k4amyyk Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Witam. Posiadam laptopa Asus k52je-ex063v. Obecnie jest w nim zamontowany dysk Fujitsu mhv2120bh pl. Chciałbym go zmienić z powodu małej pojemności i lekkiego już zamulania. Ogólnie proszę o poradę czy mogę zamontować w tym lapku dysk z interfejsem SATA III czy taka opcja w ogóle odpada i muszę szukać SATA? Proszę również o podanie jakichś propozycji do ok 200-250 zł. Pojemność ok 320GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Lapek to zapewne jeszcze stare SATA I , z dyskami sata III może być problem - zależnie jak skonstruowany jest bios lapka i co to za dysk który kupisz , nie które nie chcą działać na SATA I a nie które wymagają ustawienia zworek do tego . Poszukał bym jakieś używki SATA II o takiej pojemności jaką chcesz / potrzebujesz , nowe dyski to z reguły 1TB , w morele widzę 12 dysków 500 GB gdzie w twój zakres cenowy wejdzie gdzieś 8 modeli . Poza interfejsem może też być problem z rozpoznaniem pojemności dysku przez bios / system . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4amyyk Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Wiem tyle, że obecny dysk na 100% to SATA. Czyli mówisz, że z SATA II nie będzie problemów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Nie sprawdziłem wcześniej co to za lapek dokładnie , z tego co widziałem to chipset HM55 czyli na 99% powinien mieć SATA II więc z SATA III nie powinno być problemu . Ile dokładnie miejsca potrzebujesz ? Bo może warto rozważyć inwestycje w dysk SSD , modele 120-128GB to koszt 200-250 zł , modele 240-275GB to koszt ok. 400 zł , a SSD mocno ożywi tego lapka - nieporównywalnie lepiej niż nawet najdroższy i najlepszy HDD ( np. coś w stylu starych Velociraptorów od WD czy Seagate Cheetach 15k RPM ) . Albo kombo SSD 120-128GB + obecny dysk na magazyn ( wsadzony w miejsce napędu DVD ) albo nowy HDD 500GB / 1TB . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Laptop ma chipset HM55 - SATA 2, o ile asus nie przyciął w biosie, ale raczej nie robią takich rzeczy. Z tego tytułu możesz śmiało nie wybrzydzając kupić starszy dysk SSD, z niekoniecznie powalającymi na kolana parametrami, ale przez to tańszy. Jak zwykle, proponowałbym: - wywalić dvd rom, w jego miejsce wsadzić kieszeń (od 19zł), a do niej HDD - w miejsce obecnego dysku kupić SSD - jeżeli okazyjnie używasz DVD, to kupić kiedyś kieszeń na USB i wsadzić do niej wyjęte DVD. Może wymagać dodatkowego zasilania lub zasilania kablem z dwóch portów USB Jeżeli nie grasz, nie używasz wymagających aplikacji etc - możesz pomyśleć o dysku SSD 128GB, starczy wówczas na dysk i kieszeń pod obecne HDD. Mam 2 laptopy z takim setupem, z czego jeden ma dysk SSD na SATA 2 a HDD w kieszeni jeszcze na IDE, na SSD system + home, na HDD zdjęcia, muzyka, <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ły - w codziennym życiu nie przeszkadza; chociaż to zabytek (C2D, 4GB RAM + GMA965), to właśnie tego notebooka lubię najbardziej i używam na codzień. Od prawie 12 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4amyyk Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) Ogólnie rzecz biorąc lapek nie jest mój tylko siostry. Proponowałem jej SSD, ale boli ją 400 zł. Obecnie ma 120 GB i brakuje miejsca. W każdym razie dzięki za porady i propozycje. Muszę z nią przegadać jeszcze temat, niech zdecyduje czy chce doinwestować czy się męczyć z wolnym kompem. EDIT Decyzja podjęta. Bierzemy SSD. Czy ten będzie ok: https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-iridium-pro-240gb-ssdpr-iridpro-240-720767/ ? Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez k4amyyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Może być , z dysków MLC to w tej cenie jedna z lepszych opcji , choć z gwarancją u Goodrama są jajca . Ew. w tej samej cenie jest Crucial MX300 275GB , tyle że to już gorsze pamięci TLC ( mniejsza wytrzymałość i wydajność ) albo sprawdzony Samsung 850 EVO 250 GB za 409 zł ( co prawda nadal TLC ale najwyższa półka , dysk znany i polecany , do tego 5 lat gwary od Samsunga ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4amyyk Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Ok dzięki zostanę przy GOODRAMIE. Za te 10GB mniej wolę jednal MLC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 @Reiden Crucial MX300 to TLC 3D, a to nie to samo, co planar TCL do uja wafla, ile razy można to pisać. Podobnie https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-su800-256gb-sata3-asu800ss-256gt-c-1047725/ 16GB więcej i tańszy, wydajność większa, niż Goodram - czego na sata2 nie zobaczysz - ale zmieniając laptopa za 2-3 lata można go przełożyć. Wolałbym oba zamiast Iridium, sam mam SU800 256GB. Anyway, kupując Iridium kupuj ze sprawdzonego źródła, które nie zniknie z dnia na dzień, bo Goodram udziela gwarancji tylko pierwszemu nabywcy, więc jeżeli sprzedawca zniknie, to nie masz gwarancji. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...