Jvrek Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2017 Witam, planuje coś zrobić z moim obecnym zestawem gdyż mam problem z płytą główną a kupywanie znowu używanej pod tą podstawke mija sie dla mnie z celem. Moj obecny zestaw: I5 3470 z box chłodzeniem 2x4Gb RAM 1600Mhz Corsair Dominator MSI b75a-g43 (żeby uruchomić komputer musze wyłądować napięcie z płyty trzymjacac kilkanascie sekund POWER i zrestartować BIOS wyjmując baterie, tak to wszystko działa normalnie) SilentiumPC Vero M1 600W Czy jest szansa że po sprzedaniu CPU, MOBO i Ramów (prosiłbym o ich wycene) dokladając 200zł starczy mi na jakiś zestaw z pentiumem g4600 i 8gb ram na jakiejś płycie która umożliwi mi upgrade na i5 z kaby albo coffee lake oraz wsadzenie GPU pokroju rx580? Z naciskiem na tą coffee. Taki zestaw ma w najbliższym średnio długim czasie starczyć mi na w miare komfortową nauke programowania oraz przy web developerce. Obecny zestaw jest za słaby, obstawiam ze to wina integry w procku, ktora jest już niewydajna i nawet forum purePc nie działa dostatecznie płynne. Czy moze lepiej wstrzymać się do premiery nowych inteli gdyż ceny mogą spaść? Ale wtedy też wartośc mojego zestawu również spadnie :/ Z góry dziekuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2017 Jak integra ma tylko wyświetlać obraz to powinna starczyć , sam pracowałem swego czasu na Celeronie Sandy Bridge + iGPU ( przeglądarka , pakiet office , program do zarządzania kafejką ) i bez problemu dawało to radę . Może u ciebie coś jest skopane , iGPU z tego I5 bez problemu powinna działać w przeglądarce etc. G4600 wydajnościowo będzie na poziomie tego I5 lub nawet gorzej - zależy od softu i konkretnego zastosowania , tam gdzie się liczy jeden silny wątek to G4600 będzie lepszy - jest nowszy i ma wyższe takty , choć I5 osiąga tyle samo w trybie turbo . Co innego wielowątkowość - 2 rdzenie + HT to jednak nie to samo co pełne 4 rdzenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jvrek Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2017 Generalnie to własnie najbardziej zależy mi obecnie na integrze gdyż i tak nie wykorzystuje tych 4rdzeni, w przyszłości za 1/1,5 roku planuje spory upgrade ale teraz potrzebuje tylko w miare wydajne integry w budżecie podanym w pierwszym poście. Więc celuje w g4600 bo ma chyba najlepszą integre z tej generacji w miare tanim procesorze. Ogolnie to ta hd2500 co siedzi w tym procku daje rade w FHD, problem jest wtedy gdy w tle na stronie tak jak na tej jest obrazek. Wtedy płynność scrolowania spada i widać ze cos jest nie tak co mnie troche irytuje, a gdy dojdą do tego jeszcze jakieś proste animacje to juz moj smartphone radzi sobie o wiele lepiej. A mówie tylko o chrome, gdyż nie wiem co jest z Firefox'em ale z niego nie da sie komfortowo korzystać na większosci stron w ktorej są nawet w mniejszej ilości elementy graficzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2017 Dziwne zachowanie - może to problem z OS albo sprzęt nawala , procek lub płyta . Nawet najsłabsza integra z tej generacji powinna sobie poradzić z tym co opisałeś , jak nie radzi to gdzieś jest problem . Jak możesz to ściągnij jakiegoś Linuxa Live CD i sprawdź zachowanie stron . Możesz też sprawdzić na innej przeglądarce lub czystym chrome , może problem jest w profilu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jvrek Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2017 System jest w jak najlepszym porządku z procesorem żadnych problemów nie zanotowałem, natomiast problem z płytą jest opisany wyżej. Problem nie występował gdy na pokladzie była grafika rx470, wszystkie gry chodziły bez problemowo nie mówiąc o stronach. Jestem pewien ze to po prostu kwestia wydajności tego IGPU. Dodać moge ze wystarczy obniżyć trochę rozdzielczość np na 900p i problem z płynnością stron znika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...