Pickey Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 Cześć! Potrzebuję kupić w najbliższym czasie zestaw komputerowy (razem z systemem, monitorem, obudową, napędem CD. Mysz i klawiaturę mam). - Komputer będzie używany do grafiki 2D i 3D (Blender, Autocad itp) i do gier. Gry chyba raczej lubiące procesor - strategie z serii Total War, Cities Skylines, czasem symulatory (X-plane 11, FSX, Il-2), okazyjnie Wiedźmin albo jakieś starocie. - Na cały zestaw mam budżet ok 5000, najchętniej kupił bym go w jednym sklepie, - Na razie nie planuję podkręcania, prędzej wymianę podzespołów w przeciągu kilku lat - Do przykładowego zestawu dorzuciłem monitor FHD - nie planuję na razie większych rozdzielczości, - niestety z braku miejsca muszę zachować kompromis między ceną, wydajnością i rozmiarem, najlepsza była by obudowa mini tower. Poskładałem "na oko" zestaw z Ryzenem 1600, GF 1060 i jakąś niewielką obudową, ale nie upieram się przy AMD, jeżeli uważacie że i5/i7 nada się lepiej do powyższych zajęć. Podobnie z GPU, nie wiem ile te krótkie karty są warte, jeżeli bardzo wyją w grach to wolał bym coś cichszego: https://www.morele.net/inventory/info/E6oa2i/ Ma to sens? Pozdrawiam i dzięki za wszystkie uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauabajda Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 Pod Blendera Ryzen będzie lepszy (krótszy czas renderu), natomiast przy pracy w autocadzie musiał byś pracować na naprawdę duzych plikach(np. obszerne mapy geodezyjne) aby przewaga mocnojednowątkowych i7 lub i5 była zauważana Jak masz jakiś zapas gotówki do dołoż do r7 1700 - i masz topowe osiągi w renderach. Ja bym pomyślał o innym zasilaczu. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickey Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 OK, czy w takim razie Zasilacz be quiet! SYSTEM POWER 8 500W (BN241) byłby lepszy? Oba pojawiają się w polecanych na forum w podobnej cenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) https://www.morele.net/inventory/info/E6oa2i/ Wolałbym obudowę, w którą można wstawić z tyłu wentylator minimum 120mm, lub nawet 140mm - większy wentylator, ma lepszy stosunek wydajności do hałasu. Czy potrzebujesz 2TB pojemności wewnątrz PC? Może wystarczył by Tobie tylko SSD ale 0,5TB? (będzie kosztował tyle co 0,25TB SSD + 2TB HDD) Edytowane 29 Lipca 2017 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...