Grelax Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 W zeszłym tygodniu złożyłem komputer na nastepujacych komponentach-Ryzen 1700-MSI b350 Gaming Plus -1x8GB Ballistix Sport 2400 -HD5670 - stara uzywana -WD Black 1TB -WD Red 3TB Komputer ma słuzyć do montazu video po dalszej rozbudowie, jeszcze troche ramu, grafika i ssd, jednak w obecnej postaci nie dziala wcale!Zainstalowalem na nim normalnie system, wszystkie sterowniki i oprogramowanie. Wszystko działa do momentu uruchomienia programu Premiere Pro lub Davinci Resolve. Mozna zaladowac wczesniejszy projekt lub zaczac nowy jednak w pewnym momencie przy ladowaniu miniatur klipow w oknie z mediami proces zatrzymuje sie a komputer zawiesza. Nie mozna nic zrobic, nie dziala myszka i klawiatura. Po bardzo dlugim czasie komputer odwiesza sie lub czasem uda sie lagujaca myszka ubic program. Po zamknieciu aplikacji komputer dziala normalnie. W czasie zawieszenia dysk systemowy pracuje na 100% dysk z surowka na 0% ram 80-99% procesor 10-15%Obecnie probowalem:- instalowalem na swiezo 2 wersje windowsa 8.1 i 10- probowalem roznych wersji premiere - sprawdzalem pamiec memtestem z poziomu biosu - wszystko ok - testowalem dyski - wszystko ok - aktualizowalem wszystkie sterowniki i bios, testowalem starsze wersje - wylaczlem wszystkie uslugi systemowe, defendery zapory, usunalem zbedne programy- ustawilem w premiere ilosc pamieci zarezerwowanej dla innych aplikacji na 4gb mimo to proces zjadl cale 8gb - wylaczylem miniatury klipow w premiere - podpialem inne kosci ram 2x4gb corsair vengeance lpx 3000Nic do tej pory nie pomoglo ;/Mam jeszcze w planach podmianke dysku twardego i grafiki, jakies inne pomysly? Z gory dziekuje za pomoc i popzdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkowal Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) Jak na moje myślenie podobne było z przypadkami na FXach. Mogę doradzić jedynie podobne rozwiązanie tego problemu to z poprzedniego użytkownika. Pomogło jedynie rozwiązanie wgranie najnowszego Biosa i sprawdzenie loga z OCCT. Widzę że to jest płyta gamingowa MSI jedynie zmieniłbym na inną grafikę lub płytę Asus lub ten Gigabyte jedynie godnie polecam bo ma sprawdzone najnowsze biosy z seryjnymi seriami Ryzen. lub sprawdzanie podczas gry? Grafika stara używana? Być może grafika nie obsługuje dodatkowe linie pci express z ryzenem. Zasilacz? Inny powód. 1 grafika 2 zasilacz 3 Ram musi być zgodny z XMP najlepiej w dual channel tak jak u mnie. Nigdy nie zawiesił nic nie crashował. Polecam pamięci Predator corsair 2800mhz do 3200mhz zgodne z XMP. To dotyczy niskonapięciowyn przesyłem transferu tak jak do gier i grafiki wideo. W biosie Ram opcjonalnie mam tak ustawiane. Sorry mam AMD i płyta Asrocka i zasilacz 550w. Używałem photoshop i adobe premiere i bluray. Nigdy nie spotkałem czegoś takiego. Do dziś zyje nieśmiertelnie żywy bez przyczyny.! Nawet bez grafiki integra lepiej sobie radzi! Używam pod Tv jako mini PC-Tv wideo i gier i kodi TV. Tylko przez HDMI. Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Października 2017 przez darkowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2017 Za mało RAM i SWAP na dysku systemowym szaleje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2017 szczególnie że ma systemowy HDD nie SSD dokup ósemkę ramu Grelax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkowal Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2017 http://m.pclab.pl/news74350.html Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grelax Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2017 Dokupiłem drugą kość 8GB i wszystko ożyło. Przy dzialaniach na bardzo duzej liczbie plikow tylko na chwile go przydławi. Po prostu ta platforma ma wieksze wymagania co do ramu i inaczej reaguje na jego niedosyt, Dzieki za pomoc! ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkowal Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2017 Też mam 8 gb ramu i rezultat jest szybki a po dysku ssd jak rakieta. Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterka Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2017 Miałem podobny problem, system czy programy zawieszały się na kilka/kilkanaście sekund po czym wszystko wracało do normy. Pomogła zmiana planu zasilania z "tryb zrównoważony ryzen" na "wysoka wydajność". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...