Skocz do zawartości
radiergummi

Intel LGA1151 - Intel Core 8 / 9 GEN (Coffee Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem swiezo po formacie w menadzerze nic nie obciaza procka, uzycie caly czas 1-2%, wlasnie zerknalem w opcje ustawien zasilania w windowsie i tam byl ustawiony plan  zasilania na "najwyzsza wydajnosc" zmienilem to na zrownowazony i w tym momencie zegarl spadl, spada do okolo 800 mhz ale doslownie ciagle skacze i waha sie miedzy 800-1200-2100 i czasami wskoczy na 3600 albo 4200 i tak w kolko, czyli problem rozwiazany dosc polowicznie, bo na wczesniejszym procku i5 4690k nic nie skakalo.

EDIT:

Pogrzebalem gdzies w opcjach i znalazlem funkcje EIST a pod nia mozna bylo jeszcze zmienic wczesniej nie zmienialna na "auto" opcje Turbo mode. EIST na Enable, Turbo mode na AUTO. Problem nadal pozostal, tzn zegar skacze od 800 do prawie 5000, momentami  chwile dluzej jest na 800 ale po chwili skacze np do 2000 lub wiecej i znow na 800 aby za chwile wskoczyc pod 5000. Glowa juz mnie boli od tego, heh. pogrzebie jeszcze, poczytam. moze cos znajde.

Edytowane przez nodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie płyty głównej powinna być regulacja obrotów, jako krzywa obrotów.

Ale  jak to nie działa dla pompki, bo tak się zdarza, to jest program od MSI.

Zdaje się, że nazywa się Dragon Center: http://download.msi.com/uti_exe/mb/Dragon_Center_1.0.0.21.zip

Pobierz, zainstaluj i sprawdź, czy w opcjach tego programu jest regulacja dla wentylatorów.

Jeżeli jest, a powinna być, odszukaj pompkę i sprawdź, czy można regulować jej obrotami.

Ja tak kontroluję u siebie pompkę w AIO, tylko w innym programie, bo mam płytę Asusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. W dragon center także nie mogę zmienić ustawienia pompki. Cały czas pokazuje 2250. 

Zrobiłem test z grami i OCCT z założonym i zdjętym frontem szklanym. Różnica jest 10 stopni. Chyba obudowa od MSI to okropny piekarnik. Kable są ładnie poukładane i jedynym co blokuje przepływ powietrza to front. Macie pomysł co możnaby z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie miała wpływu na działanie. Gdyby była bliżej środka to tak. W tym miejscu mniej więcej kończy się podstawa chłodzenia. Poza tym to trochę tak wygląda jakby było opakowanie zarysowane, a nie sam IHS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rysa jest na procesorze. Zrobiłem zdjęcie przed otworzeniem. W razie gdyby były jakieś problemy. Zamontowałem procesor i temperatury dziwnie skaczą z 35 do np 59 stopni i spowrotem do 35 w ciągu sekundy. Dzieje się tak na każdym rdzeniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intele skaczą z temperaturami.

Tym się nie przejmuj.

Jak rysa nie przeszkadza w poprawnej pracy komputera i nie drażni ciebie, to zostaw jak jest.

Niestety sprzedaż będzie utrudniona.

Z drugiej strony... gdybyś chciał obecnie zwrócić procesor na gwarancję, sklep nie przyjął by tego CPU, ponieważ nie uznaje się uszkodzeń mechanicznych pod gwarancję.

Ale zadzwoń i spytaj w sklepie, co mają do powiedzenia w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież może zwrócić do sklepu w ramach odstąpienia od umowy. Jak się przyczepią to ma zdjęcie przed rozpakowaniem.

W przyszłości własnie przez ta rysę może być problem z odsprzedażą.

Aviel@, wrzuć jakieś zdjęcie robione na wprost a nie pod kątem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda że wszystko się ustabilizowało i temperatury oscylują w granicach 36-39 stopni bez obciążenia. Heavyload po 5 minutach jak na załączonym obrazku. Jak temperatury wyglądają u Ciebie Deroli?

test.png

Edytowane przez Aviel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest bardzo podobnie. Idle trochę niższe bo około 32 średnio ale to pewnie zależne od budy i chłodzenia. W zimę miałem zwykle 26 idle. Max co zaobserwowałem to około 68. Procesor nie kręcony.

Zrzut ekranu (6).png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Czy próbował ktoś podkręcać procesor jak w temacie tylko że w komputerze, który non stop służy do kompilacji kodu. Skutkuje to tym że wszystkie rdzenie idą 100% i to przez dłuższy okres czasu - taki realny prawdziwy stres test :)

Na razie przy napięciu 1.33V idzie na 5GHz i już od kilku minut idzie kompilacja tylko że temperatura skoczyła na 80 stopni. Co jest najdziwniejsze to jeżeli kompilacja się kończy to temperatura spada od razu do 35 stopni - nie ma żadnego momentu bezwładności co by sugerowało, że te pomiary temperatury trochę o kant [gluteus maximus] są.

Tak to wygląda podczas kompilacji (pobierane z sensorów pod Linuxem):

[11:48, 7/4/2019] TiSi: Package id 0:  +88.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0:        +82.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1:        +78.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2:        +88.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3:        +81.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 4:        +81.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 5:        +83.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 6:        +78.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 7:        +77.0°C  (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
[11:48, 7/4/2019] TiSi: cpu MHz         : 5000.000
cpu MHz         : 5000.000
cpu MHz         : 4999.999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i9_9900k_bezkompromisowa_wydajnosc?page=0,24

również OC na 5 GHz, na dobrym chłodzeniu aio corsair h115i pro

Moim zdaniem masz temperaturki w normie.

Jak za ciepło, zejdź na 4,9 GHz i szukaj optymalnego niższego vcore.

Nie wiem, czy maszynę masz w klimatyzowanym pomieszczeniu, czy w takim, gdy w ostatnie najgorsze upały (35 st C na zewnątrz i około 30 wewnątrz pomieszczenia) przekleiłeś powyższy wykres temperatur.

Edytowane przez mrcszyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Mam od niedawna procesor i7-9700k + chłodzenie arctic freezer 7 pro rev.2 (wiem, niezbyt wysoka półka) + pasta Grizzly Kryonaut. Wszystko to w obudowie SILENTIUM PC Armis AR7 TG RGB. Nie modyfikowałem niczego w BIOS. Procesor w PRIME95, lub np grze AC Odyssey potrafi osiągać kosmiczne temperatury prawie 100 stopni ! Poprzednio miałem i7-3770 bez K i max temp jaką miałem to 65 stopni. Czy może ktoś coś doradzić ? Czy jest jakieś sensowne chłodzenie do 200 zł które obniży temperatury maksymalne do co najwyżej 80 stopni ?

temp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka porad dla ciebie, po pierwsze wrzuć coś takiego:

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-grandis-2-xe1436-975165/

lub

https://sklep.hard-pc.pl/p10366,chlodzenie-arctic-freezer-34-esports-duo-white.html

I pomyśl nad dołożeniem wentylatora lub dwóch na górę obudowy, masz tam miejsce z przodu leci ci nawiew z dwóch wentylatorów, z tyłu masz jeden wentylator, który wyciąga gorące powietrze i fajnie, żeby choć jeszcze jeden wyciągał te powietrze do góry poza obudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. nie uruchamiaj Prime, bo to masakruje tylko procesor i mosfety.

Jak chcesz sprawdzić chłodzenie, uruchom delikatny test w Aida64.

2. przy 90stC radiator musi parzyć w palce - parzy ?

U mnie na chłodzeniu Zalman 9900Led  przy 70stC w stres test aida radiator jest bardzo gorący, z tym że mam cały miedziany radiator:

4000547000_1563741828_thumb.jpg

Uruchom Hwmonitor i stres test w aida64 i daj fotkę po 5 minutach.

Przykład:

4226282900_1563741757_thumb.jpg

Hwmonitor zip. http://download.cpuid.com/hwmonitor/hwmonitor_1.40.zip

Aida https://www.techpowerup.com/download/aida64-extreme/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, leven napisał:

1. nie uruchamiaj Prime, bo to masakruje tylko procesor i mosfety.

Jak chcesz sprawdzić chłodzenie, uruchom delikatny test w Aida64.

2. przy 90stC radiator musi parzyć w palce - parzy ?

U mnie na chłodzeniu Zalman 9900Led  przy 70stC w stres test aida radiator jest bardzo gorący, z tym że mam cały miedziany radiator:

4000547000_1563741828_thumb.jpg

Uruchom Hwmonitor i stres test w aida64 i daj fotkę po 5 minutach.

Przykład:

4226282900_1563741757_thumb.jpg

Hwmonitor zip. http://download.cpuid.com/hwmonitor/hwmonitor_1.40.zip

Aida https://www.techpowerup.com/download/aida64-extreme/

Wygląda to tak:

1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi