Skocz do zawartości
gudi

[4000zl] Komputer do gier+praca biurowa/bez GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, potrzebuję pomocy w modernizacji komputera jako że moja i5-4690k powoli się dławi gdy mam kilka aplikacji i zakladek pootwieranych.

Kwota jaką dysponuję to 4000zł, budżet mogę lekko przekroczyć (+-200zł). Ze starego PC zostawie:
GPU - Gtx 1060 6gb

SSD - Goodram iridium pro 240Gb

HDD - WD 500GGb

PSU - Corsair CX750M, cała reszta do wymiany, tj. CPU, MOBO, RAM i jakaś buda w której w przyszłości mozna zamontować chłodzenie wodne AIO.

Komputer służyć będzie w większości do grania+streaming (przeważnie gry multi typu PUBG, Overwatch, sporadycznie nowe tytuły), podłączone 2 monitory (w tym jeden 144hz), w między czasie komputer bedzie używany do pracy (obliczenia dużej ilości danych w excelu + obługa systemu do zarządzania magazynem który działa na przeglądarce (wiele otwartych zakładek na raz)).

Wstępnie CPU będzie chodzil na stockowych zegarach do czasu zakupu chłodzenia wodnego. Póki co wybór padł na:

CPU - ryzen 1700 / i7 7700k

MOBO - Asus X370 Prime pro / Z270? - dla i7 dalej nie wiem co jest bardziej opłacalne

RAM - Corsair Vengeance 2x8GB 3000Mhz CL15 dla obu procesorów

Buda - ?, jakaś midi-tower z dużą ilością miejsca, z możliwością zamontowania chłodzenia wodnego AIO w przyszlości, z szybą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R7 1700 ma dość dobry boxowy cooler. Bud jest kilka do wyboru ale potwierdzam że Phanteks Enthoo Pro M jest bardzo przestronna jak na MIDI rower. Jakość jest ok ale nie powala, natomiast nadrabia to funkcjonalnością. Szczerze to ta płyta główna jest trochę na wyrost (sam ją mam), bo obecne Ryzeny nie wykorzystują potencjału sekcji zasilania. Może przyszła generacja np. Zen+ lub Zen2 coś zmieni w tej kwestii. Jeśli jednak zdecydujesz się na Prime X370-Pro to te Corsair LPX będą Ci chodzić na 2933 MHz 14-16-16-34-1T ale może przyszłe aktualizacje BIOSu dodają im skrzydeł.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Edytowane przez neoHannibal
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi