Keepie Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 Składam komputer do pracy, w miarę jak najtańszym kosztem. Praca w excelu na sporych plikach ale do tego mocne wykorzystanie przeglądarki, kilkanaście kart otwieranych na raz. Do internetu grafika nie jest potrzebna, wystarczy integra. Na razie wymyśliłem coś takiego: Płyta Asus H110M-K Procesor G4560 RAM 2x4GB Obudowa SPC Brutus M10 SilentiumPC Elementum E1 350W Pierwsze pytanie czy ten procesor to ogarnie? Czy gdybym miał dołożyć kasy, to do procesora czy do większej ilości RAM, co jest bardziej obciążone przez przeglądarkę? Czy zasilacz 350W wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 ram bym brał 2x8 i ssdeka masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 RAM i SSD , procek powinien dać radę chyba że robisz na prawdę ciężkie rzeczy w Excelu . PS. Nie wiem jak w innych sklepach ale w morele G4560 jest droższy niż nieco mocniejszy G4600 , do tego aktualnie jest wersja OEM - 12 m-cy gwary i brak chłodzenia , w X-kom jest sporo lepsza sytuacja - G4600 jest tańszy tylko o kilka zł ( a nie 30+ zł jak w morele ) , do tego jest dostępna wersja box . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okrej Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) SSD niby można wziąć mniejszy np. Adata Su800 128GB, ale pozostałbym przy tym jeśli budżet pozwala. Ram w jednej kości, bo z tego co mówisz, to możesz z 16GB zrobić użytek, więc lepiej nie zamykać sobie możliwości rozbudowy. Płytę zmieniłem, żeby nie było konieczności wgrywania nowego biosu doobsługi procesora. Edytowane 30 Września 2017 przez okrej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keepie Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 W excelu nie jakieś bardzo ciężkie, tak do 10-20MB. O SSD zapomniałem, patrzę że u mnie system po dwóch latac zajmuje 28GB, więc nawet ten mniejszy wystarczy. Płytę mogę zostawić bo w esc.pl wszystkie aktualizują, a nawet jak będzie potrzeba to się jakiś procesor znajdzie, asus zawsze robił najlepsze płyty i najbardziej stabilne. Serdeczne dzięki za pomoc. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) , asus zawsze robił najlepsze płyty i najbardziej stabilne. Serdeczne dzięki za pomoc. Z tym stwierdzeniem, to można polemizować ... Brak radiatorów sekcji zasilania i ta "mikro-blaszka" chipsetu nie wróży bardzo długiej, bezproblemowej pracy, w przypadku H110M-K . Edytowane 1 Października 2017 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...