NetManek Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Tak sobie myślałem, czy zamiast kupować wentylatorki, systemy chłodzące i to wszystko nie lepiej zdiąć po prostu w zwyczajny sposób obudowę ? Chyba to by załatwiło sprawę przegrzewania się procków (nawet troszeczkę podkręconych). Wiadomo, jeżeli chcemy się bawić na "wyższych obrotach" to nie możemy sobie zrobić takiego chłodzenia. Ale chyba dla mniej profesjonalnej zabawy można spróbować ? Co Wy na to ??? Szczególnie , że takie chłodzenie jest najtańsze ... ... ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
werki Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Ameryki to ty nie odkryles :) ja mam caly czas dwa boki zdjkjete :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetManek Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Wiem, że Ameryki nie odkryłem, ale czy to dużo daje czy nie ? Wiem, że tylko trzeba ciągle odkurzać, ale nie wiem jakie po za tym są z tego korzyści ??? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Lol :) 2-3 stopnei u mnei sprawdź... ale koncepcja jest żałosna.. u mnie jest duzo głośniej a cenei sobie cisze mimo ze i tak cały czas gra muzyka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Oczywiscie ze daje , jednak przy odpowiednim ustawieniu samych wiatrakow w obudowie i jej uszczelnieniu mozna uzyskac wiecej . Jeden pod zasialczem (wywiewa), drugi z przodu w koszyczku(wwiewa), a trzeci w wywierconej dziurze prostopadle nad prockiem i jusz (wwiewa) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetManek Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 No dobra 2-3 stopnie, ale jeżeli obok stoi duży wentylator i ciągle to chłodzi to wtedy tak na oko to ile ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Qrde to juz lepiej samolot se postaw :D (Smiglowy nie suszarke ;) ) Lepiej sobie kupic porzadny wiatrak na proca wiecej ci zbije. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@KER Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 No dobra 2-3 stopnie, ale jeżeli obok stoi duży wentylator i ciągle to chłodzi to wtedy tak na oko to ile ??? To wcale nie jest zly pomysl !!! Ja na takim czyms jechalem ze 2 miesiace :P Wiedzialem ze w wakacje mam nowego pc to po co kase w starego wkladac a wentylator na procku (pIII) prawie stal a tak głosny byl że :evil: . No wiec postawilem obok duzy wentylator dmuchal prosto na procesor i na grafike temperatura stabilna. Jak ludzie od neta do mnie przychodzili zeby podlaczyc to sie dziwili :) Teraz mam p4 wydajnosc wzrooooosla :D ale mam :?: pytanie :?: Czy 56 stopni po 3 godz na www i 60 stopni po 2 godzinach grania w Counter-Strike, to duzo jak na taki procek ?? potrzeba czegos jeszcze do schladzania ?? czy nie bo sam nie wiem :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReanimaToR Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Troche duzo te 60 stopni biorac pod uwage ze to jadro northwood, ja tyle nie mam na cielaku willamette 1.8 podkreconym na 2.2 ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 taa pomysl moze i dobry z ta buda - tylko ze ja spie z kompem wlaczonym - ZAWSZE - wiec szlag by mni4e trafil :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetManek Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 To jest bardzo głośne, ja kiedyś tak chłodziłem, ale po bliższej analizie można stwierdzić że to nie daje prawie nic ! W sumie kilka stopni, czasem więcej, ale za to jakie głośne :!: :!: :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
werki Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 u mnie jest tak glosno w budzie ze otwarta czy nie to nie ma roznicy :) Moj BigRock na procku robi swoje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetManek Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Można kupić teraz takie różne tkz. "maty" wyciszające, polecam CI je [nie są drogie :P]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beavis Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgadzam sie z pomyslem kupienia sonie takich gadzetow jak: maty wygluszajace, wentylki do budy, wszelkiego rodzaju uszczelki itp. Dziwi mnie jednak fakt zdejmowania/rozbierania obudowy 8O mi by sie nie chcialo ciagle odkurzac i czyscic wnetrze i podzespoly co miesiac :!: :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 U mnie, po zdjęciu obudowy temperatura dysku wzrosła o 6*, proca o 3 a budy o 2. Zwyczajnie powietrze nie przechodzi przez obudowę. Jak jest zamknięta, to wpada ładnie przez przedni wlot, przechodzi przez okolice dysku, całej MB i wypada przez zasilacz i wiatrak (szt 1 na 5V) z tyłu. A jak otworzę, to przez przód praktycznie nic nie wpada, dokoła dysku kisi się ciepełko, dookoła płyty też niewiele się rusza a PSU i wiatrak z tyłu w znaczącej części wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze właśnie zassane z zewnątrz. Jeżeli po zdjęciu boków temperatura w obudowie spada, to musi to być baaardzo badziewnie wentylowana. Trzeba pospinać kabelki i zapewnić sensowny obieg powietrza. Oczywiście mówiłem o konfigu II :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Tak sobie myślałem, czy zamiast kupować wentylatorki, systemy chłodzące i to wszystko nie lepiej zdiąć po prostu w zwyczajny sposób obudowę ? Chyba to by załatwiło sprawę przegrzewania się procków (nawet troszeczkę podkręconych). Wiadomo, jeżeli chcemy się bawić na "wyższych obrotach" to nie możemy sobie zrobić takiego chłodzenia. Ale chyba dla mniej profesjonalnej zabawy można spróbować ? Co Wy na to ??? Szczególnie , że takie chłodzenie jest najtańsze ... ... ... No comment, po prostu koleś jest smieszny, albo niedorozwiniety, ewentualnie nabija sobie posty qrewsko głupimi topicami. Najtańsze chłodzenie to jest takie kiedy siostra dmucha ci na radiator. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beavis Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Tak sobie myślałem, czy zamiast kupować wentylatorki, systemy chłodzące i to wszystko nie lepiej zdiąć po prostu w zwyczajny sposób obudowę ? Chyba to by załatwiło sprawę przegrzewania się procków (nawet troszeczkę podkręconych). Wiadomo, jeżeli chcemy się bawić na "wyższych obrotach" to nie możemy sobie zrobić takiego chłodzenia. Ale chyba dla mniej profesjonalnej zabawy można spróbować ? Co Wy na to ??? Szczególnie , że takie chłodzenie jest najtańsze ... ... ... No comment, po prostu koleś jest smieszny, albo niedorozwiniety, ewentualnie nabija sobie posty qrewsko głupimi topicami. Najtańsze chłodzenie to jest takie kiedy siostra dmucha ci na radiator. :lol: O ja!! to mnie rozwaliło :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diolek Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 umnie z otwarta obudowa tmp procka wyzsza o jakies 3-4 stopnie w porownaniu do obudowy zamknietej :)(obieg powietrza dobry ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NetManek Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Najtańsze chłodzenie to jest takie kiedy siostra dmucha ci na radiator. Nie MAM SIOSTRY !!! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Najtańsze chłodzenie to jest takie kiedy siostra dmucha ci na radiator. Nie MAM SIOSTRY !!! :P No to żałuj, siostra to swietny pomocnik do prac domowo-elektronicznych (no moze z tymi elektronicznymi to niezbyt bo moze cos spalic :lol: ) A zreszta, pewnie i tak ci sie nudzi przed kompem wiec sam troche podmuchaj, potwierdzono naukowo ze 30 minut takiego dmuchania to jak przejazdzka na rowerze.. widzisz, same plusy takich tanich rozwiazan: komp zimniejszy i płuca zdrowe :D Byłbym zapomniał , nie mozesz palic, bo jak taki palacz podmucha to komputer moze dostac chronicznego zapalenia rezystorow. A tak wogule to przyklejmy ten topic, to jest przełomowy temat, ja bym nigdy na to nie wpadł. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Wiem, że Ameryki nie odkryłem, ale czy to dużo daje czy nie ? Wiem, że tylko trzeba ciągle odkurzać, ale nie wiem jakie po za tym są z tego korzyści ??? :Dbtw o dziwo właśnie komp o wieeeeeeeele mniej się kurzy gdy obudowa jest otwarta! <sprawdźcie sami!> potwierdzaja to moje wieloletnie doświadczenia z obudowami 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 16 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2003 Wiem, że Ameryki nie odkryłem, ale czy to dużo daje czy nie ? Wiem, że tylko trzeba ciągle odkurzać, ale nie wiem jakie po za tym są z tego korzyści ??? :Dbtw o dziwo właśnie komp o wieeeeeeeele mniej się kurzy gdy obudowa jest otwarta! <sprawdźcie sami!> potwierdzaja to moje wieloletnie doświadczenia z obudowami 8) tez to zauwazylem gdy masz dodatkowe wentyle to one pchaja ten kurz jakos mocniej do srodka. Wracajac do watku fakt faktem temp. spada 3-5*C ale za to jest duzo glosniej jednak gdy odpowiednio bedziesz wentylowal bude to nawet zamknieta bedzie bardziej wydajna niz otwarta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Topic jest idiotyczny, ale pomysl przebija juz wszystko Po co sobie kupowac wogole obudowe? Mozna miec wszystko na wierzchu. Mozna rowniez komputer wsadzic do lodowki, zalac go olejem, dmuchac na niego caly czas, obsypac kostkami lodu, itp. Obudowa po cos jest - kazdy wie po co. Sztuka polega na tym, zeby zlozyc sobie dobre chlodzenie, ktore bedzie wydajne przy zamknietej obudowie, niezaleznie od pogody i bez koniecznosci Twojej ciaglej ingerencji. Zdjecie obudowy to zwykle prostactwo, partactwo i pojscie na latwizne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doom_ Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Wiem, że Ameryki nie odkryłem, ale czy to dużo daje czy nie ? Wiem, że tylko trzeba ciągle odkurzać, ale nie wiem jakie po za tym są z tego korzyści ??? :Dbtw o dziwo właśnie komp o wieeeeeeeele mniej się kurzy gdy obudowa jest otwarta! <sprawdźcie sami!> potwierdzaja to moje wieloletnie doświadczenia z obudowami 8)????????? Poważnie?????? Patrz, moje wieloletnie doświadczenia mówią mi, że najlepsze karty graficzne to Riva TNT 32 MB - niezawodna, wydajna, nie grzeje się. Szkoda tylko, że nasze wspólne doświadczenia są nieaktualne : mam obudowę Anteca, wiatraczek z przodu z filtrem i nie ma ŻADNEGO porównania z poprzednimi obudowami, zamkniętymi czy - zwłaszcza - otwartymi jak chodzi o stopień zakurzenia. Ponadto w każdym badziewnym sklepie z elektroniką (no, prawie każdym) możesz kupić za grosze filtry na wentylator. Założyć na wiatraczku wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ącym. I sprzątać w komputerze raz na pół roku, a nie co miesiąc :))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 zawsze możbna kupić fitry te z 4maxu ale o nich sie nie wyopwiem bo nie miałem albo dać siatke metalową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 zawsze możbna kupić fitry te z 4maxu ale o nich sie nie wyopwiem bo nie miałem albo dać siatke metalowąWszystko to bylo dosc dawno, ale uzywalem w poprzedniej wersji swojej budy ten filtr z 4maxu na wiatraku 120mm ktory mialem z boku obudowy. Po 2 tygodniach widac na nim bylo niezla warstwe kurzu... co znaczy ze dzialal wysmienicie :idea: Co by bylo jakby ten caly syf wlacial do srodka wprost na coolerek od procka :?: Wole nie myslec... Ze wzgledow czysto estetycznych w obecnej wersji zmienilem filry z 4maxu na oslony glosnikow samochodowych obciagniete gesta ponczocha :arrow: efekt piorunujacy i wyglad niezly - polecam :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilobajt Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 Moj kolega wpadl na taki pomysl mial tak kompa rozlozonego przez dwa dni. Trzeziego dnia SIOSTRA wylala mu cherbate na wlaczonego kompa. Takze z SIOSTRY mozna miec chlodzenie az do smierci komputerka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scp Opublikowano 18 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17612203 fajna sprawa mam tez jedną taką rurke i naprawde duzo to daje spadek w stresie o 6 stopni i wcale kupe kasy to niekosztuje - i mamy tez dizeki tyemu cisze bo puszczamy wiatrak na 5v dajemy chlodne powietrze i mozna krecic! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Ale co za kretyn umieszcza nawiew do proca pod zasiłą. Zupełny brak wiedzy i najgorsze jest to, że potem inni moga się tego nauczyć. Tańsza alternatywa: zrób sobie prosty tunel z butelki pet 1,5 litra od proca do boku obudowy. Jest na pewno wydajniejszy niz to badziewie z allegro, bo jest krótszy; nie ma zakrętów; gładkie ścianki bez ząbków mają mniejsze opory ssania powietrza. Ja tak chłodzę 98 watowy procek i nie narzekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartuch Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Neon 69 wiele sie nie mylisz, ten kolo nie wiele ma pojęcia o tym co tu na tym forum wypisuje. Wali bzdury jak mało który :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...