Skocz do zawartości
Pickey

Kompaktowy i cichy zestaw za 5000 do domu, obróbki zdjęć, 3D (blender), okazyjnie do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Potrzebuję kupić w najbliższym czasie zestaw komputerowy (razem z systemem, monitorem, obudową, napędem CD. Mysz i klawiaturę mam). 

- Komputer będzie używany do grafiki 2D i 3D (Blender, Autocad itp) i do gier. Gry chyba raczej lubiące procesor - strategie z serii Total War, Cities Skylines, czasem symulatory (X-plane 11, FSX, Il-2), okazyjnie Wiedźmin albo jakieś starocie.

- Na cały zestaw mam budżet ok 5000, najchętniej kupił bym go w jednym sklepie,

- Na razie nie planuję podkręcania, prędzej wymianę podzespołów w przeciągu kilku lat

- Do przykładowego zestawu dorzuciłem monitor FHD - nie planuję na razie większych rozdzielczości,

- niestety z braku miejsca muszę zachować kompromis między ceną, wydajnością i rozmiarem, najlepsza była by obudowa mini tower.

Poskładałem "na oko" zestaw z Ryzenem 1600, GF 1060 i jakąś niewielką obudową, ale nie upieram się przy AMD, jeżeli uważacie że i5/i7 nada się lepiej do powyższych zajęć. Podobnie z GPU, nie wiem ile te krótkie karty są warte, jeżeli bardzo wyją w grach to wolał bym coś cichszego:

Ma to sens?

Pozdrawiam i dzięki za wszystkie uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod Blendera Ryzen będzie lepszy (krótszy czas renderu), natomiast przy pracy w autocadzie musiał byś pracować na naprawdę duzych plikach(np. obszerne mapy geodezyjne) aby przewaga mocnojednowątkowych i7 lub i5 była zauważana

Jak masz jakiś zapas gotówki do dołoż do r7 1700 - i masz topowe osiągi w renderach.

Ja bym pomyślał o innym zasilaczu.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałbym obudowę, w którą można wstawić z tyłu wentylator minimum 120mm, lub nawet 140mm - większy wentylator, ma lepszy stosunek wydajności do hałasu.

Czy potrzebujesz 2TB pojemności wewnątrz PC? Może wystarczył by Tobie tylko SSD ale 0,5TB? (będzie kosztował tyle co 0,25TB SSD + 2TB HDD)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi