Svanar Opublikowano 19 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2017 Cześć, Chciałbym was prosić o pomoc w wyborze podzespołów. Tak jak w temacie budżet jakim dysponuję to ~5500 zł (jeśli będzie taniej to oczywiście plus, ale zbijanie ceny nie jest aż takim priorytetem), komputer będzie przeznaczony do gier, programowania(pewnie nawet częściej niż do gier, przy czym nie jest to nic bardzo skomplikowanego) oraz do przeglądania internetu, filmów, seriali - czyli "zwykłe" zastosowania. Monitor jaki posiadam to FullHD, 60 Hz i nie planuję wymiany na nic innego, ewentualnie dołożenie drugiego, przy czym grać mam zamiar tylko na jednym. Dodatkowo tak jak napisałem w temacie chciałbym, żeby komputer był cichy, a najlepiej bardzo cichy, dlatego wymiana chłodzenia na procesorze (podkręcać nie zamierzam) jest mile widziana. Przeglądając części zastanawiałem się nad półpasywną kartą graficzną, zasilaczem oraz obudową, ale wydaje mi się, że niekoniecznie może to dobrze współgrać. W kwestii moich osobistych preferencji to: - procesor - zawsze podobało mi się i7 od Intela, ale to nie mus, - karta graficzna - tutaj skłaniałbym się na GeForce'a, bo pobór mocy jest znacznie mniejszy, a to pociąga za sobą kulture pracy, a na tym mi zależy, - ram - w tym budżecie to chyba (?) 16 GB? - dyski - standard, ssd + hdd, - obudowa - żeby spełniała warunki powyżej, - karta wifi - absolutnie konieczna, ale z tym akurat nie ma problemu. Termin zakupu - chciałbym do końca miesiąca. Dzięki wszystkim za pomoc, Pozdrawiam, Svanar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 19 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) koszyk 5286 zł i5 8400 gigabyte Z370 GA-Z370-HD3 2x8GB RAM DDR4 Corsair 3000MHz C15 ZOTAC GTX1070 AMP! Core Edition HDD Toshiba P300 1TB SSD Goodram Iridium Pro 240GB SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ plus gold lub Seasonic Focus Plus 550W - 380zł półpasywny Chłodzenie CPU Cryorig H7 (CR-H7A) Obudowa SilentiumPC Aquarius X70W + karta sieciowa np. taka tp-link TL-WDN4800 Jest też tańsza , cicha karta , ale w tym wypadku w wersji Ratail -możliwe, że ze zwrotu/powystawowa - brak opakowania https://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-1070-mini-8gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-3xdp-box-zt-p10700g-10m-1041784/ Edit Można też stworzyć z i5 z K do podkręcania + gtx1060 i5-8600K trudno z dostępnością i np.: Grinward 1240zł lub Zotac GTX1060 AMP 1260zł (podobno kultura pracy zbliżona do MSI Gaming X) lub MSI Gaming X 1520zł Edytowane 20 Października 2017 przez Dart9 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Svanar Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2017 (edytowane) Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie spodziewałem się, że karty od Zotac'a są takie dobre, chociaż z hasałem do MSI jeszcze trochę mu zostaje. Chciałem zapytać o jeszcze dwie rzeczy: 1. Czy i5 to nie za słaby procesor do takiej karty ? 2. Jaką obudowę bez okna byś polecił ? Edytowane 20 Października 2017 przez Svanar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okrej Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2017 (edytowane) To i5 ma 6 rdzeni i wydajnością nie odbiega jakoś bardzo od podkręconych i7 poprzednich generacji, także nie będzie za słaby. Możesz sobie zerknąć na test. A obudowa bez okna, to choćby trochę droższa propozycja od Spc, Pax M70. Ta buda ma też maty wyciszające, co możesz docenić ;p Edytowane 20 Października 2017 przez okrej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2017 (edytowane) ..... Nie spodziewałem się, że karty od Zotac'a są takie dobre, chociaż z hasałem do MSI jeszcze trochę mu zostaje. Chciałem zapytać o jeszcze dwie rzeczy: 1. Czy i5 to nie za słaby procesor do takiej karty ? 2. Jaką obudowę bez okna byś polecił ? Też kiedyś się nie spodziewałem,że mają taką kulturę pracy-mówię o GTX1060 - (w tabelach jest także zaproponowany Zotac GTX1070 AMP) Przeglądnij też inne testy, jest ich trochę w sieci. Ogólnie GTX-y nie są specjalnie głośne (są wyjątki), większość GTX-ów ma pracę półpasywną, dodatkowo wielu użytkowników robi undervolting zbijając temperatury. Ad 1. Tak jak kolega wyżej napisał Ad 2.Np. takie: (ja wolę bez "fajerwerków") SPC Pax M70 Sharkoon M25-V Corsair 200r Corsair 270r -brak zatoki na napęd CD/DVD PS. W propozycji zestawu z postu #2 także nie ma napędu CD/DVD - koszt ~50-55zł Edytowane 22 Października 2017 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Svanar Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2017 Dzięki ! Dorzucę PAX 70 i zamawiam jak części się pojawią. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...