Spikeel Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Witam serdecznie, potrzebuję pomocy w modernizacji komputera jako że moja i5-4690 powoli się dławi gdy mam kilka aplikacji i zakladek pootwieranych. Kwota jaką dysponuję to 4000zł, budżet mogę lekko przekroczyć (+-200zł). Ze starego PC zostawie:GPU - Gtx 970 4GB SSD - Goodram iridium pro 240Gb + jakiś Intel seria 520 120GB HDD - Seagate 1TB, cała reszta do wymiany, tj. CPU, MOBO, RAM, PSU i jakaś buda może - Corsair Carbide Air 740 High (bardzo mi się spodobała, łatwo można ogarnąć kable i zamontować zestaw chłodzenia CPU) Komputer służyć będzie w większości do grania+streaming (przeważnie gry multi typu PUBG, Overwatch, i pewnie większość nowych gier(Destiny 2)), podłączone 2 monitory (w tym jeden 144hz), w między czasie komputer bedzie używany do pracy głównie CAD. Póki co wybór padł na: CPU - i7 7700k MOBO - ASRock Z270 Gaming K4 RAM - Corsair Vengeance 2x8GB 3000Mhz CL15 Buda - Corsair Carbide Air 740 High Chłodzenie CPU - Corsair H115i ? PSU - tutaj proszę o pomoc (miałem polecanego corsair'a vs550 ale głośny jest) Teraz kolejna rzecz, czy opłaca sie teraz kupować i7 czy lepiej poczekać na 8 generacje? Serio kilka już stron przeglądam i nie jestem w stanie sobie na to odpowiedzieć ;) więc pytam was. Pozdrawiam Edytowane 17 Lipca 2017 przez Spikeel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2017 Odpuść sobie to pseudo WC , kup porządne AC jak np. TR Macho Rev. B albo Macho X2 lub BQ Dark Rock a resztę kasy dołóż np. do PSU . Z dobrych i cichych PSU jest seria RMX od Corsaira ew. EVGA Supernova G2 - w którymś sklepie model 550W był dosyć tanio , chyba w komputroniku . Ew. czekać do września na Coffe Lake lub iść w kierunku Ryzena jak potrzebujesz dużej mocy obliczeniowej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spikeel Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2017 Mocy obliczeniowej (w domu) nie potrzebuje aż tak wielkiej, a trochę się Ryzena boje. PSU - EVGA Supernova G2 650W i Corsair RM650X raczej nic sie nie zmieni. Obudowa - pewnie to juz osobista sprawa, czytałem recenzje tego Corsaira Carbide Air 740 i ogólnie wydaje sie być spoko. Chłodzenie - serio mało dają te pseudo WC? RAM - no tutaj to raczej bardziej powinienem szukać promocji Kwestia płyty głównej, czy decydując się na 7700k jest ona wystarczająca i będzie można podkręcić procka? Ale w sumie jak na wrzesień będą chcieli wypuścić 8 generacje to może faktycznie lepiej poczekać a teraz kupić budę i zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elderion Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2017 Myślałeś może, żeby wymienić jedynie twoją i5 na i7? Taki I7-4790 jest niewiele słabszy od i7-7700k, a wyjdzie dużo taniej. Z tego co widzę po opisie, to kompa generalnie masz fajnego. Wydasz 4000zł i dostaniesz 15% więcej niż gdybyś wydał 1000zł, zmieniając samego procka. Co do czekania, to ostatnio jest trochę tak, że ciągle się czeka, ale trochę nic z tego nie wychodzi. W grudniu wszyscy radzili czekać na Kaby Lake, w styczniu na ryzeny(no, tutaj trochę się faktycznie zmieniło), później na vegę, przy okazji na x299, a teraz na Coffee Lake. Doczekaliśmy się jedynie drogich pamięci, drogich ssd, braku kart graficznych, oraz odblokowanych inteli, których podobno lepiej nie podkręcać.;) Jeśli chcesz zmieniać całą platformę i zasadniczo się nie śpieszysz, to MOŻE ma to jakiś sens. Pod warunkiem, że potrzebujesz więcej niż 4 rdzenie w kompie. Intel ma w końcu rzucić 6 rdzeni do mainstream'u, ale patrząc na to jakim "przełomem" było x299, to nie spodziewałbym się cudów w porównaniu do tego co teraz oferuje ryzen. Zapewne będzie to 6 rdzeni, ale taktowanych niżej niż analogiczne intele posiadające 4 rdzenie - fizyki nie oszukasz i jeśli rzucą procki z glutem(a pewnie tak się stanie, skoro potrafili to zrobić w hedt) w 14nm(a tak będzie), to nie ma siły, żeby to taki procek był wysoko taktowany. Temperaturę trzeba odprowadzić, a jak to ostatnio wychodzi intelowi, to widać na i7-7700k - procek jest na tyle mocny, że grzeje się strasznie. Do tego stopnia, że Intel radzi żeby nie podkręcać...odblokowanego procka.;) To oczywiście trochę wróżenie z fusów, bo może stać się cud i Intel faktycznie wypuści zauważalnie lepsze procki, ale ja jakoś w to nie wierzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2017 jaką masz płyte i jaki ram? bo może wymiana na i7 by na razie wystarczyła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2017 corsair vp polecany? chyba do biura do gier to minimalnie 2 tier http://www.tomshardware.co.uk/forum/id-2547993/psu-tier-list.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...