AbleDog Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Witam forumowiczów, to mój 1 post więc mam nadzieję że niczego nie zkrzaczę... Posiadam obecnie fabrycznie składanego HP-ka jeszcze bodajze z 2011 kiedy to Sandy był nowością Mój setup: CPU: i5-2400 MOBO: Pegatron2AB5 H67 RAM Samsung 2x2 GB 1333MHz PSU: Thermaltake 530W GPU: Msi Radeon R9 270x 4GB Do niedawna planowałem wymianę zestawu na ryzena 1600 + B350, lecz w związku z cięciami budżetowymi jak i inspiracją legendarnym już potencjałem OC jaki drzemie w SB, postanowiłem zrobić niewielki lecz znaczący upgrade. Mianowicie planuję wymienić płytę główną na coś z chipsetem P67 w wersji MicroATX oraz dodać ramy 2133. I tu pada zasadnicze pytanie, co byście mogli polecić? Przeglądałem wiele postów z wielu wątków na temat P67, różne BIOS-y, rewizje płyt, różnorakie problemy i usterki przewijały się w postach z 2011. 6 lat później te informacje mogą być mylące i co oczywiste nieaktualne, prosiłbym więc o skonsolidowaną radę co do modelu. Przeznaczeniem jest oczywiście uzyskać jak najlepsze wyniki OC, oraz cena mieszcząca się w rozsądniejszej granicy niż proponowane obecnie na allegro 270zł+przesyłka za Asus P8P67-M. Co do ramów jeszcze nie rozpocząłem tzw researchu, prosiłbym więc Was o dobrą radę co do najlepiej 2x4GB 2133MHz. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2017 A nie lepiej coś na Z77 ? Choć ceny używanych płyt powalają , do tego jak masz I5 2400 to nie wiele go podkręcisz - 3,6 do 3,7 Ghz , zależy o ile uda się ruszyć BCLK , na tej platformie generalnie kręci się mnożnikiem , zablokowane procki można trochę pogonić bawiąc się BCLK w pewnym stopniu . Oprócz wymienionego Asusa to Asrock miał całą gamę dobrych płyt na P67 , choćby legendarne P67 Pro3 czy seria Extreme . Z ramem może być kiepsko - kiedyś dobre były G.Skill Ares 2133 mhz CL9 , teraz w morele widzę tylko jeden zestaw 2x4 GB 2133 mhz CL9 od G.Skill - model Ripjaws , poza tym same CL10 i CL11 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbleDog Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Właśnie przejrzałem kilkanaście wątków na forach o Z77 i nie jestem w stanie znaleźć profitów wynikających z jej posiadania oprócz obsługi integry jakby główne GPU się uszkodziło, co jest niewystarczającym powodem. Dodatkowo wyposażono ją w Lucid Virtu MVP co miałoby niwelować screen tearing gdy karta generuje więcej klatek/s niż wyświetla monitor, przez co ogółem MVP obniża FPS o nawet kilka klatek. Dodatkowo nie zgadza się to z moimi doświadczeniami kiedy to screen tearing występuje właśnie wtedy kiedy klatki spadają poniżej 60fps (mam telewizor 60Hz i tu rodzi się kolejne pytanie: czy jest to normalne? Grając chociażby w WarThunder gdy fps spadnie zaledwie o parę klatek, do 56-57 ekran drze mi się okrutnie wyraźnie, widac to nawet przy minimalnych ruchach myszką a obraz wydaje się być znacznie ale to znacznie mniej płynny, a to zaledwie 3-5 klatek/s. Wiem że FreeSync mógłby załatwić sprawę ale to jeszcze nie pora na nowy wyświetlacz. Telewizor LG Flatron M2362D podłączony DVI-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 może dlatego że p67 są już stare Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbleDog Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 może dlatego że p67 są już stare No jakby nie patrzeć to Sandy też ma już ponad 6 lat więc nie szukam najnowszego sprzętu. Ponawiam pytanie odnośnie screen tearningu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...