MarcP Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Potrzebując dodatkowego portu SATA kupiłem kontroler na Asmedia AS1061 "krótkim" PCI-E Kontroler pokazuje na starcie swój BIOS i podpięte dyski, raportuje ze działa w AHCI i SATA 3, widzi go Windows 10 (64), lecz po podłączeniu dysku HDD (nie SSD) SATA zaczyna się horror - start systemu trwa 10 min (bez dołożonego dysku - normalnie), system działa wolniej, po zapisie czegoś większego na nowym dysku trwa "zwiecha" eksploratora na kilkadziesiąt sekund itp. Czytałem różne fora i niektórzy narzekają na wydajność tłumacząc to ograniczeniami PCI-E, lub słabościami samego chipsetu Asmedii, ale to nie jest kwestia że to działa "trochę wolniej", "wolniej niż się spodziewałem" ale że patologicznie wolno! Coś takiego pamiętam z czasów dysków IDE dla których "nie załapał" tryb ULTRA DMA, albo się wyłączyło buforowanie. Tymczasem moja płyta i ten nowy kontroler działają w trybie AHCI i Windows 10 nie daje im żadnych możliwości konfiguracyjnych, na oko wszystko jest OK. Dodam jeszcze że - nie jest to też wada dysku, bo próbowałem z trzema różnymi, które na innych kontrolerach działają prawidłowo. - nie jest to kwestia sterownika, bo wypróbowałem i natywne Windows 10 i kilka różnych od producenta - nie jest to kwestia firmware, bo wgrałem już kilka różnych dostępnych w sieci do tego chipsetu Czy jest coś co jeszcze można tu zrobić? Albo czy ktoś poleca jakiś sprawdzony w Windows 10/64 model takiego kontrolera? Może coś na Marvellu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Ściągnij np. Ubuntu, zbootuj bez instalacji i się dowiemy, czy to problem sprzętowy czy programowy. Inny slot pcie próbowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdebik Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2017 Na moim asusie mam sata 3 na asmedia. Niestety to nie intel i transfery sa nizsze o okolo 100MB/s. Pewnie to wina braku wolnych linii pci-e kto wie. Albo, to poprostu szrot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...