dlainternetu Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam, zainstalowałem na toshibie canvio basic 1 TB system przy pomocy WinToUSB i zauważyłem niską wydajność dysku. Przy 5 MB/s mam zużycie dysku na 100%. Dodatkowo przekłada się to na wolną reakcję systemu czy też aplikacji. Czy może to być wina złego formatowania dysku czy samego w sobie dysku ? Dysk jest podpięty do Della 6230 z 8 GB Ram oraz i5 za pomocą USB 3.0 pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 System operuje na małych plikach, więc wrzucanie go na dysk talerzowy i do tego po USB to durny pomysł. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 Sam dysk nie jest winny , nawet jak tam siedzi laptopowe 5400 RPM . Duży problem robi tutaj połączenie , nawet jak to jest USB 3.x - w teorii prędkość USB 3.0 to trochę więcej niż w przypadku SATA III . Realna prędkość zależy od wielu czynników - wydajność samego dysku , wydajność i jakość portów i samego chipsetu , rodzaju plików - co innego operacje na dużych / bardzo dużych plikach a co innego operacje na małych plikach jakich w systemie pełno . Więc nie dziw sie że dysk zewnetrzny na OS się nie nadaje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) w teorii prędkość USB 3.0 to trochę więcej niż w przypadku SATA III . Nic z tych rzeczy. SATA 3 to teoretycznie 6 Gbit/s, a w praktyce trochę ponad 500 MB/s . USB 3.0 to teoretycznie 5 Gbit/s, a w praktyce max ~380 MB/s. Także to SATA 3 jest nieco szybsze od USB3.0, a nie odwrotnie. Nie mniej jednak sedno problemu wskazał radiergummi Edytowane 5 Listopada 2017 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlainternetu Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 rozumiem, a ale operacje wewnątrz dyskowe powinny być szybkie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...