janosikkk Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Witam. Zestaw (kupiony ~10.2016): INTEL CONFIDENTIAL QHQG 2.2GHz L452 GIGABYTE GA-Z170-D3H 8GB GOODRAM PLAY (1 kość) SAMSUNG SM961 M.2 256GB Zasilacz MODECOM(modularny) WIN 8.1 Wszystko śmigało do wczoraj aż mi się zachciało robić update biosu (stary zapisałem na dysku , update z poziomu windowsa softem od Gigabyte).Teraz tylko próbuje wystartować (w kółko - uruchamia się i wyłącza). Zestaw próbowałem uruchomić z grafiką (jakis stary ale sprawny Radeon) , baterię wyciągałem , nawet bez procka próbowałem (tak na marginesie - tuż po zdjęciu wiatraka zimny jak trup )Płyta w momencie zakupu miała jeszcze bios F5 , przy nastepnej edycji F20 jest dopisek "This BIOS prohibits updating to earlier version BIOS" . Jak rozumiem gigabajt zablokował te procki i jedyna opcja to wbicie starego biosu ? Czy wystarczy pożyczyć jakiegokolwiek normalnego procka na s1151 i wbić stary bios (co z tym zas**anym dopiskiem o blokadzie ? Jak to obejśc ?) Czy to może być jakiś inny błąd (update poszedł pomyślnie przynajmniej wg. komunikatów ) ? Czy na tej płycie jest możliwe żeby ją ubić wymieniając bios z poziomu windy (wcześniej zrobiłem update windy i zaczeła chodzic tragicznie ..) Z góry dzięki za pomoc . Edytowane 8 Października 2017 przez janosikkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 GIGABYTE UEFI DualBIOS™ Technology ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 tak płyta ma dwie kosci uefi, ale nie pomoge ci niestety przy tym. Na przyszlość nigdy się nie robi update z pozycji windowsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Na przyszlość nigdy się nie robi update z pozycji windowsa Na przyszłość, nigdy nie robi się update boisu, jeśli wszystko działa prawidłowo ;) Wiem, wiem, życie swoje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosikkk Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Tu jest rozwiązanie - obejście blokady https://forum.giga-byte.co.uk/index.php?topic=17957.0 Jeszcze tylko jakiś normalny procek na chwile potrzebny bo z "konfidentem" to nie ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2017 Skoro płyta ma dualbios, nie można się przełączyć na drugi bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2017 Na przyszłość, nigdy nie robi się update boisu, jeśli wszystko działa prawidłowo ;) Wiem, wiem, życie swoje ;) Jedyny przypadek gdy robi się update biosu (gdy wszystko działa) to wtedy, gdy mamy zamiar zmienić procesor na nowszy (nie obsługiwany przez tę wersję). Warto wtedy zmienić wersję biosu do najnowszej, jeszcze przed operacją pozbycia się aktualnie używanego procesora. :wink2: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...