sedon Opublikowano 21 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2017 Witam,W ostatnim czasie zabrałem się za OC mojego 7700k.Sztuka chyba dobra, obecnie 4.7Ghz na 1.25V.DDR Corsair'a LPX również podniesiony o 200Mhz na 1.35V.Temperatury w AIDA64 stress teście po 10 minutach średnio 68-70C na fortisie 3.Płyta główna do Asrock z270 Extreme 4.I teraz moja prośba, proszę spójrzcie:1. co radzilibyście by tu jeszcze zmienić?2. czy powinienem / warto przejść na Offset i jaką wartość wtedy ustawić?3. co z napięciami VCCST, CPU PLL? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amsteldam Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 Proponuje zapoznać się z tym poradnikiem co prawda na płycie asusa ale może coś pomoże. Oskalpuj procka to na 5,0 Ghz poleci. Jakie dokładnie pamięci podkręciłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) A po co mu proponujesz coś co powoduje utratę gwarancji. To nie jest konieczne, a powiedziałbym takie desperackie. Na powietrzu idzie zrobić 4.7 a nawet 4.8 ghz. Więc bawić się w zdejmowanie czapki to raczej ostateczność dla tych co są bardziej entuzjastami wydajności i nie patrzą na kasę. Tacy i tak zwykle biorą X99 lub X299 za kilkanaście tysięcy złotych ;) Oczywiście temperatury spadają dość znacznie, ale przy dobrym chłodzeniu i na domyślnym "glucie" można sobie jakoś poradzić. Dobra wentylacja obudowy do tego. Lepsze to dla mnie osobiście niż uciekanie się w takie zabiegi jak zdejmowanie IHS. Popraw lepiej w sigu tą literówkę Obok i7-7700K OC 5.0 Ghz (po sklapie)" Powinno być chyba po skalpie. Edytowane 11 Października 2017 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amsteldam Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2017 A po co mu proponujesz coś co powoduje utratę gwarancji. To nie jest konieczne, a powiedziałbym takie desperackie. Na powietrzu idzie zrobić 4.7 a nawet 4.8 ghz. Więc bawić się w zdejmowanie czapki to raczej ostateczność dla tych co są bardziej entuzjastami wydajności i nie patrzą na kasę. Tacy i tak zwykle biorą X99 lub X299 za kilkanaście tysięcy złotych ;) Oczywiście temperatury spadają dość znacznie, ale przy dobrym chłodzeniu i na domyślnym "glucie" można sobie jakoś poradzić. Dobra wentylacja obudowy do tego. Lepsze to dla mnie osobiście niż uciekanie się w takie zabiegi jak zdejmowanie IHS. Popraw lepiej w sigu tą literówkę Obok i7-7700K OC 5.0 Ghz (po sklapie)" Powinno być chyba po skalpie. Dzięki za zwrócenie uwagi (po sklapie) już poprawiam. Co do reszty to wiadomo z czym wiąże się wymiana pasty pod IHSem (gwarancja) tym bardziej że jesteśmy na forum, gdzie wymieniamy się uwagami spostrzeżeniami na temat OC. Pisanie więc, że coś jest nie właściwe w tym przypadku nie ma sensu, skoro zdejmowanie czapki w i7700k jest tak gorącym ostatnio tematem jak sam ów procesor. I jeszcze jedno. Wiadomo że OC na tym procesorze po paru miesiącach kończy się degradacją gluta i tak jak w moim przypadku jedynym sensownym wyjściem jest skalp a kupujemy wersje K aby kręcić procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2017 (edytowane) 6700K mam od roku ponad i żadnego wzrostu temperatur nie zauważyłem jak i braku stabilności. Więc nie wiem jak to jest w przypadku 7700K, ale dalej uważam że zdejmowanie IHS to nie jest konieczność, ale zrobić można na własne ryzyko. Ja tam wolę mieć nieco więcej stopni i sprzedać po 2 latach procka z jeszcze roczną gwarancją. Zawsze to lepsza kasa. 8700K sobie daruje i czekam na coś z 8 rdzeniami od Intela. Edytowane 12 Października 2017 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...