.PaVLo. Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2017 Witam. Od jakiegoś czasu obserwuję, a raczej słyszę, że cały czas pracuje głowica dysku i nie ma to znaczenia czy system jest załadowany, czy jestem akurat w biosie. Chrobotanie zaczyna się w chwili jak załaduje się bios płyty i trwa godzinami. Ktoś spotkał się z takim zachowaniem? Smart niczego złego nie pokazuje. Przeszkadza mi to, że każde uruchomienie gry czy jakiegoś programu z dysku jest przedłużone bo dysk coś mieli. Sprawdzałem w monitorze zasobów i nic szczególnego tam nie widać. Zastanawiam się czy to nie jakiś sterownik SATA tak powoduje.Sprawdziłem i dysk mieli nawet z odłączoną taśmą SATA. Próbuję zdefragmentować partycje, ale idzie to strasznie wolno, ale transfery na dysku wyglądają ok, mimo, że przy niektórych opcjach widać, że dysk wymusza jakieś działania.Wyłączenie APM w Crystaldisk nic nie dało, dysk ciągle coś mieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2017 Bios rozumiem najnowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) Tak, najnowszy, ale nie było tego problemu od razu, pojawił się stopniowo, i teraz dysk pracuje cały czas. Nawet szukałem jakichś opcji w biosie, ale nic tam nie ma. Aha, dysk służy jako magazyn, ale mimo to zdarz się, ze coś spowalnia, jak Cibenench, który w połowie przycina animację, ale wynik ostateczny jest stabilny. Defragmentacja trwa wieki, jedną partycję gdzie mam 240GB danych robił ponad godzinę, a najlepsze, że na przykład w HDTune wynik jest dobry, jednak widać spadki o kilkadziesiąt MB/s, ale to jednorazowo na cały test. Edytowane 26 Października 2017 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2017 Sprawdź na innym komputerze. Jak takie same efekty to reklamuj HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a602820922 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) Ile masz partycji na tym dysku, widzę tylko 4 ale chyba masz ich więcej, I czy jesteś pewien że to właśnie ten dysk? Sent from my SM-N9200 using Tapatalk Edytowane 26 Października 2017 przez a602820922 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2017 (edytowane) Chyba znalazłem przyczynę. Najpierw zacząłem od samego biosu i grzebania w ustawieniach, ale postanowiełm sprawdzić kable SATA i chyba znalazłem problem. Dysk był podpięty pod to samo gniazdo ("piętrowe" SATA) co napęd DVD, a dodatkowo nie podobała mi się sama taśma od nagrywarki. Pozmieniałem układ dając nagrywarkę na ostatni port oraz dyski osobno, dobrze że mam aż 6 SATA na płycie. Na razie dysk się uspokoił, ale muszę to jeszcze dalej obserwować. Edytowane 26 Października 2017 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2017 Niestety, problem znów wrócił, ja już nie mam sił, trzeba złoma na gwarę, tylko jaki teraz dysk brać ?, Seagate już nie kupię bo trzy dyski mi padły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2017 Jak chcesz szybko i pewnie to hgst ultrastar, jak na magazyn to WD RED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2017 witam. Ja tez mam taki dysk i sobie chwale, przedtem tez toshiba tylko 2TB. Jezeli sie rozglądasz za dyskiem chyba najlepiej opłaca się kupic WD RED Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2017 Albo coś jest z płytą główną, albo z programem do defragmentowania. Obecnie przywróciłem obraz systemu i wywaliłem sam program (PerfectDisk). Dysk znów się uspokoił i jak na razie to podejrzewam, że coś się z nim dzieje podczas defragmentacji lub sam program coś miesza w dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Temat może i stary, ale też mam problem. Tyle że przy zakupie dysku był już wadliwy. Więc nie dziwię się że masz takie problemy. U mnie po podłączeniu byl nie wykrywalny przez UEFI/BIOS a z kolei system prosił o inicjowanie dysku (obu opcjach kończy się blędem!)...ehhh coś ewidentnie skopali w oprogramowaniu albo coś innego. Kupiłem go w 23.11.2017 a odebrałem go 29.11.2017 do dziś wciąż czekam na zwrot. https://www.emag.pl/dysk-toshiba-p300-3tb-7200rpm-64mb-sata-iii-hdwd130uzsva/pd/DRSQ3DBBM/ Wiecie co jest ciekawe to że stan magazynu jest "niedostępny", przecież w dniu 28.11.2017 stan był na "w magazynie". Czyli w dużej ilości i co tak niby poprostu zostały wszystkie sprzedane? Bardziej mi pasuje jeśli wstrzymali sprzedaż lub go poprostu wycofali. Póki co, na twoim miejscu dałby se spokój i prędzej żądałbym zwrotu pieniędzy. Zostać przy marce WD. Tym razem zostaję przy WD RED 2 TB lub wezmnę WD BLUE 2 TB(jest tańszy, szybszy i opłacalny-kosztuje w tym sklepie 276 zł). Edytowane 5 Grudnia 2017 przez tyranxp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2017 Ja mam P300 z początku produkcji i 0 problemów. Może coś jest skopane w nowszych wersjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2017 @Novice Napewno, bo jak inaczej to wytłumaczyć. Ciekaw jestem co powiedzą mi w eMag-u. Mimo mam prawo do zwrotu w ciągu 14 dni. Jak myślicie czy te dyski WD Blue 4 TB WD40EZRZ nadają się do magazynowania danych? Wiem że WD RED jest idealny ale drogi. A ten WD BLUE 4 TB ma super cene, mimo posiada 2 lata gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...