foxe Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2017 Witam chcialbym zwiekszyc ram do 16GB odecnie posiadam 2x4GB https://www.morele.net/pamiec-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl9-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/ czy warto dokupic jeszce jeden taki zestaw czy lepiej wymienic na 2x8GB? jesli wymienic to na jakie? budzet na wymiane max 600-650zl reszta gratow to ASRock H87 PRO4 H87 Asus Radeon R9 290, 4GB I5-4570 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2017 Hmm planujesz za jakiś czas wymienić platformę ? Taki zestaw 4 x 4GB będzie trudniej sprzedać, a przesiadka na DDR4 (w razie wymiany platformy) raczej nieunikniona. Jak Ci brakuje RAMU na teraz to ja bym dokupił po prostu 1 kość 8GB. Powinno to trybić, a ew problem z Dual Channel nie zmniejszy wydajności na tyle by to było odczuwalne jakoś znacząco, a w praktyce prawie wcale. EW wsadzisz 4GB + 8 GB i będziesz miał 12GB. Jedną kość 4GB można opchnąć potem. Masz 4 sloty na płycie to wykorzystaj platformę po raz ostatni jak musisz. 12 GB też może starczyć i mniej problemów z kompatybilnością czy działaniem zestawienia 8GB + 4GB+ 4GB. 3 kości w tym jedna o różniej pojemności i parametrach. Akurat parametry to raczej nie problem bo raz i tak zwolni do tej kości z najniższym taktowaniem jeśli byłyby różnice. Sprzedaż 2x4GB i kupno 2x8GB to z kolei strata. Zwłaszcza jeśli prędzej czy później planujesz wymianę platformy. W tym wypadku ja bym się przemęczył na tym co mam, bo 8GB to może już nie tak dużo dzisiaj, ale idzie się przemęczyć, ew wspomniana wymiana jednej kości 4GB na 8 GB co da nam 12GB (4 + 8 GB). Trzeba patrzeć co komu się najbardziej opłaca w danej chwili. Obecnie czasy na wymiana platformy nie należy do najlepszych. Co prawda jest nieco lepiej niż jeszcze pare dobrych tygodni temu, ale wciąż z cenami kart graficznych bywa różnie. Moze to też mieć wpływ na inne podzespoły jak procki czy kości RAM właśnie. Ja tam bym czekał do wymiany, a jak nie to wymiana 4 GB na 8GB i potem ew kolejna taka wymiania czyli druga kosć 4GB na 8GB i będzie finalnie 16 GB. To też jakaś opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxe Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2017 wlasnie w tym senk ze nie panuje wogole wymieniac tej platformy. gram na niej tylko w WoTa i ew przegladam internet majac odpalona przegladarke chrone (~20 kart) + ts + wota lubi mi gre zamknac z komunikatem ze za malo pamieci dlatego pomyslalem ze wymianie na 16GB i bedzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) nie kombinowałbym i kupił takie same ewentualnie https://www.morele.net/pamiec-ballistix-tactical-ddr3-16gb-1600-2-8gb-blt2cp8g3d1608dt1tx0ceu-506227/ bo ponad 1600 i tak nie wyjdziesz Taki zestaw 4 x 4GB będzie trudniej sprzedać, że niby nie znajdzie dwóch kupców co kupia 2x4GB? Edytowane 14 Września 2017 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2017 Bierz jeszcze dwie takie jak masz i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) "wlasnie w tym senk ze nie panuje wogole wymieniac tej platformy." - ja Cię proszę sęk ;) To może opcja "po taniości" - używane 2x2GB, co razem da 12GB. Też będzie ok, normalny dual będzie, a wydatek prawie niezauważalny. Edytowane 14 Września 2017 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) chcialbym zwiekszyc ram do 16GB odecnie posiadam 2x4GB https://www.morele.net/pamiec-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl9-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/ czy warto dokupic jeszce jeden taki zestaw czy lepiej wymienic na 2x8GB? jesli wymienic to na jakie? budzet na wymiane max 600-650zl Jak nie planujesz na tej płycie w przyszłości rozbudowy do 32 GB RAM, to dokup drugi zestaw kostek 2x4GB lub 2x8GB (to już by dało 24 GB RAM) i po problemie. Edytowane 16 Września 2017 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...