falcoon84 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Witam Noszę się z zamiarem kupna przenośnej pamięci 128GB na USB 3.0 i mam dylemat czy kupić pendrive czy przenośny dysk SSD. Kwota jaką chcę przeznaczyć to okolice 300zł. Mój wybór padł na dysk SSD: https://www.morele.net/dysk-zewnetrzny-plextor-ex1-128gb-usb-3-1-ex1-128-1092330/ lub pendrive: https://www.morele.net/pendrive-hyperx-savage-hxs3-128gb-773146/ Chciałbym poznać Waszą opinię. Pozdrawiam Edytowane 27 Czerwca 2017 przez falcoon84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Problem z Plextor EX1 jest taki, że musisz chodzić z kablem, bo ma gniazdo USB 3.1 typu C. Jeśli ma być mobilny, to wolał bym pendrive. Jeśli nie to Plextor. Jeśli chodzi o Pendrive to weź raczej w tym segmencie cenowym https://www.morele.net/pendrive-sandisk-extreme-go-128gb-3-1-sdcz800-128g-g46-1131391/ Ten HyperX Savage HXS3/128GB nie jest najlepszy. I fatalny przy małych plikach, ale nie wiem czy to dla Ciebie ważne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Problem z Plextor EX1 jest taki, że musisz chodzić z kablem, bo ma gniazdo USB 3.1 typu C. Jeśli ma być mobilny, to wolał bym pendrive. Jeśli nie to Plextor. Jeśli chodzi o Pendrive to weź raczej w tym segmencie cenowym https://www.morele.net/pendrive-sandisk-extreme-go-128gb-3-1-sdcz800-128g-g46-1131391/ Ten HyperX Savage HXS3/128GB nie jest najlepszy. I fatalny przy małych plikach, ale nie wiem czy to dla Ciebie ważne. Kabel mi nie przeszkadza a bardziej zależy mi na transferze ze względu na przenoszone projekty składające się z małych plików ale w dużej ilości dającej nawet kilkanaście/kilkadziesiąt GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 No tu mały przenośny SSD lepiej się sprawdzi. Tyle że dochodzi kwestia kabla USB. Sam mam dysk przenośny co prawda zwykły i często go przenoszę między dwoma komputerami nie sprawia to problemu. Ten Plextor jest mniejszy od klasycznego dysku przenośnego. Kosztuje jakieś 330 zł, gdzie ten Pendrive Sandiska kosztuje jakieś 300 zł. Ma o ponad połowe mniejsze transfery i do tego znacznie mniejsze transfery przy przenoszeniu małych plików. Tu SSD lepiej się sprawdzi i to zdecydowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jeśli masz dużo małych plików i nie przeszkadza Ci kabel, to bierz SSD. Tylko nie zapominaj kabla, bo takiego nie dostaniesz w każdym sklepie komputerowym, a już na pewno nie będzie go u każdego znajomego czy każdej firmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Tylko nie zapominaj kabla, bo takiego nie dostaniesz w każdym sklepie komputerowym, a już na pewno nie będzie go u każdego znajomego czy każdej firmie. To nie problem, zawsze mam jeden przy sobie do ładowania telefonu plus w domu, pracy i samochodzie po sztuce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Czy aby na pewno masz ten kabel co trzeba ? My mówimy tu kablu USB typu C czyli nie jest to klasyczny MicoUSB jaki ma większość w swoim telefonie, tablecie. Mowa o nowym złączu: https://en.wikipedia.org/wiki/USB-C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Czy aby na pewno masz ten kabel co trzeba ? My mówimy tu kablu USB typu C czyli nie jest to klasyczny MicoUSB jaki ma większość w swoim telefonie, tablecie. Mowa o nowym złączu: https://en.wikipedia.org/wiki/USB-C Na pewno, Xperia XZ ma złącze USB typ C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 dysk ssd plus dobra kieszen usb plus taki ze jak miejsca zabraknie wystarczy kupic wiekszý dysk taki iridium pro 120 + kieszen i kabel pod wgledem zywotnosci pokona kazdy pen (choc lepiej byloby kupic 240) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 dysk ssd plus dobra kieszen usb plus taki ze jak miejsca zabraknie wystarczy kupic wiekszý dysk taki iridium pro 120 + kieszen i kabel pod wgledem zywotnosci pokona kazdy pen (choc lepiej byloby kupic 240) Tylko takie rozwiązanie jest jednak już rozmiarowo większe a poza tym nie mam zaufania do tych no name obudów a wydawanie 180zł na Zalmana jest mało opłacalne w porównaniu z tym Plextorem a miejsca raczej mi starczy na długo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Natec Rhino 3.0 nawet jak padnie to do dysku sie dostaniesz po sata i kupisz drugi co przy gotowych rozwiazaniach pewne nie jest np przenosne dyski wd maja zamiast sata bezposrednio usb wiec jak padnie to ani obudowy ani dysku nie uzyjesz a co siedzi w takich gotowcach ssd tez nie wiadomo (pewnie tlc bo tanie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jednak zdecyduję się raczej na tego Plextora. Będzie służył tylko do przenoszenia danych a nie jako archiwum więc jak coś się stanie to stracę czas na ponowne kopiowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 to wez 256gb za doplate niecalych 150zl masz podwojenie pojemnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2017 Nie potrzebny mi większy a budżet też mam ograniczony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...