Skocz do zawartości
willis

co sądzicie o takim zestawie high-end

Rekomendowane odpowiedzi

cześć!

Po paru tygodniach analiz, szukania opinii w necie itd... wybrałem taki o to zestaw:

-  proc Ryzen 7 1800X

- chłodzenie Be Quiet! Dark Rock 3 (czy kupować osobno pastę? bo z tego co czytałem to ta w zestawie jest średniej jakości)

- płyta ASRock X370 Taichi

- pamięci G.Skill Flare X DDR4, 2x16GB, 2400MHz, CL15 (F4-2400C15D-32GFX) (liczę że je podkręcę na 3000mhz)

- zasilacz EVGA P2 650W

- grafa  EVGA Gtx 1080ti SC (już mam kupioną)

- dysk Samsung 850 PRO 1Tb (kupiony)

- obudowa CM Cosmos SE (kupiony)

- monitor Acrer X34a (kupiony)

Komp będzie przede wszystkim wykorzystywany pod photoshopa i gry w rozdziałce 3440x1440. 

Co sądzicie? Wszystko z sobą pasuje. Proszę zerknijcie, czy czegoś nie przeoczyłem?

jeszcze drobne pytania...

- może lepiej inną płytę lub pamięci?

- czy warto zainwestować w dysk M.2

- do ile podkręcę procka? 4,1 czy 4,2

będzie wdzięczny za porady

Edytowane przez willis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czytałeś poprzedni swój temat ?

Zacytuję siebie samego :

Ryzen 1800X to średnio sensowny pomysł , za drogi w stosunku do tego co oferuje , model 1700x jest sporo tańszy a nie wiele słabszy - tylko 400 mhz różnicy w taktach , mnoznik ma rówieniż odblokowany .

Co do dysku M.2 - masz 2 wersje do wyboru , te z protokołem SATA - w zasadzie jedyna przewaga nad zwykłym dyskiem SATA 2,5" to wielkość dysku M.2 , drugi rodzaj dysków M.2 to te z obsługą protokołu NVMe - sporo szybsze ale też i droższe .

Jak wykorzystasz osiągi dysków NVMe to można jakiś brać - Samsung 960 EVO/Pro , Plextor M8PE czy Patriot Hellfire .

Tyle jeżeli chodzi o moją wypowiedź , przynajmniej na razie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie, w tamtym wątku była odpowiedź, a w sumie był offtopic :)

odnośnie NVMe - bo to jak już wezmę pod uwagę. W jaki sposób odczuje ich lepsze osiągi? w grach i np photoshopie ?

Edytowane przez willis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach niekoniecznie , chyba że grasz w gry które w trakcie ładują masę danych - tekstur , modeli , map itp.

W PS różnie z tym będzie - na pewno dysk NVMe przyspieszy ładowanie czy zapisywanie dużych plików ( choć tutaj równie dobrze dużo szybkego ramu zrobi to samo ) , część operacji też może przyspieszyć - wszędzie tam gdzie jest zapisywana / odczytywana masa danych .

Dysk NVMe cenowo wypada mniej wiecej 2x drożej niż dysk SATA ( czy to SATA 2,5" czy M.2 SATA ) o tej samej / podobnej pojemności .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi