desolace Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 Witam, Posiadam 4 letni komputer z dyskiem HDD 1TB. Nie starcza mi to i potrzebuję więcej miejsca głównie pod duże ilości gier. Planuję jednak kupno nowego komputera za rok lub 2 lata. Proszę o radę bo podobno można mieć 2 dyski HDD na raz, tak samo dwa systemy, ale nie znam się na tym. Chciałbym więc mieć w całości jakieś 3TB miejsca i dwa systemy Win10 na nowsze gry i Win7 na starsze gry. Jak najlepiej możnaby to zrobić? Dokupić drugi HDD czy może dysk zewnętrzny? I w jaki sposób wtedy ustawić te oba HDD i oba systemy aby działały? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) W jednym komputerze chcesz mieć dwa systemy? Hdd na system to trochę już przeżytek, bo dużo ludzi ma na system osobny dysk ssd z uwagi na to, że system uruchamia się z dysku ssd znacznie szybciej niż z hdd. Na gry z uwagi na wysokie ceny dysków ssd Możesz dokupić dysk wewnętrzny hdd wd blue. Są w sprzedaży dyski zewnętrzne hdd, ale również ssd, tylko nie wiem jak było by z szybkością zewnętrznego hdd. Edytowane 7 Listopada 2017 przez pablo27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desolace Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Jeśli zdecyduję się na kupno SSD to podzielę go na 2 partycje i na nim będą tylko systemy, ewentualnie jakieś zdjęcia, muzyka, filmy, programy itp. tak aby wypchać te 128GB czymś Do tego dokupię HDD 3TB i tam będą raczej same gry albo jak wyżej filmy, programy itp.A jeśli nie kupię SSD to ten mój HDD 1TB zrobię na systemy i <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ły i dokupię HDD 3TB.Tak będzie ok? Btw. to w takim razie dysków zewnętrznych się nie opłaca? Bo są wolniejsze tak? Jakbym chciał tam trzymać gry i instalki to lepiej po prostu HDD? Edytowane 8 Listopada 2017 przez desolace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2017 Zawiesi Ci się system i będzie kombinacja. Lepiej na ssd trzymać system, czy ew..ulubione gry a osobny dysk hdd mieć na dane. Do tego nie wiem, czy czasem dysk 1TB WD Blue 7200rpm nie będzie szybszy od pojemniejszych wersji 2tb i 3tb które mają 5400 obr/min. Lepiej usuwać z dysku to co niepotrzebne ograniczając ilość danych do minimum niż dysk ma być wolny. Polecam Ci dysk 1TB z linku poniżej; https://proline.pl/dysk-wd-blue-wd10ezex-1tb-sata-iii-64mb-p922706 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...