorsze - duża popularność tworzy dużo komentarzy - to oczywiste. Te dyski to w miarę nowa seria i popularności nie ma takiej jak inne - dłużej będące na rynku. Jak np. słynny z awaryjności i niezawodności zarazem model np. SEAGATE trzaskany w fabrykach od 8-10 lat. . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2017 Mam P300 i wydajność super, moje odczyty z hdtune nie odbiegają od WD Black za 2x więcej kasy. Jedynie parkowanie głowicy nieco denerwuje ale bez przesady, nie parkuje się co minutę czy mniej jak się zdarza na innych dyskach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zdecydowanie P300 jeśli mowa o dysku systemowym oraz w tych widełkach cenowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2017 Tak naciskasz, że chcesz kupić mało awaryjny, pewnie w obawie o utratę danych. Niestety by był sensowny poziom bezpieczeństwa jakichś zarchiwizowanych danych, to musisz mieć kopię bezpieczeństwa ( czyli np. dwa dyski i na obu te same dane ). Kiedyś kupiłem super niezawodny dysk serwerowy i ... się jakoś po roku zepsuł, więc gwarancji niezawodności nigdy nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airborne82 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Mam P300 i wydajność super, moje odczyty z hdtune nie odbiegają od WD Black za 2x więcej kasy. Jedynie parkowanie głowicy nieco denerwuje ale bez przesady, nie parkuje się co minutę czy mniej jak się zdarza na innych dyskach. Parkowanie to nie problem ... CrystalDisk i wyłączasz parkowanie. Zewnętrzny czy wewnętrzny, 2.5 czy 3.5 Sent from my SM-N920F using Tapatalk 3'5 wewnętrzny Zdecydowanie P300 jeśli mowa o dysku systemowym oraz w tych widełkach cenowych. Systemowy już mam, więc ino na dane i ew kilka gier. Choć w sumie p300 do tych zastosowań też bedzie ok Tak naciskasz, że chcesz kupić mało awaryjny, pewnie w obawie o utratę danych. Niestety by był sensowny poziom bezpieczeństwa jakichś zarchiwizowanych danych, to musisz mieć kopię bezpieczeństwa ( czyli np. dwa dyski i na obu te same dane ). Kiedyś kupiłem super niezawodny dysk serwerowy i ... się jakoś po roku zepsuł, więc gwarancji niezawodności nigdy nie ma. Mam tak zrobione ... Kilka dysków o małej pojemności ( 250gb, 500 gb ) i tam backup co ważniejszych danych. Podpinam to poprzez Uniteka pod USB i mam do nich dostep, a potem odkładam dyski do pudełka przy biurku. A potrzebuję coś na wymiane za F3 który po latach ( 50 tys przepracowanych godzin ) zaczął szwankować. Edytowane 18 Czerwca 2017 przez airborne82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 Ja również zamierzam kupić Toshiba P300 3 TB. Tylko mam jeden mały problem. Nie mam już wolnych SATA na płycie (MSI Z87-G43), tzn. mam jeszcze dwa ale niestety jest praktycznie zasłonięty przez niedawno zakupioną karte graficzną (Palit GTX 1070 SJS) ;( Myślę nad kupnem niskoprofilowego kabla SATA ale jak przejrzałem filmiki i testy to mam złe odczucie że w ogóle nie wystarczy...niestety. Macie może jakieś pomysły? Mógłbym wywalić DVD-Rom bo i tak je w ogóle nie używam ale jak mi się zdarzy używać to nie ma problemu. Tylko chciałbym coś zrobić z tymi wolnymi portami SATA zakrytego przez GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 jak nie systemowy to pomyslalbym o po taniosc wd red 2tb (cichy chlodny 3 lata gwary) jak cena nie gra roli to wd gold 2tb / hgst ultrastar 2tb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 @tyranxp a katowe kable sata nie dadza rady? przewaznie katowe koncowki ida do dyskow w waskich budach ale jesli dasz je od strony mobo powinienes ominac gpu (tylko uwaga zeby kabel nie zablokowal wiatraczka od chlodzenia karty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) @robertsup Przecież kątowe kable mają wysoki profil. Może źle zrozumiałeść oco mi chodzi. Podałem że mam MSI Z87-G43 czyli 4 porty są z boku płyty a dwa (i właśnie o nim pisałem) porty są tóż obok chipsetu płyty głównej. https://pl.msi.com/Motherboard/Z87-G43.html#hero-overview Jakbyś chciał wiedzieć to producent dostarcza takie kable kątowe w zestawie (2 sztuki) gdzie po jednej stronie masz kątowe a po drugiej płaskie. I spróbowałem już! Po stronie kątowej jest za wysokie i w ogóle nie da się GPU włożyć. Przecież Palit GTX 1070 SJS to potężna karta i od razu widać że będą problemy z włożeniem. Zresztą i tak se kupię SilverStone CP11, nawet jeśli mi nie wejdą to trudno. https://proline.pl/silverstone-cp11-sst-cp11b-500-black-ultra-slim-sata-50cm-ultra-cienki-kabel-sata-katowy-p934307 Ale cena jest poprostu chora i nie wiem czy mi się opłaca. A propo na stronie producent podaje całkowitą wysokość po podłączeniu która wynosi 15,5 mm to wg mnie troche za dużo. To prawie wychodzi tyle samo co przy zwykłych kątowych kablach SATA tyle że nieco więcej w porównaniu z SilverStone CP11. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez tyranxp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...