Skocz do zawartości
Marakas

Wymiana CPU i5-i760; i7 6800k vs coffee lake

Który procek wybrać  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który procek wybrać

• i6800k
    • Poczekać na coffee lake (pewnie 8700k)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar wymienić wysłużonego procka, który służył mi ponad 5 lat. Z racji, że planuje kupić cpu na lata budżet jest dość elastyczny, ale nie chciałbym za bardzo przekraczać granicy 4000 zl (cpu+mobo+ram+chłodzenie) ze względu, że za jakiś czas planuje również zakup karty graficznej.

Aktualnie posiadam gtx 680 2gb, ssd 128GB , zasilacz 500w , chłodzenie fortis 1, monitor 120hz 1080p.

Jeżeli chodzi o zastosowanie pc: to na co dzień  głównie gry pokroju cs:go dota2 oraz pubg i to głównie pod tą ostatnią grę planuje zrobić upgrade.

Wstępnie wybór padł na 6800k lecz zastanawiam się również czy nie warto poczekać na nadchodzące procki od intela.

Tutaj pytanie czy warto poczekać na nową generacje ?

Na plus 6800k

-brak gluta

-więcej cache (najprawdopodobniej 15mb vs 12mb)

-4 kanałowy kontroler

Na minus

-prawdopodobnie wyższa cena całej platformy ( będzie więcej kasy na grafikę )

-pewnie trochę niższe oc

-starsza platforma (brak nowszych instrukcji np. HEVC/VP9)

Teoretycznie najlepiej byłoby poczekać do premiery i porównać bezpośrednio oba procesory, ale obawiam się, że dostępność 6800k może być już mocno ograniczona, jak wybór płyt x99. Dodatkowo kurs dolara jest teraz dość niski i dlatego rozważam zakup w najbliższym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze zapytam skoro robisz upgrade za 4000zł specjalnie do gry PUBG to czy jesteś pewien że ten upgrade da ci wyższy fps ? Bo szkoda było by wpakować tyle kasy po czym stwierdzić że gra i tak muli na szybszym cpu....

Powiem szczerze ze takie gry najlepiej czuły by się na i5 (6 rdzeniowy ma wyjśc z coffee lake) z solidnym OC i bardzo szybkim ramem (3600-4000MHz). To jest opcja do rozważenia zamiast i7 8700K z 3000/3200 jeśli rzeczywiście wyjdą sześciordzeniowe i5 i i7 na z370, wszystko wskazuje że tak.

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po cóż mu te 40 linii. Kartę kupi 1x GTX 1070 i z GTX 680 będzie przeskok ponad 2x.

Tak jak sugerowałem wcześniej, najpierw zobacz jak twoje gry się skalują z wątkami. Moim zdaniem 6 rdzeniowy i5 to będzie bomba i połączony z szybkimi DDR4 powinien pozamiatać 6800K.

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wcześniej napisałem planuje również zakup karty graficznej pewnie coś w przedziale 2000 zł. Na ten moment z oczywistych względów nie opłaca się tego robić.

Pisząc o pubg miałem na myśli to iż jest to pierwsza gra na, której aktualny procesor moim odczuciu nie domaga (pomijając grafikę) i jest to główny czynnik do zmiany komponentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączę się do pytania bo też mam zamiar kupić nowego kompa głównie pod kątem gier (w tym PUBG).

Zastanawiam się czy i7 7700k czy Coffe Lake (załóżmy że przecieki są prawdziwe i będzie miał bazowe 3,7 GHz)?

Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się że 80% gier i tak w najbliższych latach nie wykorzysta tych 6 rdzeni i lepiej sprawdzą się cztery rdzenie po 4,2GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi