Skocz do zawartości
Silvs

Wymiana zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnimi czasy mój zasilacz zawodzi. Podczas grania w bardziej wymagające tytuły, komputer zaczyna się resetować, choć nigdy takich sytuacji nie było. Ma już swoje lata, albowiem zamówiłem go dokładnie 2015-04-15. Przy każdym ulepszeniu mojego blaszaka, zasilacz po prostu był przerzucany z jednego kompletu części, na drugi komplet części, więc miał za sobą dosyć pracowity staż, ale niestety chyba wyczerpał już swoje możliwości. Chciałbym zamówić nowy zasilacz już najlepiej jutro, bo trochę źle się czuję mając świadomość, że tak ważna część w komputerze jest niestabilna. Myślałem nad tym rozwiązaniem, żeby po prostu mieć zapas mocy na przyszłość, no a na samym zasilaczu też nie chcę oszczędzać. https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-straight-power-10-700w-bn236-665988/

Mój aktualny sprzęt:

XFX XTR 550W
Intel Core i7 7700k
MSI GeForce GTX 1080 Gaming X+
Thermalright HR-02 Macho 120
GoodRam Iridium Pro 240GB
Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16GB, 3000MHz
Zalman Z3
MSI Z270 GAMING M3

Proszę o pomoc, pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XTR to dobra choć nieco głośna jednostka , z zasileniem 7700K + GTX1080 powinien sobie poradzić , może jest uszkodzony .

BQ SP 10 700W to jednak zasilacz nieco słabszej klasy - z jednej strony może mieć lepszą elektronikę i cichszy układ chłodzenia a z drugiej strony ma pół modularne okablowanie , nie wiem też czy ma tryb półpasywny .

Za 529 zł masz Corsaira RM650X 650 - również certyfikat 80+ Gold , realna moc nie wiele mniejsza niż w BQ a ma w pełni modularne okablowanie i cichy wentylator 135 mm z trybem półpasywnym , jeden z najsichszych zasilaczy na rynku.

Sprawoność obu zasilaczy bardzo podobna - 90-91 % przy obciążeniu 50 % , Corsair jest minimalnie lepszy przy 10% i 20 % obciążenia , przy 100% obciężenia BQ jest lepszy ale znowu minimalnie - róznica to jakieś 0,3 % .

XFX konstrukcyjnie jest najstarszy - pochodzi z 2012 roku , BQ to konstrukcja z 2014 roku , Corsair jest z 2015 roku .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XTR to dobra choć nieco głośna jednostka , z zasileniem 7700K + GTX1080 powinien sobie poradzić , może jest uszkodzony .

BQ SP 10 700W to jednak zasilacz nieco słabszej klasy - z jednej strony może mieć lepszą elektronikę i cichszy układ chłodzenia a z drugiej strony ma pół modularne okablowanie , nie wiem też czy ma tryb półpasywny .

Za 529 zł masz Corsaira RM650X 650 - również certyfikat 80+ Gold , realna moc nie wiele mniejsza niż w BQ a ma w pełni modularne okablowanie i cichy wentylator 135 mm z trybem półpasywnym , jeden z najsichszych zasilaczy na rynku.

Sprawoność obu zasilaczy bardzo podobna - 90-91 % przy obciążeniu 50 % , Corsair jest minimalnie lepszy przy 10% i 20 % obciążenia , przy 100% obciężenia BQ jest lepszy ale znowu minimalnie - róznica to jakieś 0,3 % .

XFX konstrukcyjnie jest najstarszy - pochodzi z 2012 roku , BQ to konstrukcja z 2014 roku , Corsair jest z 2015 roku .

Reasumując lepiej sprawdzi się w praktyce zasilacz od Corsaira? 650w wystarczy na przyszłość, gdybym załóżmy za jakieś 2 lata chciał inwestować w jakąś mocniejszą kartę graficzną, czy też procesor?

Ogólnie opcja od Corsaira wygląda ok, ale przeglądając opinie natrafiłem na taki post

Przez 6 tygodni zdarzyło się mu wywalić 2 razy korki przy włączaniu listwy. Jest to spowodowane pojemnymi kondensatorami i brakiem odpowiedniego zabezpieczenia.

Trochę mnie to niepokoi, gość miał po prostu pecha, czy coś może być na rzeczy z tym zasilaczem?

Wspomniałeś jeszcze, że BQ może mieć lepszą elektronikę, jakie to może mieć przełożenie w praktyce, względem Corsaira?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wiadomo jaką instalacje ma w domu ten gostek , nawet najlepsze zasilacze mogą robić takie cyrki , szczególnie jak mają duży prąd startowy .

Corsair RMX 650W ma pobór mocy do 50 A , nie wiem ile prądu przy starcie pobiera XFX XTR 550W czy BQ SP P10 CM 700W , dokopałem się tylko do info modelu 800W dla BQ - jakieś 30 A .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężki wybór, ale chyba zdecyduję się na Corsaira, skoro konstrukcja pochodzi z 2015 roku, ma też sporo pozytywnych opinii.

Nic nie wiadomo jaką instalacje ma w domu ten gostek , nawet najlepsze zasilacze mogą robić takie cyrki , szczególnie jak mają duży prąd startowy .

Corsair RMX 650W ma pobór mocy do 50 A , nie wiem ile prądu przy starcie pobiera XFX XTR 550W czy BQ SP P10 CM 700W , dokopałem się tylko do info modelu 800W dla BQ - jakieś 30 A .

Jaka będzie różnica między okablowaniem w pełni modularnym, a pół modularnym?

Jakby jeszcze wypadł ten Corsair na tyle tych dwóch? (chociaż ciężko byłoby mi się do nich przekonać, trochę mało opinii względem corsaira, czy bq :sad: )

Jeszcze tak dla pewności, chociaż zdaję sobie sprawę, że to pytanie jest trochę strzałem w ciemno. Wystarczy 650w na przyszłość? Mam trochę obawy, bo technologia zasuwa do przodu, a nie chciałbym potem żałować, że zamiast 700 biorę 650 i trzeba będzie za kilka lat znowu nowy zasilacz zamawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma roznicy generalnie między okablowaniem w pełni modularnym, a pół modularnym. I tu i tu takie elementy jak plyta głowna procek i grafika musza być podlaczone. wiec niepotrzebych kabli i tak nie ubędzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz miał w przyszłości bardzo rozbudowanej konfiguracji ( 2 karty graficzne i/lub masa wentylatorów i dysków HDD ) to 650W starczy .

Generalnie jest tendencja że kolejne generacje procków i kart ( bo to obecnie 2 elementy które mają największy pobór prądu , reszta to margines ) mają mniejszy pobór prądu - często było tak że nowa topowa karta miała pobór mocy na poziomie karty z segmentu medium poprzedniej generaji np. GTX1070/GTX1080 vs. GTX970/GTX980 jeżeli chodzi o pobór mocy czy stosunek wydajności do poboru mocy .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko idzie w kierunku miniaturyzacji więc mocy starczy

brałbym seasonica 

i nie wydziwiał  [mało opini bo to top i  nie każdego na to stać]

12 lat gwary

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strona SS podaje maksymalny poziom hałasu dla Prime na ~20 dB tyle że nie wiadomo dokładnie o jaki model chodzi , dla RMX 650W Corsair podaje maksymalny poziom hałasu na ~ 24 dB .

Oba zasilacze są półpasywne , w RMX wentylator uruchamia się przy obciążeniu ~40 % , w SS Prime jest podobnie .

Rzeczywiste testy pokazują podobnie - średni poziom hałasu dla Corsaira to ~22 dB .

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria "Prime" na rynku -od końca roku 2016.

Konstrukcja Seasonica jest analogowa , inaczej niż w najwyższych modelach "Corsarza" ( z procesorami cyfrowymi ) , wydaje się , że to rozwiązanie powinno być bardziej bezawaryjne.

Ja bym brał Sesonica z serii Prime.

Edytowane przez Phill76
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi