Skocz do zawartości
NetManek

Jak "TO" się robi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema! Pewnie zostanę przejechany przez wielu stałych użytkowników za to, że zadaje takie proste pytanie, na które mogę wszędzie znaleźć odpowiedź. Ale chciałbym się od Was dowiedzieć właśnie jak się podkręca procki, karty grafiki i wogóle wszystko. Za pomocą jakich aplikacji i czy są jakieś granice. Czego nie można robić podczas podkręcenia. Co najłatwiej spalić. Jakie procki są do tego najlepsze. Itp. Dzięki z góry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema! Pewnie zostanę przejechany przez wielu stałych użytkowników za to, że zadaje takie proste pytanie, na które mogę wszędzie znaleźć odpowiedź.

No sam sobie powiedziales

Ale chciałbym się od Was dowiedzieć właśnie jak się podkręca procki, karty grafiki i wogóle wszystko

granice to sa zsmiecania forum O TAKIMI PIE.R.DOLAMI

Czego nie można robić podczas podkręcenia. Co najłatwiej spalić. Jakie procki są do tego najlepsze. Itp. Dzięki z góry :)

najlepiej nie trunkowac na duzo i trzymac pion, ale....... moze lepiej nie podkrecaj nic

to tyle fala prosto w oczy ide spac

idz do dzialu FAQ i poszukaj troszke ludzie nie skrobali tam dla dekoracji

Pozdro 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed juz wrocil.

Ale nie zamykam/wywalam watku, bo przeciez zaraz wszyscy na mnie wsiadam jaki to z reeda zgred i kaze zwsze i wszystkim szukac qtas jeden :?

Prosze wiec bardzo, radzcie sobie sami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam - reguly po cos sa - tutaj jest i tak dosc liberalnie - na naszym forum sieci osiedlowej - mam pewien rodzaj frajdy moderujac go (jest sporo mniejsze od tweaka) - zasady sa jeszcze ciezsze - ale stoi na prywatnym kompie kumpla wiec trudno sie dziwic :)

reed jak bylo na wakacjach? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam - reguly po cos sa - tutaj jest i tak dosc liberalnie - na naszym forum sieci osiedlowej - mam pewien rodzaj frajdy moderujac go (jest sporo mniejsze od tweaka) - zasady sa jeszcze ciezsze - ale stoi na prywatnym kompie kumpla wiec trudno sie dziwic :)

reed jak bylo na wakacjach? :)

Wakacje calkiem OK, poza jednym : za krotkie :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO tak, jak zwykle wszyscy najeżdzają na kolegę, IMHO jesteście zaje.biści, tylko krytykować umiecie. Zaden nie chce pomóc koledze, tylko najlepiej z.jebać gościa, że było, szukaj, zamknąc temat bo było.

TO ja odpowiem, na zadane pytanie. przynajmniej na temat :)

Siema! Pewnie zostanę przejechany przez wielu stałych użytkowników za to, że zadaje takie proste pytanie, na które mogę wszędzie znaleźć odpowiedź. Ale chciałbym się od Was dowiedzieć właśnie jak się podkręca procki, karty grafiki i wogóle wszystko. Za pomocą jakich aplikacji i czy są jakieś granice. Czego nie można robić podczas podkręcenia. Co najłatwiej spalić. Jakie procki są do tego najlepsze. Itp. Dzięki z góry :)

Jak zawsze wszyscko zależy od tego co posiadasz, jaki sprzęt, każda część inaczej chodzi, inaczej się kręci, są lepsze modele, i te gorsze, np z AMD, najlepiej kręcić Xp1700+, XP2100+, Xp2500+ Barton, itd. najniższe taktowania na coolerach osiągnęły porocesory wykonane w 0,18 microna z kwardatowym jądrem. 0,13 microna mają prostokątne jądro. njgorzej z 0,13 kręcą się 2800+, 2000+ 1800+ z tego co najpopularniejsze. XP2600 należy do średniaków. Kręcisz w BIOSie podnosząc FSB (trequency FSB czy podobnie się nazywa) podnosisz napięcie Voltage, bezpiecznie jest od 0,1-0,2V wzwyż, jeśli już FSB nie daje wyżej i się komp zawiesza. przy podkręcaniu, najlepiej mbiżyć mnożnik, wtedy masz więcej MHz w FSB. zapisujesz zmiany w BIOSie i czekasz aż Ci się załaduje windows, sprawdzasz jakimś benchmarkiem stabilność, np. Prime 95 jeśli nie masz błędów, ani nic nie wyskakuje to kręcisz dalej, na ile pozwala płyta i proc oraz chłodzenie, wiadomo iż na WC wykręcisz wiecej niż na AC. W razie zawieszenia obniżasz taktowanie do ostatnic hstabinych i tak trzymasz.

Podkręcanie P4 daje tylko FSB, gdyż mnożnik jest zablokowany na amen i nic po nim. wiec zwięszkasz FSB i napięcie i tak do max stabilnych.

Kręcenie karty graficznej:

Z poziomu Windowsa, programem Power Strip, albo Riva Tuner, podnosisz taktowanie pamięci oraz rdzenia, powiedzmy co 5Mhz i zapisujesz zmiany, następnie testujesz benchmarkiem, np. 3D Markiem 2001 SE, jeśli pojawią się artefakty, czyli czarne paski, to obniżasz taktowanie do takich przy których nie ma takich pasków, bądź benchmark nie przewywa testu i nie wychodzi do windowsa.

Podkręcanie pamięci:

Ustawiasz sobie w BIOSie CL na 2 i tak po kolei, im niższe taktowania, tym agresywniejsze taimingi. najlepsze są na 2-2-4-2 czy podobnie, w każdym razie jakoś tak.

Każda część kręci się inaczej i inne ma max wartości taktowań, więc raczej trudno przewidzieć ile dasz radę.

Czego unikać? naglego pośpiechu, gdyż przez przypadek możesz coś uszkodzic, jeśli się bedziesz bawił na płycie dipswitchami, to wyłacz zasilanie, bo mozę nastąpić spięcie i sprzet powędruje do kosza.

To by było tyle po krótce. Wiecej, np. na WWW :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...