weronica Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Mam problem, moja znajoma dostaje mejle z pogrozkami. I mam pytanie czy mozna jakos z mejla wyciagnac adres IP zeby mozna bylo zidentyfikowac nadawce?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Można (choć nie zawsze). Należy zacząć od przyjżenia się nagłówkom poczty (tzw. RFC headers). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
07 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 ...a jesli juz ustalisz spod jakiego ip ten ktos sie laczy mozesz na: www.visualroute.pl ustalic spod jakiego provider'a i zamailowac do niego ze jest taki problem :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENO Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 W XP sróbuj tak: 1.Otwórz wiadomość 2.Wciśnij CTRL+F3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Nie rozumiem potrzeby używania do tego visualrouta (czy nawet traceroute'a). Wystarczy sprawdzić końcówkę i wysłać na abuse, ew. skontaktować się z administratorem serwera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 BENO: nie rozumem twojego toku myślenia; nie rozumiem wciskania kombinacji klawiszy alt+f3 akurat pod xp (i co to niby ma zrobić?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENO Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 BENO: nie rozumem twojego toku myślenia; nie rozumiem wciskania kombinacji klawiszy alt+f3 akurat pod xp (i co to niby ma zrobić?)Nie ALT tylko CTRL+F3 Wciśnij to zobaczysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
07 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Nie rozumiem potrzeby używania do tego visualrouta (czy nawet traceroute'a). Wystarczy sprawdzić końcówkę i wysłać na abuse, ew. skontaktować się z administratorem serwera.Masz na mysli abuse@tpnet.pl i admina poczty serwera spod ktorego ten ktos sle majle ? Jesli tak to... 1) Ten ktos moze nie laczy sie spod tpnet, a ja nie wiem czy kazda siec musi miec abuse@adres (musi ?). 2) Zawsze gosc moze zalozyc sobie konto na innym serwerze. Jesli nie... to najwyrazniej nie zrozumialem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Wcisnąłem. Nic się nie stało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENO Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Wcisnąłem. Nic się nie stało.Prześlij do mnie emaila na prywatny adres.: beno99@poczta.fm To przśle ci to co się wyświetla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 07: visualroutem i tak dalej nie zajedziesz. Czyli musisz się skontaktować z administratorem danego serwera (jeśli nie jest to końcówka), żeby on dalej sprawdził skąd nastąpiło połączenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 BENO: trzeba było powiedzieć, że chodzi ci o ctrl+F3 w _OUTLOOKU_. Po czym wnioskujesz, że ktoś używa outlooka? Ja nie mam tego śmiecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
07 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Dobra wiec popraw mnie jesli sie myle... Tam w tym visual'u jest jeszcze whois - czy zeby poznac adres admina serwera spod, ktorego ten ktos sie laczy musze wpisac jego ip, kliknac w koncowke trace'a i majlowac tam ? Tak chcialem zaproponowac... :oops: A output tego jest np. taki: inetnum: 217.99.8.0 - 217.99.11.255 netname: TPNET-CVX-WARSZAWA-BRONIEWSKIEGO descr: Telekomunikacja Polska S.A. CST descr: dialup country: PL admin-c: TPHT tech-c: TPHT status: ASSIGNED PA mnt-by: TPNET changed: tkielb@cst.tpsa.pl 20030313 source: RIPE --- Czyli na tkielb@cst.tpsa.pl (a jesli nie to czyj to mail - przykladowo...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Robisz whois końcówki i mejlujesz na abuse, ew można próbować root@serwer albo coś takiego. abuse@ zwykle jest mailem do isp. Lepiej zacząć od admina serwera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENO Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 BENO: trzeba było powiedzieć, że chodzi ci o ctrl+F3 w _OUTLOOKU_. Po czym wnioskujesz, że ktoś używa outlooka? Ja nie mam tego śmiecia. Ten OUTLOK to chyba nie aż taki śmieć skoro można uzyskać pewne dane o nadawcy emaila :?: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Wszystko byloby ok gdyby nie to ze w "zrodle wiadomosci" nie ma adresu Ip. Jes jakis sposob zeby go wyciagnac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 BENO: większy niż myślisz. Ostatnio na bugtraq była mała lista najbardziej dziurawych proramów. Zgadnij które miejsce miał outlook ;] weronica: Zależy co jest w źródle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENO Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Może to się przyda: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=9...ght=namierzanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...