erni_k Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 Witam to znowu ja, typ niepokorny :D Aktualny sprzęt: MB: ASRock B85M Pro4 procesor: i5-4440 RAM: elixir 4GB DDR3 1600MHZ CL9 Dołożyłem jeszcze 8GB Kingstona bo było mi mało (nie gryzą się) Zasilacz: Corsair VS 450W Karta graficzna: Gigabyte GTX 650Ti BOOST 1GB SSD system: Samsung 850 EVO 250GB SATA3 HDD: Seagate 1TB SataIII Monitory: Benq BL2711U (4k), Benq GW2760S Zastosowanie komputera: CAD, CAM, jakaś gra, obróbka zdjęć, filmów, rendering, programowanie. Stoję przed dylematem, w planach była wymiana karty graficznej, bo niektóre programy chodzą kijowo na monitorze 4k, niektóre bardzo dobrze. Zastanawiam się jaki plan działania obrać. Jako że mózg zestawu już parę lat ma, czy nie pokusić się o zmianę. Kuszą mnie Ryzeny, ciekawy jestem jak współpracują z CAD/CAM. Czy olać temat i zostać przy tym co jest tylko wymienić kartę graficzną. Z drugiej strony jak patrzę na ceny to jakieś kurjozum jest. Ehh trzeba było kupować jak tylko seria GTX10XX wychodziła, ale zgapiłem. Ogólnie ceny to jakaś paranoja, za procesor w 2013 roku płaciłem 659zł, a dzisiaj po 4 latach jest nadal dostępny w cenie 782zł. Dobrze doradzacie, więc przyszedłem po poradę. Zostać-rozbudować czy zmieniać? Jeszcze kwestia karty graficznej, jak duża różnica jest między konsumenckimi wersjami a pro np Quadro czy Firepro? Informacji na ten temat jest jak kot napłakał :/ Pozdrawiam z serducha i miłej niedzieli życzę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 budżet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni_k Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 przepraszam nie wspomniałem o budżecie, a sprawa z nim wygląda tak, że na razie jest to kwestia pomijalna, ale w granicach rozsądku :> wiem fajne stwierdzenie. Po prostu jeśli coś będzie na tyle opłacalne (jak choćby przesiadka na SSD) to kasa się znajdzie. Jeśli bierzemy pod uwagę opcję przesiadki to wiadomo, że część gratów zostawię jak choćby dysk SSD i HDD, jakby starczył to zasilacz też. Nie jest to kwestia też bardzo pilna, bardziej chodzi o pogląd na co się nastawić. Kupując teraz mam odczucie bycia robionym w hmmm... wiadomo co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 poczekałbym do premiery cofilejka i wtedy zobaczył co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni_k Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 Kofilejki już dostępne i5-8600K wygląda chyba dobrze. Mobo do wymiany, ram też i grafika, chyba że i zasilacz też. Myślicie że w grudniu będą jakieś promo, obniżki cenowe? Teraz będę miał trochę wydatków, poczekałbym do grudnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 ja na twoim miejscu wym wynienil cały sprzęt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 Myślicie że w grudniu będą jakieś promo, obniżki cenowe? Teraz będę miał trochę wydatków, poczekałbym do grudnia. W grudniu są żniwa dla sprzedawców. Co roku scenariusz się powtarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 generalnie teraz jest wszystko drogie jeżeli chce się skladać PC, m.in ddr-y strasznie podrożały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 Na razie to 8600K idą jak świeże bułeczki, więc nie liczyłbym by były tak dostępne. Na pewno nie dziś. Ew szukaj i dzwoń np do Proline. Ale i tak bym poczekał ze 2 tygodnie. Zasilacz bym wymienił,bo to budżetówka co masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni_k Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 A tych kofilejków nie będzie więcej modeli? Bo ja na przykład nie zamierzam bawić się w OC więc mogę mieć procka bez K. W sumie to może by mi i 8400 styknął. Pewnie wymienie wszystko, tylko te ceny to jakieś jaja. Może w styczniu... nie spinam się na już, poczekam będę monitorował. Ale zestaw jakiś już można by wirtualnie złożyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 W proline > oddział Legnica jest jeszcze 8600K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 Tyle że mu tego nie wyślą o ile jest aktualna ta lista. Czasem oddziały nie aktualizują danych. By kupić coś w Proline z wysyłką to towar musi być w Centrali czyli w Mirkowie pod Wrocławiem. Tak swoją drogą obok mojej pracy, więc w razie czego mogę podjechać do centrali i ich wypytać o ile zdąże. Ale dzisiaj raczej nie. Poczekaj do poniedziałku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni_k Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2017 spokojnie :) nie pali się ;) Najpierw muszę ogarnąć wszystko co i jak (cały zestaw złożyć). Teraz powiedzmy, że przymiarkę robię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erni_k Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2019 Witam serdecznie, Panowie, czas najwyższy zrobić rozbudowę :) chociaż teraz to już można tylko o wymianie mówić. Parę razy miałem dziwną akcje z blue screenem i niechęcią do ponownego uruchomienia komputera. Dlatego nadszedł w końcu ten czas. Zastosowanie PCta niezmienne, czyli programy CAD/CAM, obróbka zdjęć, grafika wektorowa, czasami gra, ale to najmniej istotne zastosowanie. budżetem celuję w ok 4 tyś. Myślę, że jako wstęp to zasugeruję się gotowym zestawem za 4k AMD, czyli: Ryzen 5 3600 MSI B450-A PRO MAX któryś RTX 2060 SUPER 2x 8GB Patriot Viper, Dyski wszelakie na razie pomijam, bo mam, co prawda w planach jest zakup albo 0,5TB albo 1TB, ale to może zaczekać Corsair TX550M 550W Polecacie coś zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...