Skocz do zawartości
Halandilsa

Modernizacja CPU MOBO RAM do 1200zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim,

Nadszedł czas w którym zamierzam "odświeżyć" swój aktualny zestaw.

• Zastosowanie komputera : gry, praca codzienna
  • Maksymalna kwota : 1200zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : Ten tydzień
  • Których części potrzebuję : procesor, płyta i ram
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie wykluczam
  • Rozdzielczość mojego monitora : 1920x1080
  • Specjalne wymagania : chciałbym kupić nowe części
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Gigabyte GeForce GTX960, zasilacz High Power Plus 500W, napęd, dyski i buda

Stan na dzień dzisiejszy:

As Rock 970 Pro3

AMD Athlon II X3 450

Gigabyte GeForce GTX960

High Power Plus 500W

RAM DDR3 16GB

Początkowo myślałem o wymianie samego procka bo najbardziej odczuwam jego wiekowość ale wyczytałem, że nie opłaca się ładować kasy w rozbudowę na podstawce AM3+.

Prośba o pomoc do bardziej zorientowanych ode mnie w temacie kolegów, ponieważ im więcej czytam co kupić tym większy mam mętlik w głowie.

Z góry wielkie dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Ryzen 3 1200 + MSI B350MMortar + 1x8GB DDR4 2400, cl14 Corsair

koszyk 1 1150zł

2) i3-8100 + MSI Z370 A Pro + 1x8GB DDR4 2666MHz, cl16  HyperX Fury

koszyk 2 1410zł  lub ram z koszyka nr 1  - nie ma jeszcze tańszych płyt (dopiero z początkiem 2018r.)

...no i zasilacz wymieniłbym.

Edytowane przez Dart9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy czego oczekuje zainteresowany , sama zmiana na Phenoma II X4 ( + ew. OC CPU ) już da sporego kopa:

np: http://allegro.pl/amd-phenom-ii-x4-965-be-3-4ghz-am2-am3-i7032443175.html

Edytowane przez Phill76
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koszyk 1 1150zł

koszyk 2 1410zł  lub ram z koszyka nr 1  - nie ma jeszcze tańszych płyt (dopiero z początkiem 2018r.)

w koszyku 1 zamieniłbym mobo na msi b350 mate co atx to atx a cena praktycznie ta sama

koszyk 2 mobo asrock z370 pro4 cenowo wychodzi podobnie, gorzej z ramem 2666 i cl 16 sugeruje bardzo słabe kości skoro standardem dla 3000 jest cl15

zasilacz do wymiany jesli nie teraz to w najbliższym czasie, nawet nie wiem czy na takim zabytku i to słabej marki system będzie działał stabilnie bo intel wprowadził te nowe stany energetyczne w cpu już dość dawno

pozostaje jeszcze kwestia gpu i monitora bo nie ma wzmianki o cyfrowym złączu w monitorze a więć ewentualna wymiana gpu = kupno gpu i monitora

tak wiec kupno xfx ts 550 byłoby rozsądne także pod kątem wymiany gpu

Edytowane przez robertsup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Halandilsa  

Koszyk 1 aktualizacja z DDR4  Crucial Ballistix  3000MHz CL15  419zł - też w jednym module. Dziś 8GB to konieczność/minimum.  Kiedyś przy wymianie procka (lub wcześniej) możesz dołożyć kolejną kość RAMu. Płyta ma cztery gniazda więc bez problemu możesz dać nawet 2x4GB i później kolejne. Ja wrzuciłem do koszyka 1x8GB ze względu na cenę i twój budżet. 2x4GB o około 50zł są droższe jeśli mowa o 3000Mhz CL15.

https://www.morele.net/pamiec-ballistix-elite-ddr4-8gb-3000-mhz-cl15-ble8g4d30aeea-931367/   1x8GB za 409zł

2x4GB  o mniejszych częstotliwościach są nieco tańsze.

Do Ryzena brałbym z wyższymi częstotliwościami.    https://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_do_procesora_amd_ryzen_5_test_ddr4_21333200_mhz

Jeśli chodzi o przyszłość, nie wiadomo czy AMD dotrzyma słowa. Deklarują, że kolejne też będą na AM4 

Zestaw Intela jest równie dobry a nawet lepszy.  Test PPC, w tabelach są oba procesory  i3-8100 i Ryzen 3 1200  https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i3_8350k_prawie_jak_core_i5_7600k

Ze względu na brak innych płyt dla 8gen Intela w zestawie "koszyk nr 2" jest płyta Z370. Pozwala na kręcenie procka i przy ewentualnej późniejszej wymianie na mocniejszy np.: i5 / i7 z dopiskiem K zestaw podoła jeszcze długo.

Niestety znacznie przekracza budżet (koszt wynosiłby  ~1500zł). A płyt B/H w tym roku nie zobaczymy.

Edytowane przez Dart9
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze względu na brak innych płyt dla 8gen Intela w zestawie "koszyk nr 2" jest płyta Z370. Pozwala na kręcenie procka i przy ewentualnej późniejszej wymianie na mocniejszy np.: i5 / i7 z dopiskiem K zestaw podoła jeszcze długo.

Niestety znacznie przekracza budżet (koszt wynosiłby  ~1500zł). A płyt B/H w tym roku nie zobaczymy.

Czy nowe, tańsze płyty będą dawały też możliwość OC oraz wymiany na i5/i7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC jedynie na płytach "Z" i z procesorem z "K" w symbolu na końcu.

Na starszych generacjach ( s.1155/1156 lub starszych) były płyty, na których można było kręcić mniej lub więcej, miały też inne oznaczenia, ale teraz możliwe to jest tylko na płytach z przedrostkiem "Z". Na płytach dla socket 1151 (poprzedniej gen.) np.: H110, H170, B150 nie było możliwości.

Edytowane przez Dart9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koszyk 1 1150zł

... czyli przesiadka z 16 GB RAM, na 8 GB RAM - bez sensu

Początkowo myślałem o wymianie samego procka bo najbardziej odczuwam jego wiekowość ale wyczytałem, że nie opłaca się ładować kasy w rozbudowę na podstawce AM3+.

Przy obecnych cenach pamięci RAM, biorąc pod uwagę ile masz starej pamięci (aż 16 GB) to wymiana samego CPU jest najrozsądniejszym pomysłem.

Czyli pozostanie na starej platformie?  z DDR3 :)

Na tą chwilę tak. Jak ceny pamięci spadną tak 2x, to wtedy zmieniać platformę.

Nie licz na to , że ceny spadną- mówię o światowych rynkach.  W Polsce tym bardziej, poza tym zaczął się sezon podwyżek (Święta się zbliżają). 

No chyba oczywiste, że teraz ceny Ci nie spadną dwukrotnie w miesiąc - LOL . Mówię o przeczekaniu MINIMUM rok.

Swoją drogą kupiłby do obecnego sprzętu FX8350 (~475zł nowy - można rozważyć używany) i wydajność zwykle jest większa od tych Ryzen 1200 (jedyny minus FX, to większy pobór energii) :

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_3_1300x_blizej_core_i3_czy_core_i5?page=0,11

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_3_1300x_blizej_core_i3_czy_core_i5?page=0,13

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_3_1300x_blizej_core_i3_czy_core_i5?page=0,15

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_3_1300x_blizej_core_i3_czy_core_i5?page=0,16

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_3_1300x_blizej_core_i3_czy_core_i5?page=0,19

No ale macie rację: niech kupi Ryzen 1200, wymieniając całą platformę i przepłacając za RAM, którego będzie miał 2x mniej niż obecnie - rewelacja. Kupno używanego i7 K (katowanego przez overlockera) + używanej płyty (... też katowanej przez tego samego overlockera) to też nie najwspanialszy pomysł.

Na drugi rzut oka zestaw z Ryzen 3 wygląda nieźle przyszłościowo.

Po co mu "przyszłościowy zestaw" skoro znowu za jakiś czas "koledzy z forum" doradzą mu wymianę całej platformy, zamiast samego CPU ? :banana:

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tą chwilę tak. Jak ceny pamięci spadną tak 2x, to wtedy zmieniać platformę.

Nie licz na to , że ceny spadną- mówię o światowych rynkach.  W Polsce tym bardziej, poza tym zaczął się sezon podwyżek (Święta się zbliżają). 

Edytowane przez Dart9
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą kupiłby do obecnego sprzętu FX8350 (~475zł nowy - można rozważyć używany) i wydajność zwykle jest większa od tych Ryzen 1200 (jedyny minus FX, to większy pobór energii) :

I taką opcję ostatecznie wybrałem z lepszym chłodzeniem od boxa. Masa przejrzanych benchmarków, porównań, filmików na YT itp. również pomogła w decyzji.

Dziękuję wszystkim za pomoc :) Temat rozwiązany.

Edytowane przez Halandilsa
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi