Skocz do zawartości
zelq

Kompter + monitor głównie do grafiki (5100zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy na forum więc witam serdecznie,

Chcę kupić w tym tygodniu komputer, może nawet jutro i potrzebuję porady czy zestaw który podam niżej spełni swoje wymagania.

Zestaw będzie mi głównie służył do projektowania grafiki 2D w Adobe PS, AI, AE, montowania filmów oraz gier - niekoniecznie najnowszych tytułów na największych detalach, tak o sporadycznie :)

Skleiłem coś takiego patrząc na różne tematy i myślę że kombinacja jest całkiem okej, choć nie wiem czy zasilacz 450w będzie wystarczający.

8GB Ramu + większy dysk SSD jest moim zdaniem lepsze pod projektowanie grafiki niż 16GB, w przyszłości zawszę mogę kość dokupić jak będzie za mało.

Jeśli coś jest tu nie na miejscu prosiłbym o jakiś komentarz :)

Procesor:                INTEL Core i5-8400 BOX 2.80GHz

Płyta główna:         MSI Z370 PC PRO

Karta graficzna:     GIGABYTE GEFORCE GTX 1060 WF OC 6GB lub ZOTAC GeForce GTX 1060 AMP! 6GB

Dysk SSD:              GoodRam Iridium Pro 240GB

Dysk HDD:              3,5'' TOSHIBA P300 1TB SATA III

Pamięć RAM:         DDR4 ADATA XPG Z1 Gold 8GB 3000MHz CL16

Zasilacz:                 Corsair VS Series 450W 80+

Obudowa:               Silentium PC RG1W

Monitor:                  LED iiyama ProLite XB2485WSU-B3 PIVOT USB

Całość chyba trochę wychodzi poza mój budżet więc z chęcią usłyszę co można by tu zmienić na koszt $$ przy małym spadku wydajności,

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak to wszystko jest okej? Zasilacz nie będzie za słaby? Pytanie też, czy ten monitor spełni się w swojej funkcji :)

EDIT: Mam jeszcze w propozycji te monitorki, z tego jeden trochę droższy ale w bardzo dobrej rozdzielczości. Warto dołożyć?

Dell U2414H

Dell U2415

Dell U2515G

Edytowane przez zelq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do monitora to do grafiki to budżet musiałby byc odpowieni

ludzie chwala delle i na tym bym się skoncentrował [poczytaj opinie]

co do zasilacza powinien wystarczyć [ choć ja wolałbym dobrą 500]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dobry monitor to cały ten budżet by poszedł (eizo cg24) ale reszta zestawu dobrana bardzo słabo

1 zamiast ssd i hdd wolałbym kupic iridium pro 480 obecnie kosztuje 50zł wiecej niż te dwa dyski razem

2 psu za słaby ograniczy jakąkolwiek modernizację a i bedzie pracował na granicy możliwości a co za tym idzie głośno za punkt wyjscia wybrałbym jakąś dobrą 550 gold np seasonik g serie

3 ram to już naprawdę tragedia kości 3000 powinny mieć minimum cl15 wiec zamieniłbym go na g skill  8gb 3000 cl15 ( w jednej kości narazie) (raz łatwiej sprzedać dwa łatwiej dokupić drugą do kompletu)

4 buda kwestia gustu ale wolałbym silentium x70 pod kwestię rozbudowy

5 gpu z podanych to zotac amp 1060 6 (raz mniej się grzeje od gigusia, dwa ma 5 lat gwary jak zarejestrujesz po zakupie

6 jak wspomniałem monitor to budzetowa konstrukcja wiec polecam poczytać forum mva.pl

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem przekonany do dysku tylko SSD bo z czasem może się zajechać jak będę na nim wszystko trzymał.

Obudowę wolę jednak tańszą, nie chcę mnożyć niepotrzebnie budżetu, a na monitor lepszy mnie nie stać.

Na forum który podałeś nie ma monitora do 1000zł, niestety mi musi wystarczyć taki :) 

Co do zasilacza to który będzie lepszy z tych dwóch: 

- SilentiumPC Supremo L2 550W

- XFX TS 550W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 zamiast ssd i hdd wolałbym kupic iridium pro 480 obecnie kosztuje 50zł wiecej niż te dwa dyski razem

Jestem tego samego zdania. Sam mam tylko SSD wewnątrz PC ( 512 GB ) i też nieco Video przetwarzam.

Nie jestem przekonany do dysku tylko SSD bo z czasem może się zajechać jak będę na nim wszystko trzymał.

Nic się nie zajedzie ... no chyba, że kupisz jakiś szrot na 2D TLC wytrzymujący 500 cykli. Poza tym nie wyobrażam sobie pracy z plikami HD-4K na talerzowcu ( np. przy bezstratnym łączeniu ścieżek AV, gdzie transfery to podstawa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej jednak przychylam się dwóm dyskom ze względu na pojemność. Boję się że dość szybko mi się zapełni 480, tym bardziej że na pewno pogram w jakieś nowsze tytuły i kilka gier na komputerze będę miał :)

A jak sprawa z tym PSU, jakaś większa różnica między nimi? Osobiście wydaje mi się że XFX lepszy

Edit: Pytanko też odnośnie RAM'u, jakoś że kupuję zapewne na allegro - z CL15 jest tylko Crucial Ballistix DDR 3000MHz cl15. Będzie dobrym wyborem?

Edytowane przez zelq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xfx jest lepszy bez dwóch zdań bo to konstrukcja oparta na seasoniku nawet jeśli użyli trochę tańszych zamienników to tak samo jak z samsungiem za samo logo płaci się dodatkowe 500zł do ceny smart fonu a to i tak chiński złom akurat mi padł po 3 latach wiec jak mam kupować chińczyka to wole tańszego lenowo/xiaomi i9 wymienić jak padnie niż się gryzc ze dałem ciężką kasę za chiński złom(tylko w ostatniej serii xt za bardzo kombinowali i wyszedł pseudo zasilacz z czarnej listy)

co do ramu to jesli to jest ddr4 to można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> choć sam kupiłbym g skilla na samsungach b-die ale wiadomo cena

a odnośnie iridium pro 480 to lepiej dokupić za miesiąc dwa hdd 2-4 tb niż kupić mały sdd, raz więcej komórek pamięci to mniej cykli na komórkę wiec dłużej pochodzi, dwa nowsze dyski mają coraz mniejsze limity tbw tak wiec lepiej kupić coś dobrego puki jeszcze można

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi