Skocz do zawartości
Wenlock

Zestaw do 3000 zł do późniejszej rozbdowy

Rekomendowane odpowiedzi

Zastosowania wielozadaniowość, visiual studio, przeglądarki z otwartymi wieloma kartami, photoshop głównie do otwierania plików, office.

Podoba mi się polecany zestaw z Ryzen 5 1600

W swojej konfiguracji zmieniłem płytę na ASRock AB350 GAMING K4 i zasilacz na wersję modularną.

http://www.morele.net/inventory/info/E39HV3/

Mam wątpliwości czy powinienem od razu kupić 2 x 8 GB ram czy wchodzi w grę późniejsze dokupienie 2 x 4 GB, boję się problemów z kompatybilnością kości. W razie potrzeby mogę też zainwestować w lepszy zasilacz.

Ze względu na ograniczony budżet i to, że zestaw jest mi potrzebny do pracy muszę z czegoś zrezygnować, padło na kartę graficzną. Docelowa karta to GTX 1060 ewentualnie 1070.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz jednego silnego wątku czy wielu słabszych ?

PS z tego co wiem w wielu zastosowaniach korzysta tylko z jednego wątku , dodatkowo przy Intelu odpadnie czy kupno dodatkowej karty na razie .

Pozatym może być , choć różnie wygląda sprawa działania ramów na AM4 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mogę czekać na Coffee Lake, komputer potrzebny jest już teraz. Żeby zmieścić się w budżecie i nie zamykać na rozbudowę powinienem zainwestować chyba w coś takiego: https://www.morele.net/inventory/info/rs0p3R/

Trochę słabe jest to, że Coffee Lakie nie będą kompatybilne z tym chipsetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy nie lepszy sens ma I7 7700/7700K + płyta na H110/Bx50 + ram 2400 mhz zamiast płyty na Z270 + I5 , w dodatku model 7500 .

Co do wsparcia CL na obecnych chipsetach - z tym to różnie , patrząc z perspektywy tego co było to czasami starsze chipsety obsługiwały nowsze CPU ( np. stare 945 mające wsparcie dla C2D czy 965/975 wspierające Penryna 45 nm albo H61+ Ivy Bridge czy H81 + Haswell Refresh albo najnowsze Kaby działające na H110 ) , jednym z niewielu wyjątków był Broadwell który działał tylko na chipsetach serii 9x .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi