elgregor111 Posted November 2, 2017 Report post Posted November 2, 2017 Witam, przymierzam się do kupna nowego PC pod granie w cska, takiego żeby trzymał stabilne 200 fps na niskich ustawieniach. Wybrałem takie elementy: Procesor i3-8350k + Chłodzenie Cooler Master HYPER 212 EVO Karta MSI GeForce GTX 1050 OC 2GT RAM Patriot Viper Elite DDR4 2x4GB 2400MHz CL15 Dysk ADATA SU800 256GB Zasilacz Chieftec GPS-400A8 400W Napęd Lite-On iHAS124-14 Obudowa MODECOM OBERON 2F Planuje go podkręcić do ~4,6 - 4,8 GHz. I tutaj przechodzimy do sedna: jaką płytę pod ten zestaw? Mogę na nią wydać nawet i 700zł aczkolwiek chciałbym żeby to był możliwie najtańszy model który da radę utrzymać proca pod ww. taktowaniem. Nie interesują mnie żadne bajery, ledy i inne <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ły czy pierdylion wejść pcie, chcę żeby miała tylko ogarniętą sekcję zasilania i to wszystko. Przy okazji prosiłbym o pobieżne przejrzenie tego co wybrałem (czy wszystko będzie ze sobą pasować, czy coś innego byłoby lepsze za podobną cenę itp). Z góry dzięki :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest pablo27 Posted November 3, 2017 Report post Posted November 3, 2017 (edited) 699zł http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_434&products_id=299871 599zł http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=71394 Na każdej z dwóch pw.. podkręcisz. Do płynnej rozgrywki w Cs-Go podkręcanie na 4.6-4.8Ghz nie ma sensu. Wystarczy bazowe taktowanie, lub ew.. oc na 4,5Ghz. Chłodzenie w kwocie tego co wybrałeś zmienił bym na Fortis3. SSD Iridium Pro 240 na MLC. Zapewne pochula dłużej niż Adata na TLC. Edited November 3, 2017 by pablo27 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
elgregor111 Posted November 3, 2017 Report post Posted November 3, 2017 Zdecydowałem się już na AsRock Z370 Pro4. Z dostępnością fortisa niestety są problemy ostatnio (zbyt mała produkcja? bo produkt jest świetny to i popyt ogromny), jeżeli znajdę to chętnie wezmę. A ten dysk po przeglądnięciu opini faktycznie wydaje się być pewniejszym wyborem, dzięki za pomoc :rolleyes: Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Dart9 Posted November 4, 2017 Report post Posted November 4, 2017 (edited) Ze schłodzeniem procka poradzi sobie bez problemu HYPER 212 evo lub np.: BeQuiet Pure Rock w tej samej cenie BeQiuet Shadow Rock Slim- droższy,179zł lub z uwagi na zamiar podkręcenia 8350k i na temperatury jakie pokazano w teście dorzucić ~30-40zł i SPC Grandis xe1236 188zł wyśmienicie wypadał w testach z czołówką taką jak Thermalright Macho czy Noctua, Be Quiet Cryorig Universal H5 189zł TR Macho 196zł właściwie legenda, to jedna z jego wersji Raijintek Ereboss Core 164zł + wentylator Myślę, że wartych uwagi byłby SPC Grandis/TR Macho , ale tu już zbliżamy się do ~200zł.... w tych granicach jest już duży wybór dobrych, konkurujących ze sobą coolerów. Edit Dostępny Fortis ale za 170zł :/ za 160zł Edited November 4, 2017 by Dart9 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest pablo27 Posted November 5, 2017 Report post Posted November 5, 2017 Cena Fortisa3 skoczyła lekko w górę i w porównywalnej, lub niewiele większej cenie dobrą opcją z chłodzeń CPU wymienionych w poscie pw.. będzie Shadow Rock Slim. Zdecydowałem się już na AsRock Z370 Pro4. Z dostępnością fortisa niestety są problemy ostatnio (zbyt mała produkcja? bo produkt jest świetny to i popyt ogromny), jeżeli znajdę to chętnie wezmę. A ten dysk po przeglądnięciu opini faktycznie wydaje się być pewniejszym wyborem, dzięki za pomoc :rolleyes: Jak jeszcze nie kupiłeś, to oprócz Asrocka Pro4 i Gigabyte k3 dobrą płytą jest również Msi Z370 SLI Plus. Wyjdzie około 70zł taniej niż Pro4 a też ma dobrą sekcje zasilania; http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=299874 Przepraszam, że nie napisałem Ci o tej płycie wcześniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 5, 2017 Report post Posted November 5, 2017 brałbym szybsze ramy Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
elgregor111 Posted November 5, 2017 Report post Posted November 5, 2017 Może patrzyłeś w innym sklepie bo na morelach ASRock pro4 jest za 549 zł, a ten co podesłałeś 630. Co do chłodzenia to wziąłem tego Fortisa za 160, wygrał z pure rock pastą w zestawie ^^ Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest pablo27 Posted November 5, 2017 Report post Posted November 5, 2017 Przepraszam pomyliłem Z370 Extreme4 z Z370 Pro4. Z Pure Rock może i Fortis wygra, ale z Shadow Rock Slim wątpię, żeby wygrał. Co najwyżej wyniki będą porównywalne, lub o nieznacznej różnicy. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...