willis Opublikowano 3 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2017 (edytowane) cześć! Po paru tygodniach analiz, szukania opinii w necie itd... wybrałem taki o to zestaw: - proc Ryzen 7 1800X - chłodzenie Be Quiet! Dark Rock 3 (czy kupować osobno pastę? bo z tego co czytałem to ta w zestawie jest średniej jakości) - płyta ASRock X370 Taichi - pamięci G.Skill Flare X DDR4, 2x16GB, 2400MHz, CL15 (F4-2400C15D-32GFX) (liczę że je podkręcę na 3000mhz) - zasilacz EVGA P2 650W - grafa EVGA Gtx 1080ti SC (już mam kupioną) - dysk Samsung 850 PRO 1Tb (kupiony) - obudowa CM Cosmos SE (kupiony) - monitor Acrer X34a (kupiony) Komp będzie przede wszystkim wykorzystywany pod photoshopa i gry w rozdziałce 3440x1440. Co sądzicie? Wszystko z sobą pasuje. Proszę zerknijcie, czy czegoś nie przeoczyłem? jeszcze drobne pytania... - może lepiej inną płytę lub pamięci? - czy warto zainwestować w dysk M.2 - do ile podkręcę procka? 4,1 czy 4,2 będzie wdzięczny za porady Edytowane 3 Września 2017 przez willis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
willis Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 noże ktoś jednak coś podpowie.... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 A czytałeś poprzedni swój temat ? Zacytuję siebie samego : Ryzen 1800X to średnio sensowny pomysł , za drogi w stosunku do tego co oferuje , model 1700x jest sporo tańszy a nie wiele słabszy - tylko 400 mhz różnicy w taktach , mnoznik ma rówieniż odblokowany . Co do dysku M.2 - masz 2 wersje do wyboru , te z protokołem SATA - w zasadzie jedyna przewaga nad zwykłym dyskiem SATA 2,5" to wielkość dysku M.2 , drugi rodzaj dysków M.2 to te z obsługą protokołu NVMe - sporo szybsze ale też i droższe . Jak wykorzystasz osiągi dysków NVMe to można jakiś brać - Samsung 960 EVO/Pro , Plextor M8PE czy Patriot Hellfire . Tyle jeżeli chodzi o moją wypowiedź , przynajmniej na razie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
willis Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) faktycznie, w tamtym wątku była odpowiedź, a w sumie był offtopic :) odnośnie NVMe - bo to jak już wezmę pod uwagę. W jaki sposób odczuje ich lepsze osiągi? w grach i np photoshopie ? Edytowane 5 Września 2017 przez willis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2017 W grach niekoniecznie , chyba że grasz w gry które w trakcie ładują masę danych - tekstur , modeli , map itp. W PS różnie z tym będzie - na pewno dysk NVMe przyspieszy ładowanie czy zapisywanie dużych plików ( choć tutaj równie dobrze dużo szybkego ramu zrobi to samo ) , część operacji też może przyspieszyć - wszędzie tam gdzie jest zapisywana / odczytywana masa danych . Dysk NVMe cenowo wypada mniej wiecej 2x drożej niż dysk SATA ( czy to SATA 2,5" czy M.2 SATA ) o tej samej / podobnej pojemności . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
willis Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2017 czyli jednak przy tym co mam obecnie czyli 950pro nie opłaca się wymieniać, dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...