AbleDog Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Witam forumowiczów Pisałem o tym w innym wątku, lecz w nie do końca pasującym dziale Mój telewizor LG Flatron M2362D podłączony DVI-D który wykorzystuję jako wyświetlacz w moim komputerze doświadcza mocnego screen tearingu gdy fps w grach spadają poniżej 60. Wystarczy spadek o 2-3 klatki/s żeby rwanie ekranu było bardzo wyraźne a strata na płynności niewiarygodnie odczuwalna. Czy jest to normalne zachowanie sprzętu? Słyszałem o screen tearingu kiedy to karta generuje więcej fps niż monitor jest w stanie wyświetlić lecz nie zauważyłem u siebie tego problemu. Kupno monitora z FreeSync (mam radeona R9 270X) na razie nie wchodzi w rachubę. Czy jest to wina DVI-D? Wina karty? Wina telewizora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNeSik Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Grasz w włączonym V-sync ? Koniecznie wylacz ! Spadek fps ponizej wartosci odswiezania z wlaczonym v-sync powoduje straszne odczucia w kwestii plynnosci gry. Jesli gra nie jest w stanie zapewnic minimalnego fps na poziomie odswiezania monitora/telewizora - nie poleca sie uzywania v-sync Aha - upewnij sie, ze v-sync jest wylaczony (np. programem do monitorowania parametrow jak RivaTuner). Czasem wylaczenie w opcjach gry tak naprawde nie wylacza v-sync Druga sprawa - sprawdz czy gra dziala w pelnym ekranie a nie np. "borderless window" czyli ekran bez ramki ! Czesto powoduje to, ze gra blokowana jest na odswiezaniu monitora Dla pewnosci tez wymus wylaczenie v-sync w panelu karty graficznej Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez eNeSik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2017 nie masz w nowych sterownikach takiej funkcji jak enhanced sync ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...