atol Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2017 Witam! W chwili obecnej posiadam jedną kompletną maszynę, składają się na nią : I5-2500K 2x8GB ram DDR3 GTX 1060 Samsung Evo 850 płyta P8H61-M LX Ramy, grafika i SSD są nowe i chcę je wyciągnąć, dokupić obudowę, płytę zasilacz i CPU (całość do 1600zł) i złożyć z tego KOMP2. Do KOMP1 posiadam ramy, dysk, brakuje zaś karty graficznej. Przeznaczeniem KOMP1 będzie głównie internet/word/filmy, więc chciałbym dokupić do niego kartę graficzną (300-400zł) Dodatkowo, jako iż zależy mi na +20% FPS, chciałbym w obudowie KOMP2 posiadać jakieś LEDy (raz się żyje :D) Proszę o pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszyna Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2017 Do KOMP1 dokup GT1030 i po sprawie - znajdziesz w cenie ~300 PLN. Co do KOMP2 to sprawa się komplikuje, ponieważ chcesz użyć DDR3, stąd: a) sprzedajesz RAM i bierzesz Ryżego wraz z DDR4. b) zostawiasz RAM i bierzesz np. ASUS B150-PLUS/K i do tego coś co tam wejdzie sensownego (i5-7500?). Proponuję pierwszy wariant. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2017 Grafika w I5-2500K zupełnie wystarczy do filmów h264 FHD nawet 60fps. Jeśli myślisz jednak o wyższych rozdzielczościach, lub kodekach h265/VP9 w komp 1 to też radzę GT 1030. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2017 Dodatkowo, jako iż zależy mi na +20% FPS, chciałbym w obudowie KOMP2 posiadać jakieś LEDy (raz się żyje :D) Proszę o pomoc :D za 1600 to takiego wzrostu nie uświadczysz jedynie inną płytę i tego proca podkrecić ile się da ram jakie taktowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atol Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2017 (edytowane) Chciałbym ram zostawić więc mogę się na ten i5-7500 zdecydować. Ramy taktowane 1333, kupione dość niedawno. Wiem że wzrosty nie będą znaczne, chodzi mi głównie o to żeby 2 pełne maszyny uskładać nie tracąc zbytnio na wydajności tej mocniejszej. Jeżeli wzrost z ryzenem + nowymi ramami ddr4 będzie odczuwalny to mogę te ramy zostawić w starszej maszynie i dokupić nowe, jeżeli to znacznie nie wpłynie na cenę. Skoro i5-2500k sobie poradzi bez grafiki, bądź wydam na nią 300~~zł, to zostaje ok 1700, maksymalnie 2000, a potrzebuję: obudowy procesora płyty głównej ewentualnie ramu Edytowane 22 Września 2017 przez atol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maszyna Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2017 Jeżeli RAM jest 1333MHz to zostaw go w spokoju i kup Ryzena na DDR4. Szkoda sprzętu marnować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atol Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2017 Ale to jest ram DDR3 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2017 Ramu DDR3 w nowych kompach nie wykorzystasz , zarówno AMD jak i Intel mają już DDR4 w najnowszych platformach . Chyba że kupić używkę Haswella / Broadwella , choć ten drugi trzyma cenę . Jak chcesz wykorzystać część obecnego sprzętu to komp do neta i filmów oprzyj o 2500K i płytę/ram który masz , jak nie będziesz potrzebował H265/VP9 to integra z procka wystarczy , a jak nie to wspomniane GT1030 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atol Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2017 Czyli najlepszym wyjściem będzie dobranie z zestawu za ok 3000-3500 całej reszty bez karty i dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...