Wojteq Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 Witam, Czy możecie coś polecić z monitorów stricte do gier w powyższej rozdzielczości? Wymagania: -27" -rozdzielczość 2560x1440 -matryca IPS (najlepiej ale nie będę się upierał) -budżet najlepiej do 2000 PLN (chyba że kilka złotych więcej będzie miało uzasadnienie) Pozdrawiam i z góry dziękuję. Wojteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor@s Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 Jaka karta graficzna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteq Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Gigabyte Aorus 1080Ti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bor@s Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 (edytowane) Na GSync nie ma szans w tej kwocie, 144Hz to najbliżej Asus MG279Q, ale trzeba by polować na okazję i dołożyć trochę. Niżej to już 75Hz np. iiyama X2788QS-B1 ale to nowość i nie widze recenzji, jak to w grach wygląda. Z TN ciekawy jest AOC AG271QX 144Hz. Sam mam podobny dylemat i budżet, ale chyba pójdę w stronę Acera XB241YUBMIPRZ, ale to TN i 24 cali. Jedyne co mnie niepokoi, bo większość tańszych monitorów ma nierównomiernie podświetlaną matrycę, to jakaś plaga. Samsungi z VA są ciekawe, ale niektóre mają jakiś dziwny ghosting na animowanych krawędziach, no i nie chcę zakrzywionego, bo większość czasu jednak pracuję, a nie gram czy oglądam filmy. Tak na marginesie, słyszeliście o petycji ze skalowaniem do niższych rozdzielczości bez rozmywania? https://forums.geforce.com/default/topic/844905/geforce-drivers/-feature-request-nonblurry-upscaling-at-integer-ratios/ Nvidia na sterownikach do linuxa zaczęła eksperymentować. To by było fajne, bo jak ktoś ma słabszą kartę i nie ma ciśnienia na Ultra HD w grach, to będzie mógł sobie zagrać w 1280x720 na takim monitorze WQHD bez tego ochydnego rozmycia. Tylko kiedy dodadzą do Windows, czy i w ogóle kiedykolwiek dodadzą... Edytowane 21 Lipca 2017 przez bor@s 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Tak na marginesie, słyszeliście o petycji ze skalowaniem do niższych rozdzielczości bez rozmywania? https://forums.geforce.com/default/topic/844905/geforce-drivers/-feature-request-nonblurry-upscaling-at-integer-ratios/ Nvidia na sterownikach do linuxa zaczęła eksperymentować. To by było fajne, bo jak ktoś ma słabszą kartę i nie ma ciśnienia na Ultra HD w grach, to będzie mógł sobie zagrać w 1280x720 na takim monitorze WQHD bez tego ochydnego rozmycia. Tylko kiedy dodadzą do Windows, czy i w ogóle kiedykolwiek dodadzą... Monitor powinien mieć tak napisany firmware, że jak wykryje wielokrotnie niższą rozdzielczość (czyli 1280x720 na monitorze 2560x1440), to powinien właśnie zwielokrotniać piksele, a nie używać interpolacji sześciennej. Także jak bym petycję do producentów monitorów pisał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 A z ciekawości, jak taki obraz wygląda po podwojeniu pikseli? Rozciągnięty? Każdy piksel musi być doklejony jeszcze raz obok i teraz pytanie gdzie- od góry, z prawej, z lewej czy do dołu ? :P Bo z puszczeniem 4x więcej pikseli jest nie problem ale 2x? Jaki monitor to umożliwia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteq Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 Ok, to w takim razie prosze o polecenie czegoś do 3000,00 PLN w takim razie, bo widzę, że w założonych widełkach nie idzie znaleźć nic właściwego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozr111 Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 w jakie gry masz zamiar grać?, bo jeśli nie grasz w gry typu CS:GO czy inne "szybko strzałki" i 60 Hz Ci wystarczy, to polecam Dell U2715H w cenie 1899zł. https://www.x-kom.pl/p/220543-monitor-led-27-289-dell-u2715h.html sam posiadam taki model tylko, że 25 cali. Osobiście nie mam parcia na 144Hz i 60Hz mi wystarcza. Zreszta mój gtx 1070 nie pociągnie każdej gry na maks detali przy 1440p i czasami muszę zejść z ustawieniami aby 60fpsów osiągnąć. Przesiadka z matrycy VA na IPS to przepaść niesamowita (głębia kolorów albo jasność). Obecnie mam ustawione 35% jasności, gdzie przy poprzednim monitorze gdzie ustawione miałem 100% nie było tak jasno jak teraz przy 35%. Jak nie jesteś fpsowym maniakiem, uważam to za dobrą opcje do 2000zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Ok, to w takim razie prosze o polecenie czegoś do 3000,00 PLN w takim razie, bo widzę, że w założonych widełkach nie idzie znaleźć nic właściwego.Acer Predator XB271HUbmiprzAle ceny poszły w górę, zawsze możesz polować. P.S. Acer ma najlepsze nazewnictwo monitorów, powinni dostać za to złotego dildo. Tapatapatap Xperia X Edytowane 25 Lipca 2017 przez Gemtin1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteq Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Acer Predator XB271HUbmiprz Ale ceny poszły w górę, zawsze możesz polować. P.S. Acer ma najlepsze nazewnictwo monitorów, powinni dostać za to złotego dildo. Tapatapatap Xperia X Żeś mnie kupił tym "tapatapatap" :-). Zobaczę na tego Predatora, chociaż cena spora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Z zakupem predatora uważaj. Fajny monitor ale wypada sprawdzić jakość podświetlania matrycy (blb) Glow też będzie ale jest mniej uciążliwy. To samo z asusem. Jak trafisz ładnie podświetlony to nie patrz że powystawowy czy zarysowana ramka. Mój powystawowy nie ma metalowej literki T. ;) Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez culmen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...