Mondi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Cześć. Skończyłem składać swój nowy PC i jednym z elementów jest chłodzenie SilentiumPC Spartan 3 Pro HE1024. O ile sam przepływ powietrza jest bezgłośny, to łożysko zastosowane w wentylatorze brzęczy, co doprowadza mnie do szewskiej pasji. Będę więc wymieniał chłodzenie na inne w podobnej cenie. Aktualnie zastanawiam się nad Be Quiet! Pure Rock Slim. Co o tym sądzicie? A może jakieś inne typy? Kwota do 100-110zł. Procesor i5-7500, raczej nie zamierzam go katować. Z powodu piszczących cewek karty graficznej planuję też wyciszyć obudowę od wewnątrz matą wygłuszającą. Może to wystarczy do wytłumienia brzęczenia tego wentylatora, bez konieczności wymiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 wymień tylko wetylator na be quiet, chlodzenie jest dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 A nie lepiej wymienić sam wentylator ? Tam masz wentylator 92 mm ( przynajmniej taki jest rozstaw mocowań , sam wentylator ma rozmiar 100 mm ) . Za 32 zł jest BQ PureWings 2 92 mm , za ~10 zł masz SPC Zephyr 92 mm - ma niższą prędkość obrotową niż BQ i może być nieco cichszy , za ~42 zł jest Enermax UCTB9 92 mm . Ceny z morele.net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Nowy wentylator 92mm be quiet! kosztuje ok. 32zł. Taniej wychodzi zakup całego chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Nowy wentylator 92mm be quiet! kosztuje ok. 32zł. Taniej wychodzi zakup całego chłodzenia. no no ciekwe jak to liczysz? https://www.morele.net/arctic-f9-pwm-rev-2-afaco-090p2-gba01-622368/ też powinien wystarczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 no no ciekwe jak to liczysz? https://www.morele.net/arctic-f9-pwm-rev-2-afaco-090p2-gba01-622368/ też powinien wystarczyć Nowy Pure Rock Slim = ~100zł Spartan 3 Pro + Pure Wings 2 = ~112zł (80+32) Cholera, zapomniałem dodać, że ciągle przysługuje mi prawo zwrotu Spartana za gotówkę, sorki. Wspomniany w linku Arctic bazuje na łożysku Fluid Dynamic Bearing, czyli z tego co rozumiem hydraulicznym, a takie same umieszczone jest w wentylatorach SilentiumPC. Na pewno nie będzie brzęczeć? FDB (Fluid Dynamic Bearing) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 a może wez chłodzenie ze 120 wentylatorem nie powinien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 a może wez chłodzenie ze 120 wentylatorem nie powinien Proponujesz coś konkretnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 moznaby taka fere i zmienic jej wentylator [jak okaze się że cię nie zadowala] albo od razu coś droższego wybór jest dość szeroki mozna też cos ze 140 wynaleźć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondi Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Próbowałem zrobić cokolwiek z tym Spartanem, ale skończyły mi się pomysły. Zamówiłem Ferę 3 v2, zobaczymy co pokaże. Dam info jak przetestuję ;) Edit: Fera zamontowana, cisza jak makiem zasiał :banana: w dodatku przez większe gabaryty temperatury procesora spadły o 4-5 stopni :) Edytowane 13 Września 2017 przez Mondi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...