aqua Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Cześć Mam taki problem i stawiam na zasilacz, ale nie jestem pewny na 100% Ogólnie już od jakiegoś czasu co parę dni dłuższych czy krótszych resetuje mi się komputer. Jest to wina zasilacza? Np dziś zresetował mi się, postanowiłem że wyczyszczę go z kurzu bo może się grzeje.. Ale po wyczyszczeniu go zaczął się resetować po włączeniu, gdy minęło jakieś 5 minut np.. Odpiąłem mu kość 4gb i zostawiłem 8gb no i na 2 godziny działał, później reset.. Znowu przy procesorze jak przyłożyłem ucho słyszałem dziwne dźwięki, moim zdaniem nie powinno ich być.. Więc teraz postanowiłem zmienić pastę chłodzącą i dźwięk się zmienił, tamtego już nie ma. Mimo wszystko jest to wina zasilacza? W przeszłości bywały spadki napięcia, które resetowały nagle komputer - elektrownia i jej problemy.. Albo ogólnie wyłączony prąd nagle.. Na logikę jeżeli grzał by się procesor to chyba nie przy przeglądarce np? Mogę kupić nowy zasilacz, a jak problem będzie nadal to będę stratny.. Co radzicie zrobić? :( Zmniejszyć z 1600 Mhz na 1333 Mhz i zobaczyć? Myślę, że karta graficzna nic do tego raczej nie ma bo ile ona pobiera tej mocy w spoczynku na pulpicie.. Moja specyfikacja to: i3-3220 - chłodzenie BOX R9-270X dual-oc 4 Gb 1600 Mhz Goodram black (CL9) + 8 Gb 1600 Mhz Goodram black (CL10) - wiem, że razem to daje CL10, ale podaję po prostu szczegóły. Płyta główna H61M VG4 Dysk twardy HDD 250 Gb Obudowa Zalman T3 - dołączony wiatrak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Po 1. najlepiej - pożycz sprawny zasilacz do testu , bo to może być wina każdego podzespołu -praktycznie. Ew. odepnij kartę graficzną i zobacz co wówczas będzie się działo i zostaw 1 kość ram. Jak się resetnie -zmień kostkę ram itd... ram możesz tez puścić na 1333 -dla pewności. Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqua Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Brat ma zasilacz 350W, ale nie wiem czy on w ogóle będzie pasował :( A jak by zmierzyć napięcie miernikiem jakie jest? To coś w ogóle pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Niezbyt, chyba , że któreś będzie bardzo zaniżone - to już może coś sugerować. 350 możesz dać testowo , ale bez GRAFY !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...