siemien16 Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam. Postanowiłem wycisnąć ze swojego procesora i ramu trochę więcej mocy, a mam na myśli podkręcanie. Otóż po przejrzeniu paru stron internetowych i przeczytaniu paru wypowiedzi ludzi, którzy kręcili swoje 2500k, wynikło, że bez podnoszenia napięcia mogę kręcić procesor do 4,2GHz bez problemu, a ram przy użyciu XMP do 2133, aczkolwiek po takowym podkręceniu, komputer nie chciał wstać i BIOS zresetował ustawienia OC do podstawowych. Co mogło być przyczyną oraz czy te wartości nie są zbyt wysokie? Mój ram to Crucial Ballistix Sport 1600mhz, a zasilacz to Thermaltake R2 450W. Liczę na jakieś podpowiedzi w tym temacie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 Skąd pomysł, że twoje pamięci zrobią 2133? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemien16 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 Z "internetów", ale każdy może się mylić. http://forum.pclab.pl/topic/1081527-Podkręcanie-Crucial-Ballistix-Sport/ Ok, ale co w związku z resztą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 Jaką resztą? Bredzisz 3 po 3. Jak mogłeś ustawić ram "przy użyciu XMP do 2133" skoro twoje kości na pewno nie maja zapisanego takiego profilu? Zostaw RAM na razie w spokoju na default i kręć procka. Twoja płyta ma bardzo ograniczone możliwości regulacji vCore, więc na znacząco więcej niż 4,5GHz nie licz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemien16 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Wchodzę w BIOS i mogę ustawić 2133 w XMP. A skoro BIOS pokazuje to raczej jest to możliwe. Problem jest taki, że zakręciłem do 4,0 i znowu był błąd. Komp wstał, ale Windows 10 przy bootwaniu wywalił niebieski ekran. Edytowane 6 Listopada 2017 przez siemien16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) To może świadczyć o tym że za mocno podkręciłeś pamięci. Kręć sam procek, a pamięci zostaw jak zalecił Radier. Niewiele Ci to zresztą da, a 2133 raczej nie uzyskasz. Nie sugeruj się internetami , bo jak wiadomo każdy procek kręci się inaczej to samo pamięci. Mój i5 2500K szedł max na 4.6 ghz, ale są tacy co mieli więcej szczęścia i potrafili wycisnąć więcej np 5.0ghz jak kolega wyżej. p.s Jeszcze jedna sprawa: to że w Biosie można coś wybrać to nie znaczy że będze to działać prawidłowo. Edytowane 6 Listopada 2017 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemien16 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 Kręciłem go do 4,0 bez kręcenia ramu właśnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 Mój ram to Crucial Ballistix Sport 1600mhz Wchodzę w BIOS i mogę ustawić 2133 w XMP. Może zdecyduj się w końcu na jedną wersję. Porób screeny ze wszystkich zakładek CPU-z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemien16 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Ty jesteś jakiś ułomny chyba. Standardowe zegary to 1600, a przy włączeniu xmp mogę ustawić do 2133, bo tak pozwala mi BIOS. Jak kręcę cpu bez zmian w ramie i napięciu procesora, to przy 4,0ghz nie chce wejść do windows 10 Edytowane 6 Listopada 2017 przez siemien16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 Skoro wiesz lepiej to powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemien16 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 Temat do zamkniecia bo to porażka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...