Skocz do zawartości
tabciogarajr2

Modernizacja starego pc

Rekomendowane odpowiedzi

*Ile chcesz wydać na komputer?  1, 5k

*Do czego będziesz używać komputera? - Gry,  Przeglądanie

*Z jakiego monitora korzystasz? - --------------

*Co ma znaleźć się w zestawie? -  procek, płyta główna, ram, zasilacz

*Czy chcesz zestaw do podkręcania?  W miare możliwości

*Czy posiadasz jakieś podzespoły ze starszej konfiguracji?  Procek amd a8 6600k i HD7790 1GB

*Czy masz już jakieś typy co do części? Nie, myślałem o ryzenie

Później w przyszłości niedalekiej chciałbym dołożyć 1050ti do niego, ale poki co chialbym mobo z prockiem, ramem i zasilacz, a poki co włożyć do niego HD7790 (wiem, ze bottleneck będzie). Ale jest dylemat czy najpierw kupić 1050ti do tej a8, czy podstawę, a później kartę.

Z góry dziękuję za  pomoc i pozdrawiam

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więcej da wymiana grafiki - A8 nie będzie tak mocno ograniczał 1050ti, choć sporo zależy od konkretnej gry.

Do tego taki zasilacz, a w przyszłości wymiana mobo i reszty.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żart czy jak?

no i ten zasilacz raczej nic ponad 1050ti nie pociągnie więc po co [niedługo nizej 1060 6gb nie bedzie się schodzić] szczególnie że ma dwie linie 12V

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żart czy jak?

Z czym?

no i ten zasilacz raczej nic ponad 1050ti nie pociągnie więc po co [niedługo nizej 1060 6gb nie bedzie się schodzić] szczególnie że ma dwie linie 12V

Ten zasilacz pociągnie i 1070, więc nie przesadzaj - mój obecny konfig z 1060 bierze max 250W z gniazdka.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wypowiadaj się na temat, który interesuje autora, a jak nie masz nic do powiedzenia to się zamknij. Bo pisanie żart czy dałbym sobie spokój nie wnosi nic do tematu - takie teksty możesz sobie wsadzić wiesz gdzie. Proponuje przypomnieć sobie regulamin forum.

I nie wypowiadaj się co interesuje autora bo sam tego nie wiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up Ja bym na Twoim miejscu zaczął trochę tonować swoje wypowiedzi, żeby jakiś "zabłąkany" moderator nie ugodził Cię rykoszetem w Twoje wybujałe ego.

Na tą chwilę za ~1545 zł da się złożyć taki zestaw:

https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=202227

Który jest... mocno przeciętny. Zwłaszcza biorąc pod uwagę że APU ma wydajność w okolicach Quada 3GHz, który z G4560 potrafi nawet wyciągać podobny FPS, jak np. w GTA V. Choć ogólnie raczej jest to wydajność ok. i5-2500 z pewnymi wyjątkami, i narzekaniami tu i ówdzie na stuttering przy 2/4w.

I tutaj pchanie się w Sandy i tak pozostaje dyskusyjne, choć można kupić płytę pod OC nawet zablokowanego i5, i pognać w okolicach 4GHz. Zawsze coś. I reszta zostanie na jakąś lepszą kartę.

Ale to jeśli ktoś czuje temat.

Można by też wymienić grafikę na coś w okolicach GTX 660, i po prostu spokojnie sobie dozbierać do czegoś lepszego, i będzie lepsze pole manewru.

Jest też opcja ew. na OC tego CPU przy odpowiedniej płycie. 

Bo przy tym configu nie wiem czy pakowanie się w 950 miałoby sens.

Ostatecznie jeszcze 960 4GB/1050 TI 4GB co znajdziesz taniej, byle szybciej dozbierać do nowej platformy na 4/4 (w przyszłym roku będa tanie chipsety Coffee Lake, czyli orientacyjnie do i3-8100 (4/4), i wtedy przy takiej grafice bez jej zmiany, jeszcze można by nawet na nowej platformie zostać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Proponuje przypomnieć sobie regulamin forum.

o widzę że leon zawodowiec z ciebie wychodzi szkoda że nie w temacie komputerów

autor chyba ma jeszcze jakieś części [dysk?] bo wspomina o : procek, płyta główna, ram, zasilacz

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi