Skocz do zawartości
Bujakashi

Udostepnienie połączenia internetowego do bloku obok Netia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam wykupiony internet z Netii (100/100).

Obecnie używam także routera TP-Link TL-WR841N dzięki któremu korzystam z neta na telefonie + TV.

Potrzebuję udostępnić internet w mieszkaniu w bloku obok (brak bezpośredniej widoczności).

post-149710-0-94850300-1497947402_thumb.jpg

Chciałbym mieć Lan + Wifi w miejscu gdzie mam Netie + w sumie głównie wi-fi w bloku obok.

Rozumiem, ze potrzebuje AP z anteną panelową który podłącze do TP-Link TL-WR841N (podpięty pod Netię) i drugi AP (DUO) z anteną w bloku obok ?

Czy jesteście w stanie polecić mi konkretnie co kupić? Chciałbym wydać około 300 zł, a natomiast górna granica to 500.

Dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez Bujakashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie potrzebuje opisu problemu, tylko proszę o sugestię co konkretnie kupić, przykładowe anteny i AP które w moim przypadku dadzą radę.

Nic nowego z tego linka dla mnie nie wynika, tym bardziej że odpowiedzi są tam z 2011 roku. W pierwszej wersji miałem dopisane w poście że proszę o nie odsyłanie do Google i innych tematów, ale uznałem że może jednak PurePC jest trochę inne niż spora część for ze specjalistami, widać myliłem się. Człowiek potem szuka czegoś w Google i znajduje tylko odpowiedzi poszukaj w Google... dzięki wielkie.

2 x TP-Link Access Point CPE510

Czy może coś innego?

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Zdajesz sobie sprawę, że przy braku bezpośredniej widoczności anten stabilność takiego linku będzie bardzo mizerna, o ile w ogóle będziemy mogli mówić o samym zestawieniu linku. Moim zdaniem, jeśli nie masz możliwości wyprowadzić anteny na ścianę "patrzącą" na blok obok, to odpuściłbym całkowicie. Dogadaj się ze spółdzielnią i wypuść panel na dach lub ścianę z bezpośrednią widocznością na blok docelowy.

Urządzenia spoko, można pomyśleć o jakimś tańszym Mikrotiku lub Ubiquiti (np. http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy_ubiquiti_nanostation_loco_m5_5ghz_cpe_N2515.htm).

Pzdr,

czapla

Edytowane przez czapla_pl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobne rady otrzymałem na innym forum, sprzęt lepiej wziąć z odłączaną anteną który zawsze można zmienić na mocniejszą (wybrałem zintegrowane ze względu na estetykę).  Doradzono mi także, że częstotliwość 2,4GHz lepiej "radzi sobie" z przeszkodami. Co do stabilności łącza to moje drugie mieszkanie w którym jestem sporadycznie, dlatego zamiast bezsensownie płacić regularnie za internet pojawił się pomysł stworzenia połączenia bezprzewodowego (nawet jeżeli do ideału byłoby daleko). Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi