Mondi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Cześć. Posiadam kartę Gigabyte GTX 1060 Aorus Xtreme 6G. Na ustawieniu prędkości wentylatorów "AUTO" wentylatory co 1-2 sekundy włączają się i wyłączają, i tak w kółko, co mnie okropnie wkurza. Istnieje opcja "CUSTOMIZE" pozwalająca samemu dostosować procentową prędkość wentylatorów dla danej temperatury. Jest jakieś optymalne ustawienie tej prędkości, żeby jednocześnie nie generować dużego hałasu/dużych obrotów i zachować niskie temperatury? Obecnie moje ustawienia GPU są takie jak na załączonym obrazie. Nie słychać pracy wentylatorów, boję się jednak, że karta zacznie się mocno grzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Ja mam do 50 stopni 0 , przy 60 wentyl 42% ... https://imgur.com/a/tt8hl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Ok, czyli przy moich ustawieniach również powinno być w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Nic jej nie będzie , ja mam tak przy power limicie 50% , by temp. nie przekraczała 60 [°C]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) Na ustawieniu prędkości wentylatorów "AUTO" wentylatory co 1-2 sekundy włączają się i wyłączają, i tak w kółko, co mnie okropnie wkurza. przede wszystkim sprawdź czy masz dobre taktowanie GPU w spoczynku bo twój problem może wynikać z tego że sterownik źle ustawia taktowania w idle,co jest dość często spotykanym problemem na geforce, przez to karta jest cieplejsza a wentylatory się załączają. Powinno je zbijać do bodajże 291 czy 295MHz bez obciążenia (pulpit) czy np. jak masz włączoną tylko przeglądarkę. u mnie zbija do 253MHz rdzeń / 405MHz pamięć na GTX1080. Nie wiem jak na 1060, ale pewnie w tych samych okolicach. Na forum nvidia piszą że właśnie 253MHz tez na 1060, więc tak jak myślałem wszystkie Pascale tak samo. Edytowane 10 Września 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 MSI Gaming X 1060 zrzuca u mnie do 139/405 MHz (rdzeń/memki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 Dzieje się tak np. teraz, podczas wyświetlania pulpitu lub stron w przeglądarce. HWMonitor podaje: Clocks: Graphics=1620MHz, Memory 4082MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) 139 / 405 (efektywnie) mają Pascale w IDLE Krzywą napięcia trzeba dobrać po Swojemu-odpowiednio oraz obroty wentyli również. Najlepiej jak karta nie przekracza 60 [°C] , wówczas nie zrzuca taktów - wykonalne przy kartach z dobrym chłodzeniem, lub po delikatnym UV ew. odpowiednim ograniczeniu power limitu. Boost 3.0 zrzuca takty analizując między innymi temperaturę GPU , a 1 próg to 60 [°C] Edytowane 10 Września 2017 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 139 / 405 (efektywnie) mają Pascale w IDLE Krzywą napięcia trzeba dobrać po Swojemu-odpowiednio oraz obroty wentyli również. Najlepiej jak karta nie przekracza 60 [°C] , wówczas nie zrzuca taktów - wykonalne przy kartach z dobrym chłodzeniem, lub po delikatnym UV ew. odpowiednim ograniczeniu power limitu. Boost 3.0 zrzuca takty analizując między innymi temperaturę GPU , a 1 próg to 60 [°C] Nic z tego nie zrozumiałem :D mogę jedynie powiedzieć, że karta nie przekracza 60 [°C]. Skoro już przy temperaturach to pytanie poboczne: procesor podczas grania dochodzi do 60 [°C] (maks.!). Jest ok czy za mocno się grzeje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 "LUZIK" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondi Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2017 "LUZIK" Hm? Luzik na procesor czy mój brak zrozumienia? :P Co to znaczy, że karta "zrzuca takty"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2017 Tak z ciekawości. Odpaliłeś ten program bez uprawnień administratora? Ja do codziennej pracy używam konta użytkownika windows (nie daję uprawnień administracyjnych) i nie da rady go uruchomić bez tych uprawnień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...