Skocz do zawartości
Gorm

Co sadzicie o takiej konfiguracji?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar w koncu wymienic poczciwego K6-2 350 na cos nowszego. Komputer potrzebny mi glownie do zastosowan domowych. Zadna powazna praca w grafice. Czasem jakas gierka w rodzaju Morrowinda. No i zeby sluzyl mi kilka lat.

Bez monitora chce wydac na to max do 2500 zl. Z gory zaznaczam ze nie chce miec cudow. Po prostu dobry solidny sprzet w swojej klasie. DOdam ze nie zamierzam go krecic.

1) Plyta Gigabyte GA 7VAX-A Via KT 400 - ok 370 zl

Solidna firma i dobra plyta - wygrala testy na stronie benchmark.pl

2) Procesor Athlon XP 2200+ z wentylatorem Spire Falcon Rock II lub Whisper Rock III - ok 370 zl

Nie wiem czy brac Bartona w sumie niewiele lepszy. Wentylatory Spire sa tanie dosc dobre i ciche.

3) Dysk Twardy - Maxtor Diamond Max+9 80GB 6Y080L0 - ok 390 zl

Solidne dyski tylko podobno sie grzeja?

4) Grafika Sapphire Radeon 9100 128MB - ok 440 zl

Za ta cene bardzo dobra karta graficzna. Chcialem brac 64MB ale skor to ma byc komputer na dluzszy czas to niech bedzie te 128 moze sie kiedys przyda.

5) Obudowa Modecom Prostation z zasilaczem Hunt Key 300W - ok 270 zl

Podoba mi sie wyglad tej obudowy. Do tego dochodzi srednej klasy ale firmowy zasilacz plus pozytywne opinie co do przeplywu powietrza w tej obudowie na stronach komputronika.

6) 512 DDR Ram (Major- cos firmowego zawsze sie trafi) cena ??? teraz to sie zmienia

Do tego dokupie jakis cd rom (nagrywarke mam) oraz fdd bo mi siada.

Ca sadzicie o takiej konfigiracji? Czy bedzie to stabilnie chodzic, czy zasilacz podola i czy procek nie bedzie sie grzal? Co ewentualnie proponujecie w zamian?

Edit: Fakycznie nie okreslilem - poprawione

Pozdrawiam

Gorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna konfiguracja, ale przede wszystkim nie okresliles swoich potrzeb, czyli co bedziesz robil itd itd itd, nie mozna w sposob oczywisty odpowiedziec na Twoje pytanie kazda konfiguracja jest dobra na odpowiednie potrzeby, jedni maja celerona 500 i mowia - jest ok inni maja xp3000 i mowia - malo mocy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz takie coś (by www.tedsoft.pl/konfigurator.php)

1. Procesor AMD Athlon XP 1700+ (1,47Ghz) - DLT3C

2. Płyta gł. Soltek 75-FRN2-L

3. Pamięć TwinMos DDR 256MB (PC-3200)

4. Pamięć TwinMos DDR 256MB (PC-3200)

5. Dysk twardy Maxtor 80GB DM+ 9 6Y080L0 - 3 lata gw.

6. Karta graf. Sapphire ATi Radeon 9000 128MB

7. Napęd CD-ROM ASUS CD-S520 52x BOX

8. Obudowa Chieftec DX-01B-D-U 360W P4

9. Stacja dyskietek Samsung

10. Wentylator Cooler Master CP57JD1B

+ koszty wysyłki: 1,00zł

--------------------------------------------------------------------------------

Cena zestawu wynosi: 2429,00zł

No ewentualnie jak mówisz że nie chcesz tego kręcić (grzech :)) to weź mocniejszego proca - np 2000-2200+...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz takie coś (by www.tedsoft.pl/konfigurator.php)

1. Procesor AMD Athlon XP 1700+ (1,47Ghz) - DLT3C  

2. Płyta gł. Soltek 75-FRN2-L  

3. Pamięć TwinMos DDR 256MB (PC-3200)  

4. Pamięć TwinMos DDR 256MB (PC-3200)  

5. Dysk twardy Maxtor 80GB DM+ 9 6Y080L0 - 3 lata gw.  

6. Karta graf. Sapphire ATi Radeon 9000 128MB  

7. Napęd CD-ROM ASUS CD-S520 52x BOX  

8. Obudowa Chieftec DX-01B-D-U 360W P4  

9. Stacja dyskietek Samsung  

10. Wentylator Cooler Master CP57JD1B  

+ koszty wysyłki: 1,00zł

--------------------------------------------------------------------------------

Cena zestawu wynosi: 2429,00zł  

No ewentualnie jak mówisz że nie chcesz tego kręcić (grzech :)) to weź mocniejszego proca - np 2000-2200+...

zamiast 2óch kości TwinMOS weź sobie 1x 512MB - przy AMD znikomy zysk z DualDDR (5-10% max) a przy jednej kosci wyciśniej większą FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor: wg mnie to żadna różnica, czy weźmie jedną czy dwie. Zawsze lepiej jest mieć dwie kości, np. jak jedna nie daj Boże padnie. Poza tym zawsze ma te 5-10% więcej  :wink:

Tylko problem jak będzie chciał rozbudować później pamieć - ja sam szukałem 3miesiące klienta na swoje poprzednie pamieci (2x256MB GeIL DDR433) - zresztą i tak wybór zależy od Gorm'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gorm napisal ze nie chce procka krecic, a komp do zastosowan biurowych, uwazam ze konfig spox, ale ja bym wzial jednak hdd seagate, wg mnie jedne z najlepszych dyskow, bardzo tanie, cichutkie i wydajne, wspolpracuja z innymi dyskami wysmienicie!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gorm napisal ze nie chce procka krecic, a komp do zastosowan biurowych, uwazam ze konfig spox, ale ja bym wzial jednak hdd seagate, wg mnie jedne z najlepszych dyskow, bardzo tanie, cichutkie i wydajne, wspolpracuja z innymi dyskami wysmienicie!!!

Kwestia gustu :) Ja mam kontakt ze wszystkimi HDD i tylko Szajsunga nie nawidzę :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) za te pieniadze juz masz plytke na N-force2

2) A jak wezmiesz Athlona 1700+ za 230pln, to jestes 120pln do przodu i krecisz go nma 2600+, a pieniadze na plytke lepsza :)

3)OK

...

popieram :!: :!: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do podkrecania to zle sie to na ogol konczy no chyba ze ktos wymienia sprzet co rok albo co pol roku to wtedy moze mowic ze mu sie nic nie dzieje.

zawsze oszczednosci na plytach glownych zle sie kponcza wiec proponujke Epox 8RDA lub Soltek na nf2 to dobre plyty a co do procka to 1700+ powinen spokojnie wystarczyc a procek pow 2000+ na razie jest za drogi a pozniej zawsze mozesz slabszego na lepszego wymienc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żywot procka w normalnych warunkach to 10 lat [tak piszą w mondrych książkach] wiec niech wytrzyma 5 lat na podkręceniu,a pózniej i tak trzeba wymienić.myślę ze płyta asusa na nforsie będzie lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty graficznej ... IMO najlepsza bedzie Saphirre Radeon 9100 64MB128bit .. nie rozumiem jak mozna teraz polecac 9000 :/ (64MB to w pełni wystarczy, wg. testow 128Mb daje tylko kilku-procent... no niezauwazany wzrost wydajnosci, a zaoszczedisz ok.100 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty graficznej ... IMO najlepsza bedzie Saphirre Radeon 9100 64MB128bit .. nie rozumiem jak mozna teraz polecac 9000 :/ (64MB to w pełni wystarczy, wg. testow 128Mb daje tylko kilku-procent... no niezauwazany wzrost wydajnosci, a zaoszczedisz ok.100 zl.

swięta prawda :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za odpowiedzi:)

Mam teraz dylemat bo faktycznie wasza propozycja jest chyba bardziej przyszlosciowa.

A jak ze stabilnoscia tego? Bo na tym glownie mi zalezy - by przez dluzszy czas nie miec z tym problemow - tzn ze jedno nie pasuje do drugiego albo cos sie grzeje.

Pozdrawiam

Gorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...