jarql Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Witam Jak poprawnie zainstalować 2 komplety (2x4GB) DDR3 2400Mhz Tridentx na płycie Gigabyte Z97 Gaming 5 ? głównie chodzi o to że były one kupione w innym odstępie czasowym i choć według kodu producenta są takie same (F3-2400C10D-8GTX) to jednak różni je rank. starsze są typu (rank2) a nowe (rank1) co jest być może powodem tego że po włożeniu działają niby dobrze jednak po kilku uruchomieniach, komp już nie chce się uruchamiać. w tej chwili umiejscowiłem jeden komplet w w slocie DDR3_1 i DDR3_3, a drugi komplet w DDR3_2 i DDR_4. Czy Rank w ogóle ma znaczenie w tym wypadku czy raczej to wina płyty lub nie wiem kontrolera pamięci w cpu ? procek to 4670K Edytowane 21 Października 2017 przez jarql Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 włóż to zobaczysz ewentualnie zamienisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fattel Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Przeczytaj mój temat. Też miałem z tym podobny problem. http://forum.purepc.pl/topic/375040-problem-po-w%C5%82o%C5%BCeniu-4-ko%C5%9Bci-ram/?do=findComment&comment=4040309 W skrócie - ustaw w uefi wszystko na ręczne, żadnych XMP i najniższe taktowanie i potem stopniowo zwiększaj i zobacz jak ze stabilnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarql Opublikowano 23 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2017 Póki co pamięci działają w taki sposób że jeden komplet włożony jest w channel A" czyli bank 2 i 4 a drugi komplet w channel B" bank 1 i 3. Wychodzi na to że nie mogą być w jednym kanale pamięci z różnym "ranks" bo wtedy komp w ogóle nie wstaje. na razie działają bez włączonego XMP, ręcznie ustawiłem w biosie na 2400Mhz, i włączyłem dla ustawień Ram'u "Enhanced Stability" i podniosłem system agent +100mv ,może to coś pomoże i pochodzi dłużej komp bez wyjmowania ponownie ramu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...